Allergia és asztma

Mit tegyek asztmás roham esetén?

Asztmás roham esetén nem számítanak a hosszú távú meg­oldások, csak egy dologra tud gondolni: mit tegyek, hogy túljussak ezen?

Asztmás roham

A következőkben a heves allergiás vagy asztmás roham esetére adunk útmutatást és gyakorlati tanácsokat!

Figyelem! A heves asztmás rohamot ko­molyan kell venni. Ha nincs kéznél a megfelelő vészhely­zeti gyógyszer, ne aggassza, hogy talán túlzásba viszi az óvatosságot – forduljon azon­nal orvoshoz!
A heves asztmás rohamot ko­molyan kell venni!
A heves asztmás rohamot ko­molyan kell venni!

Egy sor különféle helyzetet ismertetünk, mivel – amint azt az allergiás és az asztmás páciensek már nagyon jól tudják – a reakciók jellege és in­tenzitása sokféle lehet, s olykor a legalkalmatlanabb helyen és időben jelentkeznek.

A probléma megoldásának egyik legfontosabb és legalapvetőbb eleme az, hogy mindig vegye be a gyógyszereit. Az a legjobb, ha a vészhelyzet esetén alkalmazandó orvosságokat kivétel nélkül mindig magánál tartja, hogy a roham beálltakor kéznél legyen a megfelelő ellenszer. Ez a szabály az asztma és az allergia minden formájára érvényes, függetlenül azok kiváltó okaitól.

Az alábbiakban ismertetett helyzetekben gyakran szerepel az „és valami okból otthon felejtette a gyógyszerét” kitétel. Éppen az ilyen körülmények között elen­gedhetetlen tisztában lennie azzal, hogy mik a legfontosabb lépések.

Roham esetén próbáljunk nyugodtak maradni!
Roham esetén próbáljunk nyugodtak maradni!

Az alábbi taná­csok általános érvényűek:

 1. Ha erős a roham, és nincs kéznél a vészhelyzeti gyógyszere, igyekezzen azon­nal orvoshoz jutni! Ne legyen bűntudata, ne szégyenkezzen, és ne érezze magát túlzottan óvatosnak! A heves asztmás roham nem gyerekjáték!
 2. A nyugalom megőrzése mindig segít. Nemcsak azért, mert így a környeze­tében lévők sem fognak pánikba esni, hanem azért is, mert enyhíti a roham hatá­sait. De a legfontosabb az, hogy így könnyebben tud majd a fontos dolgokra összpontosítani ahelyett, hogy megrémülne.
 3. Ha csak lehetséges, azonnal távolodjon el az allergéntől vagy az asztma forrásától! A további érintkezés csak súlyosbítaná a rohamot.

Az alábbiakban ismertetett tíz eset mindegyike megtörtént már valakivel valahol. Ha egyszer hasonló helyzetben találja magát, nagyon fontos, hogy megfelelően cselekedjen! Remélhetőleg soha nem lesz szüksége arra, hogy élesben kelljen kipró­bálnia a tanácsainkat, ha viszont bekövetkezik a roham, akkor teljesen felkészülten fogadhatja.

Orrduglás ellen nagyon jó szolgálatot tesz az orr spray.
Orrduglás ellen nagyon jó szolgálatot tesz az orr spray.

Első eset

Reggel arra ébred, hogy nyomás van a fejében, az orra bedugult és folyik, a szeme pedig kivörösödött és könnyezik az allergiától. Pocsékul érzi magát, de két óra múlva kihagy­hatatlan értekezlet lesz a munka­helyén, ahol önnek fontos prezentá­ciót kell tartania.

