Gasztroenterológia

Anorectalis fájdalommal járó egyéb kórképek

Az alábbi betegségek közös tulajdonsága, hogy a beteg krónikus, nehezen lokalizálható, folyamatos vagy vá­ratlanul fellépő, időszakos végbél-, illetve gáttáji fájdal­makra panaszkodik. A fájdalom, székeléstől függetlenül jelentkezik, és a részletes proktológiai kivizsgálás (RDV, anoszkópia, rektoszkópia, analis manometria, transrectalis UH) kóros eltérést általában nem talál. Férfiaknál alapvető a prosztata-, nőknél a nőgyógyászati eredetű fájdalom kizárása.

Proctalgia fugax

Inkább fiatalabb férfiaknál, hirtelen jelentkező végbéltá­ji, kifejezett görcsös fájdalom, tenezmus, amely néhány másodperctől néhány percig tart, gyakran éjszaka je­lentkezik. Spontán vagy a beteg által alkalmazott „mű-fogásra” (gáttáj, végbél nyomása, masszírozása) szűnik. Oka ismeretlen, kezelése is nehéz, mivel az epizódok vá­ratlanul jelentkeznek, és gyorsan szűnnek.

Levator spasmus

Nőknél gyakoribb. Itt is jellegzetes az éjszakai meg­jelenés, de a nap bármely szakában, a testhelyzettől függetlenül jelentkező, kismedencei, végbéltáji feszítő fájdalom, amely hosszabb ideig, akár órákig tarthat. Székelés nem váltja ki a fájdalmat, és általában nem fokozza. A levatorrostok rectalis digitális vizsgálatnál feszesebbnek tűnnek, és nyomásra érzékenyek, akár egyik oldali dominanciával. Elektromiográfiával a le-vatorok fokozott feszülése igazolható. Oka ismeretlen, kezelése nem megoldott. NSAID, szedatívum adása megkísérelhető.

Coccygodynia

Az os coccygeum tájék krónikus fájdalma. Az ülés fo­kozza a fájdalmat. A fájdalmas pont kitapintható a csontra kívülről és a rectum felől belülről történő, együttes nyomással. Az esetek egy részében igazolható a farokcsontot korábban ért trauma. A rutin proktológiai vizsgálatok mellett a régió kétirányú röntgenfelvétele, reumatológiai szakvizsgálat is szükséges degeneratív gerincfolyamatot, subluxációt kizárandó. Amennyiben lokális NSAID, szteroidos injekciók adása eredményte­len, esetenként szóba jön az os coccygeum műtéti úton történő levésése.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.