Egészségmegőrzés

Ég veled kalóriaszámlálás és cukor! Éljen az egészséges életmód!

Az alacsony kalóriatartalmú diéták tényleg elhibázottak lennének?

Bizonyos értelemben igen. A nutrigenomika a kalóriafogalmat teljesen új megvilágításba helyezi. A táplálék olyan a szervezetünknek, mint az autónak a benzin. A kalóriák különböző sebességgel és ütemben szívódnak fel, ami függ az ételben levő rostok, fehérjék, szénhidrátok, zsírok és egyéb tápanyagok mennyiségétől.egy-ember-atlagos-cukorfogyasztasa

Vigyázzunk!

Sok kutatás kimutatta már, hogy nem minden kalória egyforma. A cukorban és finomított szénhidrátokban gazdag táplálkozás serkenti az inzulinkiválasztást és növeli a vércukorszintet, mindez pedig súlygyarapodást, koleszterin emelkedést okoz.

Baj van a cukorral! – egy skandináv kísérlet eredményei szerint

Az első csoport mogyoró, a másik cukorka formájában kapta a nagy dózisú kalóriát. Az eredmény szinte hihetetlen: az első csoport tagjainál nem regisztráltak súlygyarapodást és az anyagcsere-paramétereik sem változtak, míg a másik csoport tagjainál súlynövekedést és inzulinszint-emelkedést tapasztaltak.

baj-van-a-cukorral
Kerüljük a cukor fogyasztását!

Vajon miért?

A válasz egyszerű: a mogyoró (nem sózott és nem pörkölt) természetes étel és olyan információt hordoz, amelyet testünk felismer. A cukorkák épp ellenkezőleg: a mesterséges és finomított táplálék csak cukrot, édesítőt és színezéket tartalmaz.

Mindent összevetve nem az a lényeg, hány kalóriát veszünk magunkhoz, hanem az, hogy miből származik az a kalória.

És tényleg! – A hosszú élet titka táplálkozási szokásainkban keresendő!

Hányszor hallottuk már, hogy kevesebb zsíros ételt kell ennünk, sőt, ha lehet, étkezésünkből teljesen iktassuk ki a zsiradékot. Tény, hogy bár kalóriában mérve kevesebb zsíros ételt eszünk, mint valaha, egyre több a krónikus betegség és a túlsúlyos ember.

Jó ha tudod!

A finomított szénhidrátok és az egyszerű cukrok tehát nemcsak a cukorbetegséggel és az elhízással vannak összefüggésben, hanem a zsíranyagcsere-zavarral, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

2 kulcsfontosságú elem a kalóriafogyasztással kapcsolatban

Az emberi szervezet energiaigényét két fő faktor határozza meg:

  • a nyugalmi állapotban felhasznált, úgynevezett vitális funkciók ellátásához, életben maradásunkhoz szükséges energia;
  • a mozgáshoz és fizikai aktivitáshoz szükséges energia.

Normális esetben hajlamosak vagyunk a mozgás és a fizikai aktivitás kalória felhasználását túlbecsülni

A kalóriaégetés leghatékonyabb módja

A fogyásra tehát az a megoldás, ha több kalóriát égetünk el nyugalmi állapotban.

Például: egy óra futás körülbelül 400 kalóriát emészt fel. Ha el tudjuk érni, hogy nyugalmi állapotban óránként csak 50 kalóriával többet égessünk el, ez a szám 24 órával megszorozva máris napi 1200-ra emelkedik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.