Nem lenne jó, ha az előadás köze­pén azt érezné, hogy legszívesebben elaludna, ezért a következőket érde­mes tennie:

 • Vegyen be egy nyugtató hatás nélküli antihisztamint – ha van receptre kapott gyógy­szere, azt vegye be, ha nincs, vegyen egy vény nélkül kapha­tó, nyugtató hatás nélküli antihisztamint a patikában.
 • Használjon orrdugulást megszüntető sprayt a kelle­metlen orrtünetek enyhítésére.
 • Használjon szteroidos orrsprayt vagy orrcseppet, méghozzá rendszeresen és orvosi kontroll mellett, mivel így a leghatékonyabb. Ha előbb az orrdugulás elleni szert használja, az elősegíti a szte­roid célba jutását.
 • Vegyen be paracetamolt, hogy egy kicsit javuljon a közérzete (az óvatosság azonban mindenképpen ajánlott, mert több tanulmány is kiemeli, hogy a parace-tamol fogyasztása már a méhen belüli időszakban, de gyermek- és felnőttkorban is elősegítheti az asztmás tünetek kialakulását). Ne vegyen be aszpirint vagy más nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentő szert, például ibuprofent, mivel allergiás lehet rájuk, így súlyosbíthatják a tüneteit.
 • Reggelizzen meg rendesen, hogy egész napra ellássa magát antioxidánsokkal. Kezdje némi felaprított gyümölccsel vagy egy pohár narancslével, amelyek gondos­kodnak C-vitamin-szükségletéről. Utána egyen teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret vagy magas rosttartalmú, E-vitaminnal dúsított gabonapelyhet.
  A reggeli nagyon fontos!
  A reggeli nagyon fontos!
 • Használjon szemcseppet a vörösség és a duzzanat enyhítésére! Az is jó megol­dás, ha néhány percre hideg borogatást tesz a szemére.

Orrmelléküreg

Második eset

Nem tud arról, hogy allergiás volna valamilyen ételre, sőt, amikor bőr­tesztet végeztek önnél, az sem mutatott ki ilyen reakciót. Étterembe megy, és tenger gyümölcseit eszik előételnek. Harminc perccel később, amikor éppen a főfogásnál tart, csalánkiütések jelennek meg a hasán, s gyorsan terjednek a teste többi részére. Eközben az arca felduzzad, csak nehezen tud nyelni, és súlyos rosszullét kerülgeti. Mi a teendő?

Tudjuk, hogy bizonyos ételek – különösen a garnéla – arra késztethetik a szerve­zetet, hogy gyulladáskeltő vegyületeket, például hisztamint szabadítson fel, s ehhez még IgE-reakcióra sincs szükség. Éppen ezért ezt a problémát az allergia kimutatá­sára szolgáló bőrteszt sem jelzi mindig, hiszen az a módszer az IgE-antitestek jelen­létén alapul.

Ha a tapasztalt reakció a fent ismertetetthez hasonlóan hevesnek bizonyul, akkor ön életveszélyes helyzetben van, főleg, ha nem tud nyelni. Kérjen meg valakit, hogy vigye be egy kórház sürgősségi osztályára, vagy hívjanak azonnal mentőt!

Ha csak csalánkiütést észlel, akkor is előfordulhat, hogy az csupán a reakció első része, s igen rövid idő alatt sokkal rosszabbra fordulhat az állapota. Különösen fi­gyeljen oda arra, hogy nem észlel-e nyelési nehézséget, illetve nem érez-e bizsergést az ajkában vagy a szemhéjában! Ez utóbbi testrészeket igen vékony bőr borítja, és nagyon sűrű az érhálózatuk, emiatt ezek duzzadhatnak meg a legjobban.

Ha már biztos abban, hogy a csalánkiütésen és némi viszketésen kívül nem érez mást – szerencsére ez a gyakoribb helyzet -, akkor is jobban teszi, ha kimenti magát az asztalnál, és a legközelebbi ügyeletre vagy egy gyógyszertárba siet, hogy vegyen valamilyen vény nélkül kapható antihisztamint. A gyógyszert a tájékoztatóján sze­replő utasításoknak megfelelően vegye be.

Figyelem! Akármilyen heves is a reakció, semmiképpen ne próbáljon hányni! Sőt ha hányin­gere van, akkor is igyekezzen ellazítani a gyomrát. Az allergiát okozó étel egy része már úgyis felszívódott a vérébe, és ha hányna, azzal növelné annak a kockázatát, hogy véletlenül felöklendezett ételdarabok kerülnek a tüdejébe, s ezzel még sokkal nagyobb veszélybe sodorja magát.
Ön is és gyermeke is igyon sok folyadékot!
Ön is és gyermeke is igyon sok folyadékot!

Harmadik eset

Négyéves fiának súlyos atópiás dermatitisze (ekcémája) van, s az elmúlt napokban megfázott köhög. Éjjelente néha zihálva ébred. Mi a teendő?

