A férfi egészsége

Egy férfi élete

Házasság, gyerekek, karrier, jelzálog, számlák – hát, bizony nem tegnap volt, amikor az okozta a legnagyobb fejtörést, hogy az ember miként fűzze meg a szomszéd lányt. Az évek azonban nemcsak egyre több felelősséget hoznak, hanem a korábbinál mélyebb beteljesülésélmény lehetőségét is. Csak meg kell dolgozni érte.

Vegye kezébe az életét!

Az, hogy az ember kézben tartja az életét, első megközelítésben azt jelen­ti, hogy tisztában van azzal, miért érzi időnként teljesen kaotikusnak. Annyira tele van a határidőnapló­ja, hogy ha arra kérik, ugorjon be egy liter tejért a boltba, máris felhördül, mint a fejfájós medve? Ha gondot okoz, hogy a családja vagy a barátai megkérik egy-egy apróságra, álljon meg egy pillanatra, és tegye fel magá­nak a kérdést:

Miért van ez így?

Ha úgy érzi, túl sok idejét veszi el az, hogy kivigye a szemetet, képzelje el, mi történne igazi válsághelyzetben, például súlyos betegség, állásvesztés vagy válás esetén. A válsághelyzet a fontossági sorrend újragondolására késztet, és élete kézbevételének egyet­len módja éppen az, hogy megérti ezt a fontossági sorrendet, és annak szel­lemében jár el.

Ideje leltárt készíteni

Az értékek megértése felé vezető úton az az első lépés, hogy felméri, mik is az ön számára fontos dolgok. A fér­fiak jó része, ha szívére teszi a kezét, a családot és a barátokat tenné az első helyre. A tettek azonban minden szó­nál ékesebben beszélnek. Az, hogy mivel tölti valaki az idejét, és mire köl­ti a pénzét, jól mutatja, mi képvisel ér­téket a szemében. Érdemes megvizsgálni a csekkfü­zetét és a határidőnaplóját. Általános tapasztalat, hogy a munka egyre in­kább a család, a barátok helyére lép, mint az imádat, a szeretet első számú tárgya. Ha azonban az ember életének a munka szab irányt, talán soha nem lesz elégedett.

Jegyezzük meg! Paradoxonnak tűnhet, de az irodai környezetben a férfiak többsége nem érzi magát a helyzet urának, bár ideje jó részét ott tölti. A munkahelyen a többség megtanulja kordában tartani az érzelmeit, és hatalomra, előléptetés­re, dicsőségre, pénzre hajt.

Egyeseket kezd kevésbé foglalkoztatni, hogy mi­kor mi a helyes, inkább azon fáradoznak, hogy mások előtt jó színben tűnje­nek föl. Gyakori az is, hogy emberibb értékeik helyett mentális „izomzatu­kat” fejlesztik, ami több pénzt és maga­sabb státust eredményez.

A kiegyensúlyozatlan élet egész sor problémához vezethet

Többek kö­zött gátolhatja azoknak a készségek­nek a kifejlődését, amelyekre a vá­gyott pozíció eléréséhez épp szükség lenne. Van élet a munkán kívül is, amit arra találtak ki, hogy az ember jól érezze magát. Hiszen végső soron mindannyian szeretnénk kellemesen tölteni utunk hátralévő részét.

Teszt munkamániásoknak

Az egykor a boldogulás kulcsát jelentő kemény munka, elkötelezettség és elszántság mára egyre több férfinál egészségtelen rögeszmévé vált. A bevallottan munkamániás férfiak számára a munka ugyanúgy az élet terhével való megbirkózás eszköze, ahogyan az alkoholistáknak az ital.

Elképzelhető, hogy ön is munkamániás, amennyiben:

 • Késő estig és hétvégén is dolgozik, mindig visz haza munkát.
 • Az ágyba is magával viszi a munkát.
 • Amikor nem dolgozik, bűntudata van.
 • Nem hajlandó szabadságot kivenni.
 • Az ön számára fontos dolgok listájáról lemarad a család, a barátok, a kikapcsolódás.
 • Kezd megfeledkezni a családtagok születésnapjáról, a házassági évfordulóról.
 • Alig van barátja, hobbija, a munka­helyén kívül nemigen él társas életi
 • Főleg gyorséttermi koszton él.
 • A munka fejfájást, hátfájást vagy gyomorfájást okoz.
 • Szinte oda van láncolva a csipogójához, a mobiltelefonjához, a laptopjához.
 • Zavarja, ha segítséget kell kérnie a munkában, bármekkora is a feladat.
 • Úgy gondolja, csak akkor lesz rendesen elvégezve egy-egy feladat, ha személyesen csinálja.
 • A munkájába menekül az otthoni vagy személyes gondjai elől.
 • Leginkább saját elvárásaiból adódóan nehezedik önre nyomás.
 • Akkor is vállal újabb munkát, ha már amúgy is túl van terhelve.
 • A munka az ön választott kábítószere. A kihívás úgy feldobja, ahogyan a kapcsolatai vagy más tevékenységek

