A fitt agy titka

Mi tudunk a kreativitásról? Fejleszthető?

A kreativitás az agy legbámulatosabb képessége. Úgy véljük, hogy az intelligencia megszerezhető és a bölcsesség is megjön az idős korral. A kreativitás azonban csak a szerencsés kevesek ajándéka. Nehezebb tanulmányozni, mint az intelligenciát vagy a bölcsességet. Mivel villanásszerűen vagy áradatként jelentkezik, majd magától elapad, nehéz becserkészni és még nehezebb mérni. Ahogyan az ausztráliai Sidney-i Egyetem kutatói állítják, végső soron a létrejött alkotás a kreativitás egyetlen bevált tesztje.

Jegyezzük meg! A kreativitás szoros kapcsolatban van a művészetekkel, ám olykor megfeledkezünk a hétköznapi vonatkozásairól.

A kutatók azonban ennek ellenére tettek néhány érdekes megállapítást

A kreativitás szélesebb körben megfigyelhető, mint azt korábban gondolták. Igaz, hogy egyesek nagyobb kreatív tehetséggel születnek, de mindenki fejlesztheti a maga kreativitását bármely életkorban. Verdi például 73 évesen szerezte az Otelló zenéjét, és 79 éves volt, amikor a Falstaffot írta. Mivel a kreativitás újfajta gondolkodásmóddal jár, leginkább ott virágzik, ahol értékelik az eredetiséget és az egyének szabadon megkérdőjelezhetik a hagyományos gondolkodásmódot és stílust. Más szóval, ha nem akarunk sablonosán gondolkozni, meg kell szabadulni a sablonoktól.

Mik ezek a sablonok?

A legendás színész Allan Arkin szerint, aki a kreativitásról tart kurzusokat, a kreatív kifejezési mód legfőbb korlátja az elvárás. Elvárjuk magunktól, hogy sikeresek legyünk. Szeretnénk másokat megnevettetni. Szeretnénk másoknak a kedvében járni. A kreativitás, állítja, csak akkor tud érvényesülni, ha szembemegyünk az elvárásainkkal, és gyermek módjára a pillanatban élünk. A gyerekek csak a játék kedvéért játszanak, nem azért, hogy tessenek valakinek.

A kreativitás nem arról szól, hogy milyen okosak vagy szórakoztatók vagyunk

mondja Arkin -, hanem arról, hogy mélyebb kapcsolatba kell kerülnünk az alkotóerőnkkel, meg kell lepni és el kell engedni magunkat.

A kreativitás a művészetekkel van szoros kapcsolatban: a zenével, tánccal, színházzal, filmmel, irodalommal és képzőművészettel. Sokszor megfeledkezünk azonban a hétköznapi vonatkozásairól. A kreativitás segít a problémamegoldásban, abban, hogy élénken tudjunk társalogni, és terveket tudjunk kovácsolni a jövőre. Ha például meglepetéspartit szervezünk, kreatív módon kell a meglepetést tálalni. Sok ember, akiben nincs semmi művészi hajlam igen kreatív, amikor meg szeretné úszni a büntetést egy közlekedési kihágásért („kidumálja” magát), vagy el kell magyarázni a férjének, miért vett még egy pár cipőt.

Az idős emberekben is sok a kreativitás, ám néha emlékeztetni kell őket, hogy teljesen rendben van, ha úgy szeretnének játszani, mint fiatalabb korukban.

Kutatási eredmény: Kutatók kimutatták, hogy a kreatív tevékenységeket folytató idősek sokkal inkább kapcsolatban maradnak a közösséggel, kevésbé épülnek le, és általában is egészségesebbek.

Hogyan legyünk kreatívak? (Gyakorlat)

A kreatív emberek képesek a szokatlan problémák megoldására. Gyakorlásként végezzük el az alábbi feladatokat.

  • Állítsunk be egy stopperórát két percre, és írjunk le minden a-val kezdődő szót, ami az eszünkbe jut. Következő nap írjuk le a b-vel kezdődőket, és így tovább, amíg az ábécé végére nem érünk.

Találjuk ki, mi történik… és folytassuk az alábbi mondatokat. (Nincs jó vagy rossz válasz!):

  1. Egy piros kalapos nő bekopogtat egy nagy, fényűző ház kapuján. Amikor a kapu kinyílik…
  2. Egy férfi és egy nő randevúzik. Kéz a kézben sétálgatnak egy forgalmas városi utcán. A nő feltekint, és elakad a lélegzete, mert…
  3. Egy fiatalember a családjával külföldre költözik, de aggódik, hogy nem fog tudni beilleszkedni és nem talál új barátokat. Legnagyobb meglepetésére a repülőn, a mellette lévő ülésen megpillantja…

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.