Az atópiás dermatitisz egyfajta bőrkiütés, amely igen gyakran az első jele más allergiás jellegű problémáknak, például az asztmának vagy a szénanáthának. Lehet­séges, hogy gyermekének fertőzés kiváltotta asztmája van – kisgyermekeknél egyéb­ként a vírusfertőzések az asztma leggyakoribb kiváltó okai. Vigye őt mielőbb orvos­hoz, de addig is:

 • Gondoskodjon arról, hogy a gyermek sokat igyon! Az asztmás rohammal együtt járó szapora légzés nagyon kiszáríthatja a szervezetet, ezért próbálja meg erőltetni az ivást – lehetőleg a meleg italokat. Nagyon jó a meleg tea, mert a benne lévő koffein hörgőtágító hatású. Ha van otthon, adhat neki csirkeerőlevest is. Ez ugyanis sok homociszteint tartalmaz, ami segít felszakítani és felhígítani a nyálkát. Ha az említett italok egyike sincs kéznél, a langyos víz is megteszi – de hideget sem­miképpen ne itasson vele!
 • Adjon paracetamolt a láz ellen! A magas láz is okozhat kiszáradást. Ne adjon a gyereknek aszpirint! Az egyrészt allergiás reakciót válthat ld egyesekben, másrészt pedig gyermekeknél a láz ellen alkalmazott szalicilátok hatására veszélyes állapot, az úgynevezett Reye-szindróma alakulhat ki.
 • Tartsa a gyermeket nyugodtan, ülő helyzetben! A sok mozgás fokozhatja a hörgők görcsét, ezáltal rosszabbodást idézhet elő az asztmában. Fontos tehát a nyugalom: olvassanak együtt egy könyvet, ültesse a gyermeket az ölébe, miköz­ben ringatja, tegye be egy kedvenc filmjét, vagy hallgasson vele mesekazettát.
 • Ne adjon neki köhögéscsillapítót! E szerek hatására a gyermek szervezete több nyálkát tart vissza, és egyébként is jobb neki, ha köhög. A köhögés normális élettani mechanizmus, amelynek célja a tüdőben lévő nyák eltávolítása.
 • Ha szaporán lélegzik, soha ne adjon a gyermekének kodeint tartalmazó gyógyszert! Bár a kodein számos köhögéscsillapító szirupban megtalálható vegyü­let, a szapora légzés szükséges védekezőmechanizmus. A kodein lelassítaná a légzé­sét, így a gyermek tüdejében több szén-dioxid maradna vissza.
Figyelem! Ha a roham súlyosbodik, és a gyermek hirtelen nagyon szaporán kezd lélegezni, láthatóan rosszul érzi magát, és nem jut elég levegőhöz, AZONNAL kórházba kell juttatni! Vigye be ön, vagy hívjon mentőt!

További tudnivalók:

 • Ne adjon neki enni! Amíg szaporán lélegzik, könnyen előfordulhat, hogy étel jut a tüdejébe, ami súlyos tüdőgyulladást vagy egyéb tüdőproblémát okozhat.
 • Legyen a nyugalom forrása! Gyermeke gyorsan megérzi és akaratlanul is átve­szi az ön érzelmeit, különösen akkor, ha ön szorong, fél vagy kétségbe van esve, s mindez egyértelműen látszik is. Legyen megnyugtató és szeretettel teli, igyekez­zen elérni, hogy gyermeke úgy tekintsen önre, mint aki teljesen ura a helyzetnek, pontosan tisztában van azzal, mit kell tenni – még akkor is, ha ez nem így van!
Ha a vízben lesz rosszul búvárkodás közben, mindenképpen jelezzen a társának!
Ha a vízben lesz rosszul búvárkodás közben, mindenképpen jelezzen a társának!

Negyedik eset

Nyaralása idején éppen könnyűbűvárkodik, amikor hirtelen légszomja tá-T” maci. Nem hozta magával az asztmagyógyszerét mert négy éve nem volt semmilyen panasza. Most viszont a víz alatt lebeg, és légzési nehézségei támad­tak. Mi a teendő?

