Házi gyógymódok

Hasmenés: 16 módszer a kezelésére

„A heveny hasmenés a szervezet egyik leghatékonyabb védekezőmecha­nizmusa, mivel elősegíti az ártalmas anyagoknak az emésztőrendszeren keresz­tül való távozását” – szögezi le Lynn V. McFarland, a Washingtoni Egyetem gyógyszervegyészeti tanszékének kutatója. Az adott pillanatban a hasmenés kellemetlen lehet, de nem véletlenül hang­súlyozzák az orvosok, hogy jobb a dolgoknak szabad folyást engedni, mintsem gátat szabni a remélhetőleg csak rövid ideig tartó áradatnak.

Korábban hasmenés esetén az orvos rögtön valamilyen székletfogó szert írt fel, a mai gyakorlat viszont a méregtelenítés természetes lefolyásának ad sza­bad utat. Dr. Dávid Liebermann, az Oregoni Orvostudományi Egyetem professzora is alátámasztja a fenti vélekedést. Nem javasolja a heveny hasmenés mestersé­ges csillapítását, hacsak valamilyen különleges ok nem áll fenn, mondjuk a szen­vedő alanynak fontos tárgyalása van a kritikus órákban. A széklet gyors távo­zása ugyanis egyúttal a hasmenést előidéző okok gyors megszűntét is jelenti.

Az elmondottak értelmében az alábbi, a hasmenés elfojtására vonatkozó ta­nácsok is inkább olyan esetekre vonatkoznak, amikor valamilyen más, elsőbb­séget élvező indok miatt a gyomor rapid öntisztulása későbbre halasztandó.

Gondoljon a tejre!

A gyakori hasmenéstől szenvedő emberek je­lentős része tejcukorérzékeny, állítja dr. William Y. Chey, a Rochesteri Egye­tem professzora. Noha a szakemberek többsége a hasmenés első számú okaként a vírusos fertőzéseket jelöli meg, abban mindenki egyetért, hogy a felnőtt népesség has-menéses panaszainak jelentős része visszavezethető az esetleg korábban fel sem ismert érzékenységre.

A tejcukor-érzékenység már csecsemőkorban is kialakulhat, de elsősorban a felnőttek betegsége. „Megiszunk egy pohár tejet, és egyszerre csak a hasunk fájdalmasan felfúvódik és hasmenést kapunk” – írja le a kellemetlen tüneteket dr. Chey. A dolog természetéből adódik, hogy a laktózra érzékenyeknek kerülniük kell a tejtermékeket, kivéve talán a joghurtot és néhány erősebben érlelt sajtot. Ebben az esetben a panaszok idővel maguktól megszűnnek.

Végeztesse el a tesztet!

A tejcukor-érzékenység függ az elfo­gyasztott tejcukor vagy laktóz mennyiségétől. Meglehetősen váratlanul jelent­kezik. Ilyen körülmények között hogyan lehet az ember biztos abban, hogy a megoldás kulcsát szervezetének éppen ez a reakciója adja?

Dr. Liebermann nem bonyolítja túl a dolgokat: betegeinek egy-két hétig tej-mentes diétát ír elő és utána foglal állást. Ha a próbaidő leteltével a tünetek meg­szűnnek, eleinte kisebb, majd egyre növekvő adagokban engedélyezi a tejter­mékek fogyasztását. Egy ponton túl esetleg visszatérhet a hasmenés, de a vizsgált személy legalább tudni fogja, hol van egyéni tűrőképességének a ha­tára (bővebben ld. A Tejcukor-érzékenység című fejezetet).

Milyen gyógyszert vett be?

A szakértők szerint a hasmenés akár az előző napi gyomorégés következménye is lehet. Nem mintha a gyomor-és bélpanaszok között szoros összefüggés lenne, inkább a savkötő tabletták te­hetők felelőssé a tünetekért.

Orvosi segítség

Amikor a hasmenés orvosi kezelést igényel

A hasmenés általában egy-két napon belül megszűnik, és csak át­meneti legyengülést okoz. Csecsemőknél, gyerekeknél, idősebbeknél, továbbá azoknál, akik valamilyen egyéb betegség miatt különösen veszé­lyeztetettek a kiszáradással szemben, a heveny hasmenés súlyos követ­kezményekkel járhat, ezért azonnali orvosi beavatkozást igényelhet.

