A fitt agy titka

Cukormentességgel a mentális leépülés ellen

Lehetséges, hogy a cukros üdítők és a keksznassolás lelassítja az agyműködésünket? Teljes mértékben! Kutatók azt is kimutatták, mennyit ártanak a gyorséttermi ételek az agynak. Patkányokat vizsgáltak, nem embereket, de nem nehéz elképzelni, hogy az eredmények ránk is vonatkoznak.

A Kaliforniai Egyetem kutatói a patkányok egy csoportját egészséges étrenden tartották, míg egy másik csoportnak zsírban és cukorban gazdag tápot adtak. Egyes patkányok mozoghattak, mások mozgását korlátozták. Végül valamennyit betették egy vízzel telt medencébe, hogy megfigyeljék, mennyire emlékeznek rá, hol van a medencében a pihenőemelvény. Az értéktelen táplálékon tartott és testmozgástól megfosztott patkányok gyakorlatilag semmire sem emlékeztek és céltalanul úszkáltak a medencében. Az agyukban csökkent a hosszú távú emlékezet számára kulcsfontosságú BDNF fehérje szintje. A testmozgást végző, de értéktelen tápon tartott patkányok valamivel jobban teljesítettek, de a legjobban azok, amelyek értékes tápot kaptak és mozoghattak is.

Kutatási eredmény: Az édességek és az édes italok a vér-cukorszintre gyakorolt hatásuk miatt károsak. A legtöbbjük vércukorszint-ingadozást idéz elő, ami káros az agyra nézve. Ezenkívül növelik a testtömeget is, és elősegíthetik a cukorbetegség, a stroke, valamint a szíves érrendszeri betegségek kialakulását. Mindez pedig árt az agynak.

Étkezzünk rendszeresen!

Nagyobb valószínűséggel nyúlunk egy-egy édes falat után, ha túlságosan megéhezünk az étkezések között. Ne engedjük, hogy napközben 4-5 óránál több idő múljon el anélkül, hogy valami egészséges ételt vagy nassolnivalót fogyasztanánk.

Legyen mindig kéznél gyümölcs!

Részben azért nyúlunk a kekszek vagy bonbonok után, mert mindenhol ott vannak. Tartsunk a konyhapulton gyümölcsökkel teli tálat, tegyünk a táskánkba egy almát, ha elmegyünk otthonról, és szerezzünk be mazsolát (bár sok fruktózt tartalmaz, a bonbonnál még mindig egészségesebb).

Dugjuk el az édességeket! Amit nem látunk, azt nem kívánjuk meg. Ha a munkahelyünkön az íróasztalon tartunk egy tálka „welcome cukorkát”, bizonyára bele-bele nyúlunk (ahogy mindenki más is). Jobban járunk, ha egy másik helyiségben tartjuk.

Ne fogyasszunk édességet egymagában!

Ha netán mégis valami édes ételt ennénk, ügyeljünk arra, hogy közvetlenül étkezés után fogyasszuk, vagy olyan étellel, amely rostban és fehérjében gazdag, mert így lassíthatjuk a cukor felszívódását és a vércukorszint megugrása kevésbé meredek lesz.

Csak különleges alkalmakkor fogyasszunk desszertet!

Ki mondta, hogy a napi étkezés része a desszert is? A szülők gyakran desszerttel jutalmazzák a kisgyerekeket, ha megeszik a főételt, pedig, főleg felnőttek esetében, a jó étel maga a jutalom. Ha mégis szeretnénk az étkezés végét valamivel megédesíteni, kövessük a Földközi-tenger mentén élő népeket: szolgáljunk fel gyümölcsöt.

Igyunk néhány csepp citrommal vagy zöldcitromlével ízesített vizet!

Ez a kis ízesítés segít ellenállni a cukros üdítők csábításának.

Kerüljük a mesterséges édesítőszereket! Egyeseknél ezek a szerek szédülést vagy zavartságot okozhatnak. Bár ez csak ritkán, nagyon érzékeny emberek esetében fordul elő, mégis azt jelzi, hogy a mesterséges édesítőszereknek van agyi hatásuk. Romlott a patkányok memóriája, ha az ivóvizükhöz 4 hónapon át aszpartamot adtak, nehezebben találták meg a labirintusból kivezető utat, mint azok az állatok, amelyek tiszta vizet ittak.

Csak kevés gyümölcslevet igyunk!

A gyümölcsök tele vannak cukorral, de a szervezetben a cukor felszívódását lassító rostokkal is. A gyümölcslevekben viszont nincs rost. Igaz, hogy sok bennük a vitamin és a fitovegyület, és ezért jobbak, mint a szénsavas üdítőitalok, mégsem ajánlatos egyszerre 1,5 dl-nél többet inni, mert gyors vércukorszint-emelkedést okozhatnak.

Igyunk teát!

Mind a fekete, mind a zöld tea sok katekint tartalmaz. Kimutatták, hogy a zöldtea-kivonat javítja a kísérleti patkányok memóriáját és tanulási képességét, és megfordíthatja az öregedéssel járó folyamatokat. Igyunk naponta 2-3 csésze akár zöld, akár fekete teát.

Kerüljük az üdítőket, energiaitalokat és más cukros italokat!

Olvassuk el az összetevők listáját. Ha az áll a címkén, hogy az ital tartalmaz cukrot, dextrózt, fruktózt, kukoricaszirupot vagy más édesítőszert, ne vegyük meg.

Érdekesség: Ivászat az agy érdekében?

Bár a túl sok alkohol méreg az agynak, kimutatták, hogy akik naponta megisznak egy-két italt (férfiak legfeljebb 20 gramm, nők legfeljebb 10 gramm alkoholt), kevésbé válnak feledékennyé, és feleannyira vannak kitéve az Alzheimer-kór kockázatának, mint a bornemisszák. Ez feltételezhetően az alkohol értágító hatásának köszönhető, ami által több vér jut az agyba, illetve csökken a vérnyomás. Az alkohol növeli a „jó” HDL-koleszterin szintjét is. Egy ital – 10 gramm alkohol – 1,5 dl bornak, 3,5 dl sörnek vagy 0,5 dl tömény italnak megfelelő mennyiség.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.