 • Jelezzen a merülőtársának, és emelkedjen a felszínre, de ezt ugyanabban az ütemben tegye, mint ahogy tanulta! Nem lenne jó keszonbetegséggel súlyosbíta­ni az asztmás rohamot.
 • A lehető leggyorsabban jöjjön ki a vízből, mivel a hideg víz is ronthatja a légzését! Takarózzon be meleg takaróval, és ha van kéznél forró tea vagy kivé, próbáljon lassan kortyolgatni belőle; az ezekben lévő koffein hörgőtágító hatású, a meleg pedig segít ellazítani a beszűkült légutakat. Kérdezze meg a hajó kapitányá­tól, nincs-e véletlenül a fedélzeten valamilyen rövid hatású hörgőtágító vagy esetleg adrenalin (epinefrin), egyes hajókon ugyanis az adrenalin is részét képezi az első­segélykészletnek, és bár nem tartozik az elismert asztmakezelések közé, vészhelyzet­ben ez is segíthet.
 • Szakítsa félbe az utat, ha a melegítés és a nyugalom nem vet véget a rohamnak néhány percen belül! Ha úgy érzi, rendbe jött, a partra való visszatérés után akkor is azonnal forduljon orvoshoz! Kérjen elnézést a többiektől, és mondja meg nekik, hogy folytassák ön nélkül az utat. Legközelebb pedig ne felejtse otthon az inhaláto­rát – az asztma éppoly kiszámíthatatlan, mint az időjárás.
A relaxáció, a nyugalom a legfontosabb ilyenkor!
A relaxáció, a nyugalom a legfontosabb ilyenkor!

Ötödik eset

Önnek asztmája és allergiája is van, s mindkét állapotát kezelik. Éppen ha­zafelé repül egy csodás nyaralásról, amikor hirtelen úgy érzi, összeszorul a mellkasa, és nem kap levegőt. A gyógyszereit véletlenül nem a kézipoggyá­szába csomagolta, így most nem férhet hozzájuk. Mi a teendő?

Először is fogadja meg, hogy minden utazás előtt készít egy listát a becsoma­golandó dolgokról, és tegye a gyógyszereit a kézitáskája valamely rekeszébe. Soha ne a feladott csomagba rakja, függetlenül attól, hogy milyen betegség ellen szedi azokat. Ugyanez érvényes arra az esetre is, ha vonattal utazik. Szerencsére a repülőn akkor is tehet néhány dolgot, ha nincs kéznél az orvossága.

 • Tudassa az utaskísérővel, hogy mi a problémája! Egyes repülőgépek első­segélycsomagjában adrenalin is lehet, ami vészhelyzetben segíthet önön. Kérje meg az utaskísérőt, hogy a pilóta kérdezze meg a hangosbeszélőn ke­resztül, van-e orvos a fedélzeten! A szakember talán önnél pontosabban is fel tudja mérni a helyzet súlyosságát, és objektív módon dönthet arról, hogy az állapota indokolttá teszi-e a legközelebbi reptéren való leszállást. Az is lehetséges, hogy ott van nála az orvosi táskája.
 • Kérdeztesse meg a pilótával azt is, nincs-e valakinek a fedélzeten rövid hatású hörgő tágító gyógyszere! Mivel az emberek több mint 8 százaléka asztmás, viszony­lag jó esélye van arra, hogy akad sorstársa a gépen, akinek kéznél lehet a vészhelyzet esetén használható gyógyszere.
 • Próbáljon forró teát vagy kávét kortyolgatni! A koffein enyhe hörgőtágító, és sok esetben a meleg is segít oldani a légutak görcsét. Kerülje viszont a jeges italo­kat, mivel azoktól csak rosszabbodik a görcs!
 • Végezzen relaxációs gyakorlatokat! Csukja be a szemét, gondolja azt, hogy biztonságos, nyugodt helyen van. Összpontosítson a légzésre, és képzelje el minél plasztikusabban, hogy egyre lassúbb és mélyebb lélegzeteket vesz.
Asztmás roham közbe sose egyen!
Asztmás roham közbe sose egyen!

Hatodik eset

Asztmájával már hónapok óta nem volt problémája, ám az utóbbi időben a munkahelyén és otthon is sok stressz éri. Egyszer csak arra riad fel az éj­szaka közepén, hogy alig kap levegőt. Asztmás rohama van, de még nem íratott új receptet, és a korábbi gyógyszeradagok elfogytak. Mi a teendő?

