Allergia és asztma

A fogyás 10 aranyszabálya – nem csak asztmások számára!

NE FELEDJE, hogy ha ön túlsúlyos, már néhány kiló leadásától is egészségesebbé válik! Nem csak az asztmája és az allergiája enyhülhet, de a szív- és érrendszeri betegség, a cukorbetegség, illetve más problémák kockázatát is csökkenti.
Alapszabály: több energiát kell a nap folyamán elégetni, mint amennyit beviszünk!
Alapszabály: több energiát kell a nap folyamán elégetni, mint amennyit beviszünk!

A fogyás aranyszabályai

A fogyás alapszabálya lényegében roppant egyszerű: több energiát kell a nap folyamán elégetni, mint amennyit beviszünk.

Egy kilogramm zsír nagyjából 8000 kalóriának (pontosabban kilokalóriának) felel meg, tehát ha az elégetett energiamennyiségnél 8000 kalóriával többet eszik, akkor egy kilogrammot fog hízni. Ennek persze a fordítottja is igaz: ha több kalóriát éget el, mint amennyit elfogyaszt, akkor fogyni fog.

A népszerű fogyókúrás programok ennél bonyolultabbak, s a különféle tápanyagok felhasználásának sajátosságain alapulnak. Végső soron azonban ezek is ugyanazt azt elvet követik: égessen több kalóriát, mint amennyit elfogyaszt. Ez kétféleképpen tehető meg: a fizikai tevékenység fokozásával vagy a kalóriabevitel csökkentésével. A legjobb fogyókúrás módszerek e kettő kombinálásán alapulnak.

Naponta mozogjunk!
Naponta mozogjunk!

Az alábbiakban tíz olyan szabályt ismertetünk, amelyek segítenek elindulni a tartós fogyás útján.

1. Mozogjon többet!

A legtöbb ember könnyebbnek találja a kalória­bevitel csökkentését, mint az aktivitás növelését. Szó, ami szó, valóban sokat kell mozogni akár egyetlen kiló leadásáért is. Intenzív testmozgás­sal egy óra alatt csak nagyjából 500 kalória égethető el. Elég néhány finomságról lemondani, és máris ugyanott tart, mintha egy órán át kerék­pározott volna.

Csakhogy a testmozgás ennek ellenére megéri, ugyanis rengeteg előnnyel jár: csökkenti az étvágyat, fejleszti az izmokat (ame­lyek így nyugalomban is több kalóriát égetnek el), erősíti a szívet és a tüdőt Ha rendszeresen mozog, jobban is fogja érezni magát, több lesz az energiája, és jobb lesz a hangulata. Nem utol­sósorban pedig a mozgás élvezetes is lehet. Ha tehát leteszi a kekszet, s inkább sétál egy nagyot, azzal több száz felesleges kalóriától kíméli meg magát, ráadásul el is éget néhány százat – tehát kétszeresen jól jár.

Egyen kevesebbet!
Egyen kevesebbet!

2. Felezze meg az adagokat!

Akár otthon eszik, akár étteremben, mindig azon­nal felezze meg a tányérján, illetve a tárolódobo­zában lévő adagot! Az utóbbi évtizedek legár­talmasabb jelensége a tányérra kerülő adagok növekedése volt. Manapság sokkal, de sokkal töb­bet eszünk, mint amennyire a szervezetünknek szüksége van.

A vizsgálatok kimutatták, hogy ha az embereknek több ételt szolgálnak fel, akkor többet esznek, függetlenül attól, hogy mennyire éhesek. Kerülje a svédasztalos éttermeket. Azt se feledje, hogy az élelmiszerek címkéin feltüntetett adagnagyságok csupán útmutatást jelentenek, és sok esetben pontatlanok.

Igyunk minél több folyadékot, ha lehet akkor vizet.
Igyunk minél több folyadékot, ha lehet akkor vizet.

3. Igyon vizet!

Az üdítőitalok a többletkalóriák legfőbb forrásai közé tartoznak. Nagy-Britanniában például 2004-ben 13,7 milliárd liter üdítőital fogyott, ami 10 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A szénsavas üdítők különösen veszélyesek a rejtett kalóriák szempontjából: ezekből egyetlen doboz hét teáskanálnyi cukrot tartalmaz, ami 142 kalóriát jelent (bár igaz, hogy a „light” változatok jóval kevésbé hizlalnak). Figyelembe véve, hogy egykilónyi zsír leadásához 8000 kalóriával kell kevesebbet bevinni, valószínűleg évi több kilót fogyhat pusztán azzal, ha az üdítőitalok helyett kalóriamentes italt – vizet – fogyaszt.