Az érzelmileg egészséges férfi egyensúlyt teremt a család és a munkahely között.

Legyen elfogadó!

Vizsgálja meg őszintén legfontosabb, különösen családon belüli kapcsola­tait. A férfiak időnként hajlamosak törvényeket hozni családtagjaik szá­mára, és tekintélyelvű hozzáállásuk miatt szeretteik gyakran egy verbális háború közkatonáinak érzik magukat.

Próbáljon türelmesebb lenni az élet bizonytalanságaival, kétértelmű­ségeivel szemben. Ne próbálja megha­tározni a dolgok kimenetelét. Enged­je, hogy gyermekei, felesége megtalál­ják a maguk életformáját. Ha kedve­sebb szeretne lenni, a munkahelyén beváltaktól merőben különböző kész­ségek gyakorlására lesz szüksége.

Engedélyezzen magának szünetet!

Saját magával is törődjön többet. Ta­nulja meg értékelni a pihenés, a sza­badidő előnyeit, ha másért nem, hát munkateljesítménye növelése érdeké­ben. Menjen rendszeresen szabadság­ra, hogy feltöltődjön. Válasszon hob­bit, amibe bele tud feledkezni.

Kutatási eredmények! Vizsgálatok igazolták, hogy akik nem tartanak mindennap szünetet, azoknak romlik a teljesítményük. Ér­demes kipróbálni a napi 15 perces vagy félórás környezetváltozást. Men­jen el sétálni, vagy keressen egy ké­nyelmes helyet, és képzelje magát va­lahova, például a tengerpartra vagy a focipályára. Rövid, de teljes értékű kikapcsolódásra van szüksége. Ha a szü­netben munkával kapcsolatos problé­mán rágódik, az nem pihentető.

A jutalom a teljesebb, hosszabb élet lesz. A férfiak várható élettartama a statisztikák szerint az utóbbi 80 év alatt 52 évről 74 évre nőtt. Ez részben annak köszönhető, hogy egyre több férfi figyel oda mentális, fizikai és lel­kiállapotára.

Tudta? A házasság jó hatással van az egészségre. Egy 16 nyugati országban elvégzett vizsgálat adatai szerint a nőtlen férfiak halálozási aránya körülbelül kétszerese a nős férfiakénak. A házasságban élő férfiak ezenkívül ritkábban betegszenek meg mentálisan vagy fizikailag, és általában véve boldogabbak, mint egyedülálló társaik.

Miért élnek tovább a nők, mint a férfiak?

Nagy utat tettünk meg 1919 óta, amikor a férfiak átlagosan 52, a nők pedig 55 évig éltek. Az orvostudomány fejlődése és a higiénikusabb életkörülmények hatására a várható élettartam a férfiaknál 72, a nőknél pedig 79 évre emelkedett. Természetesen számos fejlődő országban még igen sok a tenni­való, Afrika egyes részein például szerencsésnek mondhatják magukat a férfiak, ha betöltik a negyvenet.

A nők világszerte túlélik a férfiakat. Hogy miért?

Nos, a férfiak – legalábbis a nyugati világban – önmaguk legnagyobb ellenségei. Többet dohányoznak és isznak, mint a nők, és általában véve is egészségtelenebbül élnek. A nők többször fordulnak orvoshoz. A férfiak körében a legtöbb áldozatot szedő szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához hozzá­járul a stressz is.

Sok férfi az alkoholban keres megnyugvást, aminek szintén megvan a maga káros hatása. És miközben csodáljuk a kaszkadőrök halált megvető bátorságát, ez a kockázat­vállalási hajlam tragédiát is okozhat. A nők várható élettartama mind a gazdag, mind a szegény országokban magasabb, mint a férfiaké.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.