 • Készítsen magának egy csésze forró kávét vagy teát! A koffein és a meleg segítenek megnyitni a beszűkült légutakat.
Semmiképpen ne egyen! Felejtse el a megmaradt sutit! Ha asztmás roham közben próbál enni, az étel apró darabkái könnyen a tüdejébe kerülhetnek, s ez tovább rontana az állapotán.
 • Ne vegyen be köhögéscsillapítót! Az csak visszatartja a tüdőben a nyálkát, márpedig azt jobb kiköhögni, bármilyen rémesen hangzik is, és bármilyen rossz érzés is.
 • Ha 5 perc elteltével még mindig nehezen lélegzik, orvosi segítségre van szüksége! Semmiképpen ne vezessen autót, hanem kérjen meg valakit, hogy vigye be a kórház sürgősségi osztályára vagy egy rendelőbe, ha pedig nincs ott senki, akkor hívjon mentőt. Az asztmás roham során szén-dioxid halmozódik fel a tüdő­ben és a vérben, s ha ennek szintje túl magasra nő, előfordulhat, hogy elájul.

Fenti esetben az állandó stressz súlyosbította a meglévő állapotot, míg végül váratla­nul roham lépett fel. Fontos tanulság, hogy nem lehet abbahagyni a gyógyszer sze­dését csak azért, mert úgy érzi, javult az asztmája. Túlságosan is sokan tesznek így, mert nem tudják, hogy valójában éppen a gyógyszernek köszönhetik, hogy jobban érzik magukat.

Az asztma krónikus állapot, akárcsak a magas vérnyomás vagy a cukorbetegség, és nyilván eszébe sem jutna abbahagyni az inzulininjekciók használatát pusztán azért, mert a cukorbetegsége éppen nem okoz problémát. A sürgősségi osztályokon fogadott legsúlyosabb asztmás esetek egy részében éppen az asztmagyógyszerek szedésének félbehagyása a roham egyik fő oka.

Hetedik eset

Nemrég költözött egy nagyvárosból vidékre, mivel úgy véltef az ottani levegő jót tesz majd az allergiájának és az asztmájának. Ám egy hét sem telt el, a dobozok jó részéhez még nem is volt ideje hozzányúlni, s máris rettene­tes nehézlégzés gyötri. Nem szeretne megint költözködni. Mi a teendő?

Sajnos nagyon sok asztmás és allergiás személy kap efféle tanácsokat: költözzön vidékre, és máris jobban fogja érezni magát. Ez azonban nem igaz. Ha egy nagyvá­rosban allergia gyötri, akkor valószínűleg vidéken is ugyanígy lesz, csak az aller-gének fognak változni. így tehát, miután sikerült végre kicsomagolnia, járjon utána néhány dolognak.

Ha elköltözik , új helyre és rosszabbodik az állapota mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!
Ha elköltözik , új helyre és rosszabbodik az állapota mindenképpen keresse fel kezelőorvosát!
 • Jelentkezzen be a helyi háziorvoshoz, és kérjen beutalót helyi allergológushoz vagy asztmára specializálódott szakorvoshoz!
 • Kérjen időpontot mielőbb az új orvostól alapos vizsgálat és a jelenlegi gyógy­szerei felülvizsgálata céljából!
 • Érdemes lehet szakemberrel kitakaríttatni az új otthonát, mert amint azt már korábban is említettük, a macskaszőr például mindenhol jelen van, és még rendszeres porszívózással és takarítással is szinte lehetetlen megszabadulni tőle. Ráadásul a költözéssel járó nagy sürgés-forgás óhatatlanul rengeteg port és allergént kavar fel – egy részük eleve az új lakásban volt, a többit a régiből hozta. így tehát elképzelhető, hogy egy szakszerű nagytakarítás után valóban jobban érzi majd ma­gát új otthonában.

Nyolcadik eset

Látogatóban van vidéken élő nővére családjánál. Ők ugyan tartanak macs­kát de a látogatás idejére átvitték a szomszédba, mert tudják, hogy önnek súlyos allergiája van. De alig 10 perce üldögél a nappaliban, amikor tüsszögni kezd, folyik az orra és könnybe lábad a szeme. Mit tegyen?

