Egészségügyi kérdezz-felelek

Merevedési zavar elleni gyógyszerek

Igaz, hogy lényegében az összes merevedési zavar elleni gyógyszer egyforma?

Jelenleg három, a férfiak merevedési zavarai ellen engedélyezett gyógyszer kapható: a szildenafil, a tadalafil és a vardenafil. Ezek mind lényegében ugyanúgy működnek: növelik egy olyan vegyület szintjét a hímvesszőben, amely ellazítja a simaizmokat, miáltal több vér jut a hímvesszőbe, és kialakul a merevedés. Mindhárom szer egyformán hatásos, és a mellékhatásaik is megegyeznek: fejfájás, kivörösödés és gyomorpanaszok. A szildenafilt szedőknél emellett az átmeneti látászavarok kockázata is nagyobb.

E háromnál talán abban van a legnagyobb különbség, hogy mennyivel a romantikus légyott előtt kell bevenni őket. A tadalafil hatása több mint 24 órán át tart, így napi rendszerességgel nem alkalmazható. A szildenafil hatása akár 4 órán át is megmaradhat, a vardenafilt pedig fél-egy órával a szex előtt kell bevenni. Csodákra azonban ne számítson: a vizsgálatok szerint a merevedési zavarokkal küszködő férfiak felén ezek a szerek sem segítenek.

Gyógyszer nélkül: Életmódbeli változtatások a tabletták helyett

Ahelyett, hogy drága tablettákkal próbálna úrrá lenni merevedési zavarán, próbáljon inkább az életmódján változtatni! Egy 209 férfi bevonásával készült olasz tanulmány szerint azoknak, akik fogytak, javítottak az étrendjükön és többet mozogtak, 2 év alatt az 58 százalékuk gyógyult ki a merevedési zavarból minden más kezelés nélkül; míg a kontrollcsoportban ugyanez az arány 38 százalék volt.

Kipróbáltam a kis kék potencianövelőt, de nagyon szédültem tőle. Ez normális dolog?

Nem szed valamilyen alfa-blokkolót, például doxazosint, prazosint vagy tamszulosint prosztata megnagyobbodás vagy magas vérnyomása ellen? Ha igen, akkor ez lehet a gond: ez a gyógyszer kombináció veszélyesen alacsonyra csökkentheti a vérnyomást. A kockázat mérséklése érdekében az alfa-blokkoló bevétele után várjon legalább 4 órát, mielőtt a szildenafilt használná.

Antibiotikumot szedek az orrmelléküreg fertőzésemre. Használhatok ettől tadalafilt?

Az attól függ, milyen antibiotikumot szed. Ha eritromicint, akkor se tadalafilt, se szildenafilt, se pedig vardanafilt ne használjon a kúra időtartama alatt! Az eritromicin megzavarja egy olyan enzim működését, amely e gyógyszerek lebontásához szükséges, így azok szintje veszélyesen magasra nőhetne a vérében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.