Erre bárkinek szüksége van, ha néhány napon belül nem szűnik a fo­kozott székelési inger, ha kísérő tünetként láz, hasi görcsök és kiütések vagy sárgaságra utaló jelek (a bőr és a szemfehérje besárgul) lépnek fel, és a beteg nagyon legyengül. Ha a széklet nyálkás, gennyes vagy véres, sür­gősen fel kell keresni az orvost.

„A folyamatos hasmenés legfőbb veszélye a kiszáradás – szögezi le dr. Harris Clearfield. – Ennek már a gyanúja esetén is okvetlenül orvosi se­gítséget kell igénybe venni.”

A magnézium-hidroxidot tartalmazó savkötők gyakran okoznak hasmenést, mondja dr. Harris Clearfield professzor, Philadelphiából. A kellemetlenségek el­kerülése érdekében a csak alumínium-hidroxidot tartalmazó szerek használata ajánlott. Ezek kevésbé okoznak hasmenést, igaz, a gyomorégést is kevésbé enyhítik. A savkötők mellett az antibiotikumok, a kinidin, a laktulóz és a colchicin is okozhatnak hasmenést. Ha gyógyszereire gyanakszik, kérdezze meg kezelő­orvosát.

Fogyasszon kímélő menüt!

Tételezzük fel, hogy nem evett meg három tölcsér fagylaltot és nem töltötte az elmúlt hetet Mexikóban, a fű­szeres ételek hazájában, mégis hasmenés kínozza. Közérzete rémes, ráadásul éhes is, és nem tudja, hogy ehet-e valamit egyáltalán ilyen állapotban. Igen, ehet, de némi megszorítással, mondják a szakértők.

Dr. Chey azt javasolja, hogy kezdje a diétázást áttetsző ételekkel, amilyen például a csirke-erőleves, az aszpik és az ehhez hasonlók. Épp eléggé megvi­seli a béltraktust a hasmenés, ezért nem kell még tovább terhelni. Állapota ja­vulásával fokozatosan áttérhet a rizs, a banán, a reszelt alma és a joghurt fo­gyasztására.

Igyon sok folyadékot!

„Az, hogy mit eszik, nem annyira lénye­ges, mint az, hogy elegendő folyadékot vigyen be a szervezetébe” – mondja Dr. Mcfarland. A hasmenéssel küzdő emberek többsége nem érzi ennek szük­ségét, pedig a kiszáradás ellen okvetlenül védekezni kell.

Azok a folyadékok, amelyek sót és kevés cukrot tartalmaznak, igen alkal­masak erre a célra, mivel gondoskodnak a hasmenés során elveszített ásványi anyagok pótlásáról. A rehidráló folyadék könnyen elkészíthető otthon is: egy kiskanálnyi cukrot és egy csipet sót kell egy liter vízben feloldani. Egy kicsit komplikáltabb, de egyúttal ízletesebb is az a keverék, amely negyed liter gyü­mölcsléből, fél kiskanálnyi mézből és egy kevés sóból áll. Ebből is gyakran kell kortyolgatni.

Akik nem szeretnek a konyhában pepecselni, igyanak energiaitalokat, mi­vel ezek glükózt és a kiürült ásványi anyagok pótlásához elegendő elektrolitét tartalmaznak. Már csak találni kell valakit, aki leugrik a boltba és meghozza a kívánt készítményt.

Hasmenés a veszélyes életkorban

A hasmenés csecsemőknél és kisgyerekeknél különösen súlyos formá­ban jelentkezhet, mert a gyerekek könnyen kiszáradnak, a tünetek kevés­bé szembetűnőek, és panaszaikról nem tudnak pontosan beszámolni.

Mi a teendő ilyenkor? Dr. Loraine Stern kaliforniai orvos szerint:

Itasson megfelelő folyadékokat a gyerekkel! A víz és a gyümölcs­levek nem a legmegfelelőbbek, helyettük az ilyen esetekben használatos rehidráló oldatok jelentik a megoldást. Ezek otthon is elkészíthetők: egy li­ter vízhez egy kiskanálnyi cukrot és egy csipetnyi sót kell adni, arra azon­ban ügyelni kell, nehogy túl sok só kerüljön az oldatba. A recept nélkül kap­ható kész keverékek kiválóan alkalmasak erre a célra.

