A férfi egészsége

A jól öltözött férfi

Nagy valószínűséggel nem akar sok időt tölteni a ruhatára összeválogatásával, de kínos baklövést se szeretne elkövetni a divat területén. Honnan tudhatja, hogy a ma divatja nem lesz-e holnapra a múlté? Az alábbiakban megtudhatja, hogyan választhat olyan öltözéket, amelyben mindig divatos lesz.

Kezdje az alapoknál!

Ön az a fajta fickó, aki addig hordja a ruháit, amíg végül szétfoszlanak, vagy valaki elsüt egy poént arról, hogy a za­kója az előző földtörténeti korból ma­radt ránk? Ha ilyesmi történik, meg kell barátkoznia a gondolattal, hogy elérkezett a ruhavásárlás ideje.

Egyes számú szabály: Soha ne dob­jon ki semmit! Ha türelmesen vár, meg fogja látni, hogy előbb-utóbb újra divatba jön minden.

Kettes számú szabály: Kezdje az alapoknál! Legyen minimalista. Ne sajnálja az időt, építse fel a ruhatárát darabonként.

Mik az alapok?

Íme, az értelmiségi foglalkozást űző férfi ruhatárának alapvető kellékei:

  • Tengerészkék zakó.
  • Fehér ing.
  • Csíkos ing.
  • Szürke, tengerészkék vagy hajszál­csíkos öltöny (vagy akár mind a há­rom, ha az irodában mindennap öl­tönyben kell megjelennie).
  • Két nyakkendő, az egyik csíkos, a másik egyszínű.
  • Legalább egy khakiszínű nadrág és egy kék farmer.

Most jön a neheze. Ezekből az alapok­ból mindennap egyedi külsőt kell „kikevernie”, az alábbi aranyszabályok szigorú betartásával:

Ne keverje a csíkosat a kockással, ügyeljen viszont, hogy az egyszínű ru­hadarabokat keverje a mintásakkal. Erre már a szülei is megtanították, és a tanácsuk állja az idő próbáját.

Hangolja össze a színeket. Egyes színek minden férfinak jól állnak, egyéni stílustól függetlenül. Különö­sen igaz ez a bordó vagy vörös és a tengerészkék kombinációjára, amely­nek fénypontjaként beiktathat egy kis fehéret vagy aranyszínt. Jó kombiná­ció még a tengerészkék-khakiszínű, a világoszöld-khakiszínű vagy a termé­szetes, illetve sötétebb színek is.

Tökéletes farmer kerestetik

Sokat jár farmerben? Ha igen, érdemes rászánnia az időt, hogy olyan darabot keressen, amely jól áll önnek. Ez elég magától értetődő dolognak tűnhet, de ha körülnéz az utcán, rengeteg bő, szűk, hosszú vagy rövid farmert viselő férfit láthat. Tanulság: nézze meg jól, mit vesz.

Passzoljon a ruha az arcszínéhez!

Ha a lehető legjobban akar kinézni, a ruhája színének jól kell kiegészítenie bőre természetes tónusát és haja színét. A megfelelő színkombináció csinosabbnak, egészségesebbnek mutatja önt, míg az elhibázott színválasztás sápadttá teszi, előnytelenül hat, vagy egyszerűen eltereli a figyelmet az arcáról. Ha nemcsak jól, hanem pompásan szeretne kinézni, tartsa magát a saját arcbőrére érvényes aranyszabályokhoz.

Ír típusú, pirospozsgás arc

Tengerészkék felső piros nyakkendővel és khakiszínű nadrággal. Arcszíne ellen­súlyozására törekedjen kontrasztokra.

Sárgás arcszín

Természetes színeket hordjon: khakit, zöldet, barnát. A feketét kerülje.

Olajbarna arcszín

Az olajzöldet és khakiszínt kerülje. Maradjon a természetes színeknél, bármi elmegy, amiben nincs sok drapp. Színfoltot pedig az inge vagy a nyakkendője jelenthet

Fekete arcszín

Kerülje a nagyon világos pasztellszíneket, a szürke és a tengerészkék különböző árnyalatait, mert ezek drapp hatást keltenek. Merészebb színeket, feketét vagy lágyabb, mély kéket hordjon.

Szőke haj és világos arcszín

Világosabb árnyalatú ruhát viseljen, például lazacszínűt, elefántcsont-színűt vagy világosszürkét. Kössön feltűnőbb színű nyakkendőt.

Barna arcszín

Tartózkodjon a mély színektől. Természetes színeket, alapszíneket vagy feltűnőbb színű darabokat hordjon. A világos bőrű férfiak kerüljék a sötét színű ruhadarabokat A világosszürke öltöny és a világoskék ing jó párosítás.

