Egészségügyi kérdezz-felelek

Vízbefúlás – Meddig bírja az agy oxigén nélkül?

Mire figyeljek, amikor a gyerekeim és a barátaik a medencénkben játszanak? Akkor van baj, ha valamelyik nagyon csapkod és kiabál?

Épp ellenkezőleg, azt kell figyelnie, van-e olyan gyerek, amelyik csöndben van, és nem mozdul. Igaz ugyan, hogy a kiabálás ösztönös reakció, amikor bajban vagyunk, de ez egy félreérthetetlen jelzés, hogy segítségre van szükség. Amit meg is kell adni, ha a helyzet úgy kívánja, de az életmentő beavatkozást igénylő gyermek nem hangoskodik, és arccal lefelé fekszik a vízen.

A vízben vagy víz körül játszó gyerekek biztonságának megőrzése nagy feladat, a felnőttnek egy percre sem lankadhat a figyelme. Az 1-14 éves korosztályban a vízbefúlás a második leggyakoribb halálok (a közúti balesetek állnak az első helyen), ezen belül pedig az otthon történt esetek 80 százalékában 4 év alatti kisgyermekek az áldozatok. Fontos, hogy tudja, hogyan kell szívtüdő újraélesztést (CPR) végezni, és érdemes részt vennie vízi mentő tanfolyamon is. Az otthoni medencét megfelelő kerítéssel kell ellátni.

Érdemes tudni: Meddig bírja az agy oxigén nélkül?

Ha a légzés leáll – vízbefúlás vagy akár infarktus miatt -, ezt követően nagyjából 6 perc múlva követ­kezik be agykárosodás. Némileg több idő áll rendel­kezésre, ha a baleset nagyon hideg vízben történt.

Mit kell tenni egy vízből kimentett emberrel?

Kérjen meg valakit, hogy telefonáljon a mentőknek, ön pedig kezdje el az újraélesztést (CPR). A vízbe fulladt személynél nem elegendő a mellkasi kompresszió, szájon át történő lélegeztetésre is szükség van. Óvatosan döntse hátra a háton fekvő áldozat fejét az állat megemelve, hogy szabaddá váljanak a légutak. (Ha attól tart, hogy nyak vagy gerincsérülés eshetősége áll fenn, csak az állat emelje meg.) Vegyen levegőt (nem kell mélyet), fogja be az illető orrát, és fújja be a levegőt a szájába.

A mellkasnak meg kell emelkednie, ha ez nem, történik meg, igazítsa meg a fejét, hogy a levegő valóban szabadon a tüdőbe juthasson. Két befújás után 30 mellkasi nyomás következzen, majd ismét 2 befújás és 30 nyomás. Így folytassa a szakszerű segítség megérkezéséig, vagy amíg az áldozat magához nem tér.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.