A jó emésztés titkai

Hogyan győzzük le a Candidát?

Az egyik leggyakoribb gyomor-bélfertőzés a candidiasis. Ezt a Candida albicans nevű, élesztőszerű gomba túlzott el­szaporodása okozza. A Candida albicans név jelentése „édes és fehér”, ami valami ízletesre és tisztára utal. A valóság­ban azonban a Candida albicans egy parányi mikroba, egy élesztőgomba, amely sokszorozódik, vándorol és méreganya­got választ ki a szervezetünkben. Számtalan tünettel kínozza az embert – bélproblémák, allergia, hormonális diszfunkció, bőrpanaszok, ízületi és izomfájdalmak, szájpenész, fertőzések és érzelmi rendellenességek amely tünetek egy része más betegségre is utal, így gyakran tévesen diagnosztizálják.

Harc a Candida ellen

Azok, akik ezektől a mikrobáktól szenvednek, gyakran ellenségükként tekintenek a Candidára, amely ellen hosszú és elszánt küzdelmet kell vívniuk. Az egyetlen biztos út a gyógyuláshoz az, hogy kiismerjük viselkedését és min­den fegyvert bevetve vegyük fel ellene a harcot. Ez az ellen­ség egyetlen alkalmat sem szalaszt el, hogy visszahódítsa az elvesztett területeket, így hát könyörtelenül, kitartóan kell harcolnunk ellene, egészen a végső győzelemig – de még ak­kor is fennállhat a visszaesés veszélye.

Sajnos ez az aggasztó helyzet nagyrészt saját magunk­nak köszönhető

Sok finomított cukrot fogyasztunk, ame­lyet az élesztőgombák szeretnek; az ész nélkül használt antibiotikumok csökkentik a hasznos baktériumok számát, ezzel a belekben több életteret teremtenek a kórokozó mik­robák számára. A szteroidos készítmények és a hormon­kezelések gyengítik az immunrendszert, így az nem képes hatékonyan szembeszállni a kórokozókkal. A cumisüvegbe töltött csecsemőtápszer a bél ökológiai egyensúlyának korai felborulásáért felelős. Nem lehet mindenért a Candi­dát okolni, mi is hozzájárulunk a problémához. Az ellene való küzdelmet ott kell elkezdeni, hogy felelősséget vállalunk a saját egészségünkért.

A Candida elleni védekezés „négypontos” terve

1. Étrend

Ennek az étrendnek a célja, hogy a Candida baktériumot ki­éheztessük. Mivel a cukor elősegíti a gomba növekedését, szigorúan kerülni kell a cukor minden formáját, beleértve a laktózt (tejcukor), a malátát és a fruktózt (gyümölcscukor). A finomított szénhidrátok hozzájárulnak a glükózterhelés­hez, ezért szükséges, hogy teljes kiőrlésű lisztet, rizst stb. használjunk. Ezenkívül néhány további anyag, amelyet szin­tén kerülni kell: keményítő (kenyér, mártások, vajkrémek), erjesztett termékek (alkohol, ecet), penész (sajt, gomba), és stimuláló szerek (tea, kávé).

A Candida gyakran ébreszt vágyat bennünk a kedvenc ételei iránt; ilyenkor rendkívül elszántnak kell lennünk, hogy ragaszkodjunk étrendünkhöz. A motivációt segítheti a bennünk zajló folyamatok világos megértése. A Candidával összefüggő tünetek teljes eltűnése után még további egy évig követnünk kell a kialakított étrendet, hogy állan­dósítsuk a bélflóra újonnan helyreállított egyensúlyát. Rö­viddel ezután már nem leszünk olyan édesszájúak, amely megkönnyíti, hogy a továbbiakban is cukormentes étrendet kövessünk.

2. Személyre szabott táplálékkiegészítő-program

A táplálékkiegészítő-program elősegítheti a glukóztoleran­ciában, a hormonális állapotban és a hisztaminszintben bekövetkező felborult egyensúly helyreállítását, és a méreg­telenítést. Fontos, hogy a Candida elleni küzdelemben annyiféleképpen erősítsük az immunrendszert, ahányfélekép­pen csak lehet. A helyzet folyamatos ellenőrzést igényel, és a programot három hónaponként újra kell értékelni.

A táplálkozási szakértő által megtervezett, amúgy gon­dosan kiszámolt, tápanyagprogram során C-vitamint le­het szedni a béltolerancia-szint javításához, hogy szerveze­tünket megszabadítsuk a méreganyagoktól. Továbbá napi kétszer 500 mg pantoténsav (B5-vitamin) szedése tovább csökkentheti ezen méreganyagok káros hatásait.