Ruhavásárlás

Egyes férfiak hajlamosak mindent azonnal megvenni, hogy gyorsan „le­tudják” a dolgot. Pedig ez nem jó ötlet. Hiszen az ember utólag mindig más­ként látja a dolgokat, és a megvásárolt holmiknak rendszerint csak a felét vi­seli. Vegyen inkább egyszerre csak egy-két darabot, hogy lássa, illenek-e a már meglevő ruhatárához. Tartsa meg alapvető ruhadarabjait, és így bővítse a készletet. Íme, még néhány tipp:

Ha bizonytalan a ruhaválasztás te­rén, vásároljon a párjával vagy egy ba­rátjával, akiben megbízik. A régi szabály ugyan úgy hangzik, hogy kizárólag 100 százalékig termé­szetes anyagból készült ruhát vásárol­jon, a mai, jobb minőségű szintetikus anyagok mellett azonban már kevert szálas darabokat is vehet. De azért mindig legalább 80 százalék legyen a természetes anyag aránya.

Öltönyökre, zakókra költsön annyit, amennyit csak megengedhet ma­gának. Igyekezzen jó minőségű, tartós szövetet választani. Ízlése szerint vásároljon legombol­ható vagy „normál” gallérú ingeket, de azzal tisztában kell lennie, hogy a le­gombolható gallér konvencionális kül­sőt kölcsönöz. Ügyeljen rá, hogy a zakói ne legye­nek szűkek, ne szorítsák a mellkasát.

Méretre szabott stílus

Az „ultratrendi” külső nem mindenkinek ajánlható. Öltözködjön aszerint, ami jól áll önnek, ami illik a testméreteihez, a felépítéséhez. Hadd döntse el a tükör, hogy mi a helyes választás. Ne hagyja, hogy magával ragadja az új trend, amit előző este a tévében vagy egy összejövetelen látott.

Ha nem akar felkerülni a legrosszabbul öltözöttek listájára, érdemes kikérnie valaki más véleményét is. Mindig jobb, ha magával viszi az egyik barátját vagy rokonát. Olyas­valakit, aki őszintén megmondja, ha nem áll jól önnek, amit kiválasztott. Alternatív megoldásként igénybe veheti egy „személyi vásárlópartner” segítségét is. A nagy áru­házak többsége foglalkoztat stylistokat, akik segítenek a kedves vevőnek kiválasztani a neki megfelelő darabokat.

Miután megvan az alapruhatára – tengerészkék zakó, fehér ing, csíkos ing, szürke, tengerészkék vagy hajszálcsíkos öltöny, csíkos nyakkendő, egyszínű nyakkendő, khakiszínű nadrág, kék farmer-, próbálja ki a különböző kombinációkat. A tengerészkék zakót vegye fel egyik nap khakiszínű, más­nap pedig az öltönyhöz tartozó nadrággal.

A divatnak vannak bizonyos alapigazságai arra vonatkozóan, hogy milyen ruha illik a különböző testméretekhez, testalkatokhoz. A kétsoros öltöny karcsú, nyúlánk termetű férfiakon áll jól, mivel szélesíti a testet. A redőzött nadrág általában karcsúsítja viselőjét, manapság azonban a karcsúbb szabású nadrágok felé tolódik el a trend, ez pedig nem jó hír a „súlyosabb egyéniségeknek”.

A jó minőségű, ötzsebes farmer minden férfi ruhatárának elengedhetetlen darabja, az irodába azonban ne jusson eszébe ilyen nadrágban menni, még az újabban népszerű „laza péntekeken” sem. Inkább khakiszínű nadrágot és sportos zakót viseljen. Ez elég lezser, de még nem kölcsönöz komolytalan külsőt.

Öltöny

A négygombos, kétsoros öltöny klasszikus stílusú, a hatgombos pedig erőt sugároz. A klasszikus egysoros öltöny kétgombos, az egy-, három- vagy négygombos változat modernebb.

Ing

Olyan inget válasszon, amelyben előnyösen mutat, és amelynek jó az anyaga is. A normál szabás derékban bő, a sportos pedig vállban bő, derékban szűk. A bő szabás az egész testen egyenletesen „túlméretezett”, az „európai” pedig karcsúsított, alakra szabott.

Nadrág

A hajtásokkal bővülő nadrág karcsúsít, ezért mindenféle méretre, testalkatra ajánlható. A napjainkban divatossá váló szűk szabás viszont kiemeli a hátsó fertály és a comb „dudorait”, ezért „súlyosabb egyéniségek” kerüljék.

A legjobb anyag kiválasztása

A régi szabály, miszerint műszálas ruhát nem szabad viselni, ma már nem érvényes. A legfeljebb 20 százalék műszálat tartalmazó, kevert szálas szövetekből sok esetben stílusos, jó minőségű, kényelmes ruhadarabok készülnek. A vászon például kevésbé hat régi, gyűrött szennyeszsáknak, ha belekevernek egy kis műszálat, ami rugalmasabbá teszi.

Először mindig tapintsa meg az anyagot. Ha érdes, karcos a felülete, ne vesztegesse az idejét a felpróbálására. Nem kell a „címkék rabjává” válni, de azért a jó hírű cégek termékeit keresse, vagy egy színvonalas áruházlánc készletéből válogasson. Az a cég, amelyik már jó ideje űzi az ipart, kisebb valószínűséggel ad el olyan ruhát, amelyik szétfoszlik. Ha pedig néhány mosás után mégis elindul az „önmegsemmisítő folyamat”, nagyobb esélye van rá, hogy visszatérítik az árát.

A jó anyag idomul az ember testéhez, kényelmes, és egész napos használat után is jól néz ki!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.