Élelmiszerek

Makréla származása, alkotóelemei, egészségügyi hatásai

A halas pulton könnyen felismerhető: ezüstösen csillogó, hosszúkás formájú hal, hátán zebracsíkokkal. Húsa igen ízletes, füstölve igazi csemege, tömör húsa remek alkotóelemeket kínál. A makréla nem igazán „lightos” fogás, ebben az esetben azonban ez nem baj, mert speciális zsírja, az ómega-3-zsírsav a táplálkozási szakértők szerint valóságos gyógyír érrendszerünknek.

Honnan származik a makréla?

A makrélafélék családjának – amelybe a hatalmas tonhal is tartozik, tagja, a makréla nagy rajokban él. Többnyire az Északi-tengeren és Amerika partjainál halásszák. Kö­zeli rokona a japán, a földközi-tengeri vagy tonmakréla és az indiai makréla. Ez a ragadozó halfajta táplálkozástu­dományi szempontból igen értékes, étkezési szempontból igen ízletes. Összetétele, és ezzel zsírtartalma is, évsza­konként változó.

Friss makrélát hagyományosan szep­tembertől áprilisig árusítanak. A halban található fehérjék igen gyorsan romlanak, ezért nagyon fontos, hogy a halá­szat után szigorúan betartsák a hűtőláncra vonatkozó elő­írásokat. A fehérje mellett a telítetlen zsírsavak is rövid idő alatt oxidálódnak, azaz romlanak.

Milyen alkotóelemekből áll?

Az olajos (zsíros) halak, pl. az angolna, a hering, a fekete lepényhal, 10% zsírt tartalmaznak, a makréla 12%-ot. A makréla zsírösszetétele azonban rendkívül kedvező: sok hosszúláncú ómega-3-zsírsavból áll. Emellett a többi ten­geri halhoz hasonlóan jelentős mennyiségű jódot tar­talmaz, amely serkenti az anyagcsere-folyamatokat. Az ásványi anyagok közül találunk benne foszfort és magné­ziumot, a nyomelemeket a vas, a cink, a fluor és a szelén képviseli, ez utóbbiak sejtépítő és sejtvédő feladatokat látnak el.

A makrélában található továbbá E-vitamin, csonterősítő D-vitamin és többféle B-vitamin, melyek közül legfonto­sabb a vérképzésben szerepet játszó B12.

Legfontosabb tudnivalók a makréláról dióhéjban

  • Minthogy a makréla gyorsan romlik, a feldolgozóipar segítségünkre siet: kapható mélyhűtötten, füstölve, sózva és halkonzerv formájában.
  • Egy adag (15 dkg) füstölt makrélával megörvendeztethetjük szervezetünket: biztosíthatjuk napi fehérjeszükségle­tünk kétharmadát, zsírszükségletünk egyharmadát.
  • Az omega-3-zsírsavak felveszik a harcot a végső szakaszban Alzheimer-kórhoz vezető immunológiai autoagresszív fo­lyamatokkal, és segítenek elkerülni az időskori szenilitást.
  • Jó az anyának és a magzatnak is:
  • a makrélát rendszeresen fogyasztó ter­hes anyák elkerülhetik a terhességgel járó vérnyomás-emelkedést, elősegíthe­tik a magzat agyi fejlődését és látásá­nak kialakulását.
  • Magas purintartalma miatt nem aján­lott abban az esetben, ha valakinek magas a húgysavértéke.
Egészségre gyakorolt hatása: Jó eszköz a szív- és érrendszer védelméhez: a makrélában talál­ható olajok koleszterincsökkentő, trombózismegelőző és vérnyo­máscsökkentő hatásúak.

A makréla egészségtani jelentősége

A tengerparti vidékeken a hal alapélelmiszer, sokszor fontosabb szerepe van a táplálkozásban, mint a húsnak. A makréla létfontosságú fehérje építőanyagokat szállít számunkra, amelyek nélkülözhetetlenek szervezetünk felépítéséhez. Ennél is fontosabb a makréla esetében azonban zsírtartalma, mivel nagy mennyiségben találha­tó benne az omega-3-zsírsavak közül dokozahexasav és eicosapentasav.

Az emberi szervezetnek ezekre a zsírsa­vakra a különböző sejtfunkciókat, elsősorban a sejtek nö­vekedését és regenerálódását szabályozó, hormon jellegű anyagok felépítéséhez van szüksége. Ezek az anyagok rendkívül kedvező hatást gyakorolnak a szív- és ér­rendszerre: szabályozzák a vérzsír- és koleszterinszintet, a véralvadást, részt vesznek a bőr regenerálódásában, és csökkentik az autoimmun megbetegedések kockázatát.

A táplálkozástudományi szakértők az omega-3-zsírsa-vakkal folytatott kutatások alapján dolgozták ki a mak­réla- vagy eszkimódiétát. Ez növényi étrendből és napi 100-200 gramm makréla (vagy más hidegvízi olajos hal, pl. lazac vagy hering) fogyasztásából áll. A diéta célja a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése.

A makréla magas zsírtartalmánál fogva esetleg megfekszi a gyomrot. Ezért célszerű könnyű zöldségfélével vagy salátával fo­gyasztani.

Zöldfűszeres makréla fóliában

Hozzávalók (2 személyre)

2 db konyhakész makréla, só, őrölt fehér bors, 2 evőkanál citromlé, 3 evőkanál apróra vágott vegyes zöldfűszer

Elkészítés

A sütőt 175 °C-ra előmelegítjük. A makrélát kívül-belül megmossuk, szárazra töröljük. Sóval, borssal bedörzsöljük, citromlével meglocsoljuk, rászórjuk a zöldfűszereket. A két halat nagydarab alufóliára fektetjük, az alufóliát szorosan összezárjuk, a halakat a középső rácsra fektetve 20 percig sütjük. Tetszés szerint vegyes salátával vagy zöldfűszeres túróval tálaljuk.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.