Élj egészségesen

A diétás üdítők nem fogyasztanak!

Az édesítőszerek egyszerű névvel – például Equal, NutraSweet vagy Splenda -kerülnek forgalomba. Csakhogy e mesterséges édesítők bár hírhedten alacsony kalóriatartalmúak – vagy éppen nulla kalóriát tartalmaznak -, erősen mérgezőek is. Mégis ott találjuk őket a legelterjedtebb adalékanyagok között. Minimum 6000 forgalmazott élelmiszerben és italban szerepelnek a világ minden táján.

A kóla nem egészséges!
A kóla nem egészséges!

A szacharin több mint 400-szor, míg az aszpartám 200-szor olyan édes, mint a normál cukor!

A szukralóz, ami Splenda márkanéven fut, szintén felkapott édesítőszer. Nem csoda, hogy a diétás italokat előállító üzemek kedvence: kalóriatartalma egyenlő a nullával, mégis édes.

Ott van azután az aszpartám. E sorok írásának idején a becslések szerint összevissza hatszázféle ételt és italt édesítenek vele. Nem hiányzik a rágógumikból és a mentolos cukorkákból, a különféle desszertekből, a tejturmixokból, bizonyos gyógyszerekből, étrendi kiegészítőkből és vitaminokból, instant teákból és kávékból, reggelire fogyasztott gabona-pelyhekből és az olyan diétás italokból, amilyen például a kóla.

Attól még hogy diétás, ugyanúgy káros!
Attól még hogy diétás, ugyanúgy káros!

 A diétás kóla kicsit sem egészségesebb!

Nem egy túlsúlyos egyén, aki imádja a kólát, „diétás” változatánál keres menedéket. Ebben ugyanis nincs magas kalória- és fruktóztartalmú kukoricaszirup. Ám ha legközelebb belekortyolnak egy ilyen úgynevezett „okos italba”, jusson eszükbe az aszpartám szó, és az a sok betegség, amit ez a szer magához vonz.

Az aszpartám lassan ható méreg!

A kutatók és orvosok kimutatták, hogy az aszpartám lassan ható méreg, amelynek mellékhatásai évek múltán válnak nyilvánvalóvá. A leggyakoribb tünetek a vakság; emlékezetkiesés; elhízás; here-, emlő- és agytumor; rángó-görcsök; kóma és rák.

Az aszpartám méreg!
Az aszpartám méreg!

Ennél is rosszabb, hogy az aszpartámmérgezés tünetei olyan súlyos kórképek panaszait utánozzák, mint a fibromialgia, a szklerózis multiplex, a bőrtuberkulózis, a figyelemhiányos hiperaktivitás, a cukorbaj, az Alzheimer-kór, a krónikus fáradság szindróma és a depresszió. Ezért is olyan nehéz diagnosztizálni.

Dacára a lesújtó kutatási eredményeknek és a riasztó tapasztalatoknak, a dörzsölt reklámok sikeresen elhitetik a széles tömegekkel, hogy az aszpartám, csakúgy, mint más mesterséges édesítőszerek, egyszerű, ártalmatlan adalékanyag, amely ízletessé avatja az ételeket és italokat, miközben önök megőrizhetik karcsúságukat, vagy akár fogyhatnak is.

A diétás üdítők nem fogyasztanak!

Nem árt azonban, ha a túlsúlyosak tudják, a diétás üdítők éppenséggel nem fogyasztanak, hanem olyan kémiailag módosított, tömérdek nátriumot (sót) és aszpartámot tartalmazó termékek, amelyek szénhidrátéhséget gerjesztenek, és ezáltal hizlalnak is. Formaldehidtartalmuk felhalmozódik a zsírsejtekben, kivált a csípőtájékon és a combon. Parancsolnak ezek után hasábburgonyát? Fogyasszák jó étvággyal!

A kóla függővé tesz!
A kóla függővé tesz!

 Mézesmadzag keserű végkifejlettel

Mi az oka, hogy a kóla a fejlett világ legfelkapottabb itala? Nos, a válasz, a dörzsölt marketing (azt is mondhatnám, akkora hazugságok, mint egy ház). Ironikus, hogy egy ilyen kártékony és függőségre építő marketingstratégia Amerika két legelterjedtebb kórképéhez, az elhízáshoz és a cukorbajhoz kötődik.

Amennyiben az egészségügyi szakértők és orvosok a valós tartalmat írnák rá egy üveg kólára, az nagyjából így festene:

  • rákkeltő tartósítószerek (nátrium-benzoát),
  • mérgező ízfokozók (nátriumglutamát),
  • a diétás változatokban mérgező mesterséges édesítők (aszpartám),
  • tömérdek cukor a többiben (szukróz és magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup),
  • neurotoxin (koffein),
  • végül szintetikus vitaminok az „egészséges” italokban.

Mindezt tömérdek per is tetézi.

Miért hizlal a kóla?

A választ egy ártalmatlannak tűnő összetevő adja meg, a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup. Ez a legtöbb üdítőben és feldolgozott élelmiszerben jelenlévő finomított cukor egyetlen célt szolgál: a termék édesítését.

Eközben azonban tömérdek üres kalóriával terheli meg szervezetünket; olyan kalóriákkal, amelyeknek, a természetes cukorral szemben, zéró a tápértékük, és amelyek plusz kilókat eredményeznek. Amerika legkeresettebb szintetikus édesítőszere és cukorpótlója kukoricából készül. A kukoricakeményítőt génmódosított enzimek változtatják át glukózzá, amely aztán fruktózzá alakul.

Nem titok, hogy ez a szer közvetlen kapcsolatba hozható a súlygyarapodással. Szakértők szerint ez a főbűnös honfitársaink „járványos” elhízásában. Egész pontosan hogyan is van ez? E veszedelmes édesítőszer rengeteg kalóriát halmoz fel a szervezetben, amelyekből mind zsír lesz. Egyúttal a vérben lévő trigliceridek szintjét is megemeli.

A kóla tehát felpörgeti az anyagcserét, ugyanakkor nem adja le az éhségérzetet csökkentő és a testsúlyt kontrolláló jelzéseket. Ezért még több kólára vágyunk, és alaposan benyakalunk ebből a csalókán édes, veszedelmes italból.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.