4. Ha teheti, egyen otthon!

Nagyobb valószínűséggel eszi túl magát – és fogyaszt túl sok magas zsír- és kalóriatartalmú ételt – ha étteremben eszik, és nem odahaza. Az éttermi adagok ma általában jóval nagyobbak, mint 20-30 évvel ezelőtt voltak.

Iktassuk be étkezési szokásainba a rostokat!
Iktassuk be étkezési szokásainba a rostokat!

5. Lakjon jól a rostokkal!

A rostban gazdag ételek – a hüvelyesek, a zöldsé­gek, a gyümölcsök és a teljes értékű gabonaké­szítmények – gyorsabban jóllakatják az embert, és hosszabb ideig megőrzik a jóllakottság érzését, mint az olyan egyszerű szénhidrátok, amilyenek például a fánkban, a jégkrémben vagy a chipsben vannak. Tegye a rostban gazdag ételeket étkezé­sei központi elemeivé, a cukros csemegéket pedig tartogassa a ritka és különleges alkalmakra!

6. Kerülje a fehéret!

A manapság divatos szénhidrátszegény diétáknak van némi tudományos megalapozottsága. Ha az étrendjében sok az egyszerű szénhidrát, az na­gyon felbolygathatja a vércukorszintjét, és hízás­hoz vezethet. De ne essen át a ló túlsó oldalára sem, ahogyan azt egyes fehérjén alapuló fogyókú­rák javasolják! Jobban teszi, ha betart egyetlen egyszerű szabályt: kerülje el a legnépszerűbb „fe­hér keményítőket”: a finomított cukrot, a finom­rizst, a finomlisztet és a tésztákat – s egyen inkább teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret, barna rizst és általában kevesebb édes ételt!

7. Tervezze meg az étkezéseit!

Ha megtervezi az étkezéseit, akkor kisebb lesz az esély arra, hogy vacsora előtt magába töm egy zacskó chipset. A tervezés azokra az esetekre is érvényes, amikor nem otthon tartózkodik. A mun­kahelyén tartson az íróasztal fiókjában egészsé­ges csemegéket, az autóba pedig tegyen be egy kis hűtőtáskát feldarabolt gyümölcsökkel és zöld­ségekkel, valamint zsírszegény sajtból vágott kis csíkokkal, így kevésbé fogják csábítani a benzin-kúti kassza körül „magukat kellető” édességek.

Fontos hogy akkor, és csak akkor egyen amikor éhes!
Fontos hogy akkor, és csak akkor egyen amikor éhes!

8. Akkor egyen, ha éhes!

Sokszor eszünk unalomból, idegességből, megszo­kásból, bosszúságból vagy éppen örömünkben. Az evés (és az ivás) ráadásul a szociális tevékeny­ségek és szokások részévé is vált, sőt a szeretetet is segít kimutatni. Ezekből a helyzetekből azonban nagyon gyakran hiányzik valami: az éhség.

Vitat­hatatlan, hogy a legjobb, amit a kalóriabevitel csökkentése érclekében tehet, az az, ha csak az egészsége és a szervezete energiaellátása miatt eszik, és az összes többi fent említett evési alkal­mat kihagyja. Elvégre igazából nincs szüksége ételre ahhoz, hogy megnyugodjon, hogy jól érezze magát társaságban, kimutassa az érzelmeit vagy megoldjon egy problémát. Az evés nem segít.

9. Kövesse nyomon, mit eszik!

A kutatások szerint azok, akik minden elfogyasz­tott ételt vagy italt feljegyeznek egy ételnaplóba, nagyobb valószínűséggel fogynak le és őrzik meg az elért testtömeget, mint azok, akik nem tesznek így. Azt viszont nem árt tudnia, hogy ha csal, és nem ír be mindent, amit megevett, azzal csakis önmagát csapja be!

10. Alakítson ki új szokásokat!

A legjobb fogyókúrás megoldások azok, amelyek egy életen át folytathatók. Ezek közé tartoznak az olyan szokások, mint a több zöldség fogyasztá­sa, a rendszeres testmozgás és a megszokásból való evés beszüntetése. Alakítson ki hosszú távon is betartható étkezési szokásokat, ellenkező esetben szinte biztos, hogy vissza fogja hízni a le­adott kilókat!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.