3. Gomba elleni kiegészítő készítmények

Az egyik leghasznosabb gomba elleni szer a kaprilsav, amely egy természetes úton előforduló, kókuszdióban ta­lálható zsírsav. Előnye az, hogy nincs káros hatással a hasz­nos organizmusokra. Zsírban oldódó, így behatol a sejt­membránba. Kalcium- és magnézium-kaprilátként fenntart­ja az emésztési folyamatokat, és eléri a vastagbelet. Fontos, hogy kis mennyiséggel kezdjünk, és lassan növeljük a dózist, amit a különböző erősségű kapszulák használatával könnyít-hetünk meg.

Az üröm széles sávú gombás fertőzés elleni tulajdonsá­gokkal rendelkező gyógynövény, amely számos káros patogénnel szemben hatásos anélkül, hogy a hasznos mikrobákra ártalmas lenne. Amennyiben a Candida-teszten magas pont­számot érünk el, és betegségünk meleg éghajlaton való tar­tózkodás során alakult ki, ez már elegendő okot nyújt arra, hogy a Candidától eltérő parazitára gyanakodjunk és széles spektrumú gombafertőzés elleni szert alkalmazzunk.

Propolisz: a pozsonyi egyetem kutatása szerint a propolisz egy olyan természetes anyag, amely rendkívül hatékony a bőr és a szervezet mindenféle fertőzése ellen. Cseppek formá­jában szedhető, és fokozatosan kell adagolni. Érzéstelenítő hatása csillapítja a szájpenészt, és krém formájában enyhíti a fájó izmokat.

Az aloe vera enyhén gombafertőzés elleni hatású, frissítő szájöblítő és gargalizáló, valamint emésztést elősegítő szer. Használható éjszakai protézisáztatásra, jobb, mint azok a ter­mékek, amelyek kifejezetten gombás fertőzés elleni szerek. A protézis melegágya a Candida-(újra)fertőzésnek.

A teafaolaj gombafertőzés elleni szer, és krém formájá­ban gombás bőrbetegségek kezelésére használható. A Can­dida gyakran jár ekcémával, pikkelysömörrel, pattanásos bőrrel, lábgombásodással és más bőr- és körömfertőzéssel.

A Citricidal nevű grapefruitmag-kivonat erőteljesen antibiotikum hatású, gomba- és vírusfertőzés elleni szer. A nagy előnye azonban az, hogy nincs káros hatással a bél­baktériumokra. Cseppekben kapható, legjobb napi kétszer-háromszor szedni, alkalmanként 15 cseppet, de kapszula for­májában is elérhető.

Más, gombás fertőzés elleni készítmények oregánóolajat, olívalevelet, fokhagymát, aranygyökeret és lapacsofakérget tartalmaznak. Kérjünk meg egy táplálkozás-szakértőt vagy gyógynövény­szakértőt, hogy határozza meg a leghatékonyabb adagolást a mi emésztési problémánkra.

4. Probiotikumok

A táplálék-kiegészítőkre azért van szükség, hogy a hasznos baktériumokat a belekbe szállítsák, és ezzel helyreállítsák az egészséges baktériumkolóniát. Az amerikaiak ezt „újra-virágoztatás”-nak hívják. Ezeknek a bifidobaktériumoknak a szerepe a savasság növelése tejsav- és ecetsavtermeléssel, valamint, hogy a kapcsolódási területért vívott versenyben a nemkívánatos mikroorganizmusok működését gátolják. A jótékony organizmusokkal sűrűn befedett szövetek ha­tékony elzáró mechanizmusa távol tartja a támadó pato-géneket.

A Lactobacillus acidophilus a vékonybél fő lakója, a Bifi­dobacterium bifidum pedig a vastagbélben és a hüvelyben él, és B-vitaminokat termel. További hasznos baktériumok a Lactobacillus bulgaricus és a Streptococcus thermophilus, amelyek szintén tejsavat termelnek, ahogy áthaladnak a bél­rendszeren. Ezek a jótékony baktériumok megtalálhatók a joghurtban, amit emésztést elősegítő élelmiszernek te­kinthetünk, feltéve, ha nem áll fenn tejtermékek iránti into­lerancia (bár próbálkozhatunk kecske, illetve birka tejéből készült joghurttal, ha csak a tehéntejre vagyunk érzékenyek). A joghurtban a laktóz(tejcukor)tartalmat nagyrészt tejsav­vá alakítják a bifidobaktérium által termelt enzimek, amely a keserű íz magyarázatául szolgál.

Ahhoz, hogy a bélnedvekben a baktériumok zavartalan áthaladását biztosítsuk, ajánlatos kapszulában bevenni őket, amely nagy számban tartalmazza az életképes organizmu­sokat liofilizált (fagyasztva szárított) formában. Napi két kapszula ajánlott, reggeli és vacsora közben, azonban ezt a mennyiséget lehet növelni akár napi hatra vagy akár többre is hasmenés esetén, illetve ha antibiotikumot igény­lő betegségről van szó (amely tovább gyengíti a Bifidobaktériumokat). Az Acidophilust tartalmazó krémek jótékony segítségek nyújthatnak hüvelyi gombásfertőzés kezelésére.

