Allergia és asztma

A munkahelyen erre figyeljen, ha asztmás!

Az irodaépületekben rengeteg olyan vegyszer fordul elő, amely allergiás vagy asztmás rohamot válthat ki – különösen a modern, szinte tökéletesen szigetelt épületekben jellemző ez. Emellett az irodai berendezések – például a fénymásolók, a számítógé­pek, a telefaxok és a nyomtatók – mind ózont és más irritánsokat bocsátanak ki, amelyek súlyosbíthat­ják az asztmát.

Fontos a megfelelő munkakörnyezet!
Fontos a megfelelő munkakörnyezet!
Figyelem! Különösen aggasztó, hogy a felmérések szerint az irodai dolgozók jelentős százaléka nem is tud arról, hogy az őket körülvevő berendezések ózont bocsátanak ki.

Az asztma számos országban, így Magyarországon is a leggyakrabban jelentett, foglalkozással összefüggő megbetegedések közé tartozik. A munkaadóknak (akiket a törvény kötelez a foglalkozással összefüggő asztmás esetek jelentésére) kínált lehetőségek között megemlíthető a környezet módosítása, a légutakat óvó személyi védőeszközök beszerzése, illetve a problémás területeken dolgozók áthelyezé­se.

Ebben a cikkben  ismertetünk néhány lehetséges lépést, amit ön is megte­het munkakörnyezete egészségesebbé tételéért.

Ha szükséges vegyük körbe magunkat cserepes növényekkel.
Ha szükséges vegyük körbe magunkat cserepes növényekkel.

Úgy tekintsen a munkakörnyezetére, mint az otthonára!

Azonosítsa az allergének és irritánsok legvalószínűbb forrásait, s hajtson végre annyi átalakítást, amennyit csak a főnöke megenged.

Tartsa tisztán a közvetlen munkakörnyeze­tét!

A papírkupacokkal, könyvhalmokkal, esz­közökkel és termékmintákkal két nagy baj van: először is, vonzzák a port és az allergéneket, másodszor pedig megakadályozzák a takarító­kat a munkájuk rendes elvégzésében. Ha szak­mai okokból nem tudta rávenni magát a szer­vezettebb és rendezettebb munkavégzésre, te­gye meg az egészségéért.

Vegye magát körbe növényekkel!

A növények segíthetnek a különféle vegyi anyagok hatásta­lanításában. A NASA és az Amerikai Kertépítők Szövetségének közös kutatása szerint a formaldlehidlmolekulák eltávolításában a filoclendron, a csokrosinda és a szobai futóka a leghatéko­nyabb, míg a benzoltól a virágos növények, pél­dául a gerberák vagy a krizantémok szabadíta­nak meg minket a leggyorsabban.

Ügyeljen azonban a növények rendszeres öntözésére, a leveleik portalanítására és a kártevő­mentesítésre, valamint rendszeresen cserélje a földjüket! Ha ezt elmulasztja, a növények és azok földje is allergének forrásává válhatnak.

Válassza a megfelelő helyet!

Ha megteheti, kérje, hogy az asztala olyan szobában legyen, ahol kemény felszínű burkolóanyag van és nyit­ható az ablak. Ha súlyos allergiája vagy aszt­mája van, kérjen orvosi igazolást, amellyel alá­támaszthatja a kéréseit.

Ne tartson maga körül ételt és italt!

A mo­satlan kávéscsészék, a morzsás padló, az író­asztalon felejtett, félig elfogyasztott szendvics mind hozzájárulnak ahhoz, hogy több piszok és allergén kerüljön a levegőbe. Fordítsa meg a számítógépe billentyűzetét, és rázza meg egy kicsit! Ha morzsák potyognak ki belőle, akkor változtatnia kell evési és nassolási szokásain.

Merjen szólni!

Ne féljen a főnökével beszélni, ha az irodában mindig nehézlégzése van! A munka­egészségügyi és -biztonsági törvények alá tarto­zó, az egészségre ártalmas anyagok ellenőrzé­sére vonatkozó jogszabályok egyértelműen előírják, mit kell a munkaadónak tennie a mun­kavállaló védelmében. Ha egy anyagról megálla­pítják, hogy az foglalkozással összefüggő aszt­mát okoz, akkor a munkáltató dolga megóvni a munkavállalót, amennyire lehetséges.

Az ételallergiát is vegyük komolyan!
Az ételallergiát is vegyük komolyan!

Dolgozzon a megfelelő részlegben!

Ha a kis­kereskedelemben dolgozik, pl áruházban, intéz­ze el, hogy olyan osztályra osszák be, ahol nin­csenek parfümök, illatos gyertyák és hasonlók. Jó választás lehet a háztartási gépek osztálya.

Óvatosan az ételekkel!

Ha étteremben dolgo­zik, az sem baj, hiszen ma már szinte mindenhol van dohányzó és nemdohányzó részleg. Ha viszont bizonyos ételekre allergiás, akkor azok­nak már a puszta érintése, sőt a gőzeik beléleg­zése is allergiás reakciót válthat ki. Ha allergiás egy ételre, kérje meg egy pincértársát, hogy cserélje el önnel azt az asztalt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.