Allergia és asztma

A megfelelő zsírok kiválasztása asztma esetén

Az ételeinkben jelen lévő zsírokról nem elég annyit tudni, hogy a sok zsír rossz, a kevés meg jó. Az asztmában és az allergiában szenvedőknek arra is figyelniük kell, hogy milyen fajta zsiradékokat fogyasztanak. Egyre több kutatási eredmény igazolja, hogy nem annyira az ételekkel bevitt zsírok mennyisége, mint inkább a jellegük ját­szik közre az asztma és az allergia gyakoriságának növekedésében.

Az allergiások is figyeljenek oda hogy milyen zsírokat visznek be a szervezetükbe!
Az allergiások is figyeljenek oda hogy milyen zsírokat visznek be a szervezetükbe!

A bűnös, úgy tűnik, a többszörösen telítetlen zsírok nagy aránya

Nem arról van szó, hogy ezek a zsírok ártalmasak lennének: a táplálkozási szakemberek évtizedeken át hangoztatták, hogy a növényi olajokban és olajos magvakban előforduló vegyületek egészségesek – vagy legalábbis egészsé­gesebbek, mint a szívbetegségeket elősegítő, az állati fehérjékben és tejtermékekben jelen lévő telített zsírok vagy az olajok ipari keményítése során keletkező, egyebek közt a margarinokban és a feldolgozott ételekben, például a kekszekben, tortákban és chipsekben található transzzsírok.

A feldolgozott ételekben, például a kekszekben, tortákban és chipsekben is megtalálhatóak a  transzzsírok.
A feldolgozott ételekben, például a kekszekben, tortákban és chipsekben is megtalálhatóak a transzzsírok.

A gondot az jelenti, hogy nehéz megfelelő egyensúlyt találni az álta­lunk fogyasztott többszörösen telítet­len zsírok típusai között. A többszörö­sen telítetlen zsírsavaknak két fő típusa van: a főként növényi olajokban meg­található omega-6 zsírsavak és az omega-3 zsírsavak, amelyek elsősorban az „olajos húsú” halakban – például a makrélában, a lazacban, a szardíniá­ban és a kardhalban – fordulnak elő, de megtalálhatók a szójababban, a dióban és egyes sötétzöld színű zöldségfé­lékben is.

Nassoljunk inkább diót, mogyórót, kesutdiót...
Nassoljunk inkább diót, mogyórót, kesutdiót…

Ha nagyjából azonos mennyiségű omega-3 és omega-ó zsírsavat fogyasztanánk, akkor talán minden rendben lenne. Ám az átlagos étrendben túlságosan nagy hangsúlyt kapnak az omega-6 zsírsavakban gazdag feldolgozott ételek és a növényi olajok.

Zsírok aránya: mint kiderült, ezek a zsírok fokozhatják az asztmához és allergiához vezető gyulladásos reakciókat. Az omega-3 zsírsavak ezzel szemben inkább gyulladáscsökkentő hatásúak – ez az oka annak, hogy fogyasztásuk terén valószínűleg az 1:1 arány lenne az ideális, és nem a nyugati étrendre jellemző 6:1.
Fogyasszunk minél több halat, persze ha pénztárcánk is engedi!
Fogyasszunk minél több halat, persze ha pénztárcánk is engedi!

Sőt, a szakemberek szerint e kedvező hatású zsíroknak köszönhető, hogy ritkábban fordul elő rák, szívbetegség, asztma és egy sor autoimmun betegség a világnak azokon a részein (például Görögországban vagy Grönlandon), ahol az emberek jóval több ómega-3 zsírsavat fogyasztanak.

Kutatás: a kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeiméi, akik hetente többször esznek omega-3 zsírsavakban gazdag halat, csupán harmadakkora volt az asztma kialakulásának a kockázata, mint halat egyáltalán nem fogyasztó társaiknál.

Más vizsgálatok szerint az olajos húsú halakat rendszeresen fogyasztó asztmás felnőtteknek jobb a tüdőfunkciójuk, ritkábban fordul elő náluk nehézlégzés és lég­szomj, és kevesebbszer ébrednek arra, hogy „összeszorul a mellkasuk”.

Vizsgálat: Egy vizsgálat során 29 hörgőasztmás gyermeket két csoportra osztottak: az egyik csoport tagjai olyan halolajkapszulákat szedtek, amelyek 84 mg EPA-t és 36 mg DHA-t (mindkettő az omega-3 zsírsavak közé tartozik) tartalmaztak, míg a másik csoport placebót kapott. A halolajat szedő csoport tagjai kevesebb tünetet észleltek, és jobban reagáltak a béta2-agonistákkal – például szalbutamollal – végzett kezelésre, mint azok, akik a placebót szedték. Hasonló eredményeket kaptak felnőtteknél is: allergiás asztmában szenvedők egy hónapon át halolajat tartalmazó táplálélddegészítőt szedtek, s azt találták, hogy a vizsgált szemé­lyek szervezetében csökkent a leukotriének szintje. Ezeket a molekulákat is a hízó­sejtek termelik, s részben nekik „köszönhető” az allergiával járó fokozott nyákter­melés, légútbeszűkülés és az allergiára jellemző orrfolyás és orrdugulás.

Az olíva- és a repceolajban ugyan viszonylag sok az omega-6 zsírsav, ám nagy­részt egyszeresen telítetlen omega-9 zsírsavakat tartalmaznak, így elvileg ideális választásnak számítanak a főzéshez. A repceolajjal való főzést azonban mégis inkább jobb elkerülni: egyes kutatások szerint a magas hőmérsékleten a zsírok legegészség-telenebbikének számító transzzsírsavak képződnek benne, amelyek kapcsolatba hoz­hatók a szívbetegséggel és egy sor egyéb problémával is.

A másik többszörösen telítetlen zsír:

Az arachidonsav a marha-, sertés- és bárány­húsban, a tejtermékekben és a kagylókban fordul elő nagyobb mennyiségben. Ez a vegyület is segíti ugyanis a gyulladások kialakulását, ami újabb érv amellett, hogy miért tanácsos sokat fogyasztani a hatását ellensúlyozó omega-3 zsírsavakból.

Ez lehet az oka annak is, miért tapasztalt jelentős javulást állapotában az a 23 asztmás beteg (összesen 25-ből), akik egy vizsgálat keretében szigorúan vegetáriánus (sem­milyen állati fehérjét nem tartalmazó) étrendre tértek át. A változás nem egyik pillanatról a másikra következett be: a betegeknek legalább egy évig kellett kitartaniuk a vegetáriánus étrend mellett, mire megszületett a 92 százalékos siker.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.