Etesse folyamatosan a gyereket! Dr. Stern ezt fontosnak tartja, de ko­moly hasmenés esetén a tejet egy napig el lehet hagyni. Az, hogy mit ad­junk a gyereknek, függ a korától. Csecsemők számára néhány napig meg­felel a rizsen, banánon és reszelt almán alapuló diéta; ezek valamennyire megkötik a székletet. Az idősebbek üres pirítóst, háztartási kekszet, sovány, bőr nélküli csirkehúst és egyéb hasonló, fűszermentes táplálékot is kap­hatnak.

Más orvosok nem tartják nagy problémának, ha a nagyobb gyerek egy­két napig koplal, feltéve, hogy közben eleget iszik.

Tudja, hol a határ! A legnagyobb hiba általában az, hogy a szülők nem tudják, mikor kell abbahagyni a diétázást. A gyerekek az alapbetegséget követően viszonylag sokáig és gyakran produkálnak laza székletet – napi egy-két vizes állagú széklet akár hetekig is előfordulhat. Ha egyébként rend­ben vannak, nem szükséges a diéta további erőltetése.

Próbálja ki a sárgarépakúrát! Néhányan úgy gondolják, hogy a has­menésnek nincs jobb ellenszere a főtt répánál. Dr. Sternnek sincs kifogá­sa ez ellen, a sárgarépa ugyanis segíti a hasmenés során elvesztett vita­minok, elektrolitek és ásványi anyagok pótlását.

Adjon joghurtot a kicsinek! Az első néhány nap elteltével segíteni kell a belek elpusztult baktériumflórájának regenerálódását. Erre a célra napi fél- vagy egy pohár joghurt kiválóan alkalmas.

A régi recept. Csirke- vagy marhahúsból készült leves bátran adható egyévesnél idősebbeknek. A leves magas sótartalma hasznos, mivel könnyebb a gyerekeket itatni. Azonban napi egy-két alkalomnál többször nem javasolt a fogyasztása.

Kerülje a puffasztó ételeket!

Hasmenés esetén az ivás fonto-sabb, mint az evés, és különösen kerülendők a felfúvódást okozó ételek, mint a bab, a káposzta és a kelbimbó. Más, összetett szénhidrátokban és rostban gazdag ételféleségek is bátran elhagyhatók a tünetek megszűnéséig: a kenyér, a tésztafélék és egyéb gabona­termékek, az alma, a körte, a barack, az aszalt szilva, a zsenge kukorica, a zab, a burgonya és az étkezési korpa.

Sajnos, a fagylalt is a tiltólistán szerepel, mivel a táplálkozás-szakértők a tej­termékeket is kitiltják a hasmenés elleni diéta szereplői közül. Ha a hasmenést magát nem is mindig a tejes ételek okozzák, könnyen rátesznek egy lapáttal a már meglévő kellemetlenségekre.

Ne igyon szénsavas italokat!

Dr. Clearfield rámutat arra, hogy a hidrogén-karbonátos, gázos pezsgés a szó szoros értelmében aknamun­kát végez a gyomorban, és ez újabb és újabb kirohanásra késztetheti a hasmenéses betegeket.

Tartsa magát távol a konyhától!

Akinek éppen megy a hasa, se magának, se másnak ne főzőcskézzen a konyhában. A kórokozók terje­dését legjobban a gyakori, alapos kézmosás gátolhatja meg (ha valaki munká­ja során sok emberrel találkozik, vagy éppen ételkészítéssel foglalkozik, az egészségügyi rendeletek értelmében amúgy is tétlenségre van kárhoztatva mindaddig, míg állapota ezt indokolja).

Ha okvetlenül szükséges, bevehet valamit a has­menés ellen

A szakorvosok azt tartják, hogy általában szabad folyást kell engedni a dolgoknak, a mérgező anyagok kiürülését így lehet a legjobban biz­tosítani.

Ne bízza magát a népi gyógymódokra!

A hasmenés ke­zelésére a hagyományok szerint több különböző szer és étel ajánlható. A pektin, a savlekötő tabletták, a porított szentjánoskenyér, az árpa, a banán, néhány eg­zotikus gyümölcs és egyes teafajták szerepelnek a listán. Ezek úgy működnek, hogy gátolják a bélmozgást és egyúttal a hasmenést is, mondja dr. Mcfarland. De valójában nem ez a cél, mert ha a belek nem mozognak, elhúzódik a folya­mat és a káros anyagok nem ürülnek ki. Mint sok más esetben, itt is hagyni kell a természetet, hogy végezze a maga dolgát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.