Hiába vitték a macskát máshova, ha a jelenlétének nyomai még mindenütt ott vannak. A reakciót okozó antigén a macska nyálából, vizeletéből és elhullajtott hámsejtjeiből származik. Mivel a macska sokat nyalogatja magát, a szőre igen raga­csos, és akármennyit porszívóznak is, nem távolítható el maradéktalanul a szőnyeg­ből és a kárpitból.

A következőket tegye:

 • Mondja el a nővérének, mennyire jólesett, hogy megpróbálta kellemesebbé tenni az ön számára a látogatást, majd magyarázza el neki a fentieket a macska-allergénekről és arról, hogy mennyire nehéz megszabadulni tőlük.
 • Kérje meg, hogy ajánljon egy közeli panziót vagy magánszállást! Költözzön át az új helyre!
 • Hívja meg a nővérét egy finom vacsorára, vagy vigyen nekik egy nagy tál süteményt, hogy kiengesztelje őket!
A testmozgást kerüljék az asztmások.
A testmozgást kerüljék az asztmások.

Kilencedik eset

A karácsonyi bevásárlást végzi, az üzletek zsúfoltak, és iszonyú meleg van mindenhol. Az egyik áruházba belépve valósággal mellbe vágja a parfümök felől áradó erős illat. Szinte azonnal zihálni kezd, és összeszorul a mellkasa. Mit tegyen?

 • Menjen minél távolabb az asztma kiváltó okától! Hagyja el az üzletet, men­jen máshová vásárolni. Arra külön vigyázzon, hogy ha kint nagyon hideg van, akkor igyekezzen mihamarabb átmelegíteni magát, mert a hideg levegő ront az asztmáján!
 • Használja vészhelyzeti gyógyszereit, vagy igyon meg egy csésze forró kávét, teát! Lazuljon el, ahogy az ital kellemes melegsége szétárad a testében, és élvezze a koffein hörgőtágító hatását.
 • Ha teheti, a délutánt töltse pihenéssel! Menjen haza, öltözzön át a legké­nyelmesebb ruhájába, tegye be az egyik kedvenc filmjét, s miközben forró csokolá­dét kortyolgat, jusson eszébe, miről is szól valójában ez az ünnep. Valószínű ugyan­is, hogy a karácsony előtti hajsza és a sok teendő miatt már eleve eléggé stresszes állapotban volt. A zsúfolt és túl meleg üzletek sem tesznek jót. Később pedig, ha már megnyugodott, és az asztmás tünetek is megszűntek, üljön le a számítógép elé, és próbáljon az interneten ajándékokat rendelni.

Tizedik eset

Novemberi hétvége van, s éppen a barátaival focizik, amikor hirtelen úgy érzi, nem kap levegőt. Eddig nem állapítottak meg önnél asztmát. Mit tegyen?

 • A testmozgás, illetve a fizikai terhelés a legtöbb asztmás személynél a roha­mot kiváltó fő tényezők közé tartozik. Ezért kell 15-30 perccel a testmozgás előtt használni a hörgőtágítót, különösen akkor, ha a szabadban, hideg levegőn fog mozogni.
 • Ha eddig nem is tudta magáról, hogy asztmás, valószínűleg inhalátora sincs. Ebben az esetben az a legjobb, ha megpróbál mielőbb meleg helyre menni, mivel a hideg levegő valószínűleg tovább ront a terhelés kiváltotta asztmán. Ha más meg­oldás nincs, üljön be az autóba, és kapcsolja be a hitest. Azt is kérdezze meg, nincs-e a jelenlévők között valakinek inhalátora, amelyet kölcsön tudna adni.
 • Ha állapota azután sem javul, hogy átmelegedett, és a teste is kipihente már egy kicsit a mozgás fáradalmait (ehhez 5-10 perc szükséges), kérjen meg valakit, hogy vigye be a legközelebbi kórházba. Hétfőn pedig az legyen az első dolga, hogy bejelentkezik a háziorvosához egy teljes kivizsgálásra. Ha azt állapítják meg, hogy a testmozgás váltja ki az asztmáját, akkor is lehetséges, hogy inhalálható szteroidok­ra van szüksége.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.