Összefoglalva:

A Candida elleni harcban a terv mind a négy pontja alap­vető fontossággal bír. Bármelyik be nem tartása kudarchoz vezethet. Van egy ötödik fontos szempont: a támogatás. Bár­kin, aki ebbe a „háborús övezetbe” lép, zavartság és a de­presszió érzése lesz úrrá. Szükség van valakire, aki tárgyila­gosan tudja szemlélni a helyzetet, fel tudja mérni, mi zajlik, és megmutatja az előrevezető utat. Ez része egy hatékony táplálkozási szakértő feladatának.

Hogyan kezeljük a „die-off” hatást?

Az élő, burjánzó Candida legalább 79 ismert méreganya­got bocsát ki, az elölt kórokozó pedig még ennél is többet. A mérgezés olyan általános érzéseket produkál, mint fájó izmok, zavartság, depresszió, idegesség, émelygés és hasme­nés. Bizonyos területeken, ahol a Candida megtelepedett, a korábbi tünetek – torokfájás, szájpenész, fájó ízületek, ekcéma etc. – újbóli feltűnése lesz tapasztalható. Ezt a kel­lemetlen állapotot nevezik az elhalás/kihalás folyamatának, vagyis a „die-off” hatásnak. Az ellenség végső megtévesztéseként is felfogható, mert a tünetek jelenléte arra utal, hogy a kórokozók kiirtása folya­matban van, és közeleg a győzelem.

A művészet tehát abban rejlik, hogy a Candidát lassan, de biztosan pusztítsuk ki!

Vigyázva, nehogy gyorsabban végezzünk vele, mint ahogy a szervezet képes a méreganya­goktól megszabadulni. A kezdeti „die-off” hatást diétával is elérhetjük, amely „kiéhezteti” a Candidát, de vitaminokkal és ásványi anyagokkal is, amelyek megerősítik az immun­rendszert és felkészítik a csatára. A terv első két pontja általában a kelleténél több „die-off” hatást idéz elő a leg­több embernél, mint amivel meg tudnának birkózni, ezért a gombafertőzés elleni szereket már nem kellene bevonni az étrendbe, amíg ez a szakasz véget nem ér.

A legbiztosabb mód célunk elérésére a területek lassú visszahódítása

A kaprilsav alkalmazása mellett döntő be­tegek többsége napi egy, közepes erősségű, 400 mg-os kapszulával kezd, túl sok nehézség nélkül. Amennyiben öt nap után nem jelentkeznek még a „die-off” tünetek, az adagot napi két 400 mg-os kapszulára lehet növelni, majd így to­vább, egészen a napi hat kapszuláig. Ezután lehet fokozatosan áttérni a nap háromszori 680 mg-os dózisra, és ezt tovább nö­velni, ha szükséges. Ám a folyamat ritkán ilyen egyértelmű. A kúra némely szakaszában előfordulhat egy „die-off” reak­cióhullám, amely az adag egy alacsonyabb szintre való csök­kentését igényli, vagy akár a teljes leállást, amíg a szervezet meg nem szabadul a méreganyagoktól.

Ezt nem visszaesés­ként kell felfogni, egyszerűen a folyamat szükséges része. Sok folyadékfogyasztás, valamint megfelelő mennyiségű C-vitamin és pantoténsav bevitele a szervezetbe, mint azt már említettük, felgyorsítja a méregtelenítést. Végül a kaprilsav elvégzi a feladatát, és a Candida-teszten elért pontszámok a lehető legalacsonyabbra csökkennek, figyelembe véve a kórtörténeti tényezőket, amelyek nyilvánvalóan nem változ­nak.

A lassú javulás környezeti tényezőktől is függhet

Pél­dául a házi növények talajából származó penésztől, vagy a háztartásban használt gáztól, illetve lehet az immun­rendszert túlterhelő élelmiszer-érzékenység következménye. A pulzusteszt elvégzésével azonosított, problémát okozó ételek kerülése lehetővé teszi, hogy az im­munrendszer hatékonyabban működjön. A környezeti ártal­mak felfedezése némi nyomozást igényel, és lehet, hogy ki­adásokkal is jár, ha például a fűtésrendszert kell kicserélni!

Az orvosok gyakran nem ismerik fel a Candidiasist, és lehet, hogy a család és barátok is félreértik a problémát. A fizikai és mentális szenvedéshez magány és elkeseredett­ség járul, amelyet a belső ellenség okozott. Nem könnyű megnyerni a Candida ellen vívott háborút. Bátorságot, el­szántságot és kitartást igényel – de végül sikerrel járunk!.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.