Allergia és asztma

Csökkentse a minimumra a penészt!

Ellenőrizte mostanában a zuhanyfüg­gönyt? Ha ugyanis nem szedi le és tisz­títja meg alaposan néhány hetenként, akkor valószínű, hogy penészgombák tenyésznek rajta. Legalább 60 penész­gombafaj spórái számítanak allergén hatásúnak, és a légúti allergiában szenvedők 30 százaléka – az arányuk különösen magas a gyerekek között -tűnik nagyon érzékenynek a penész­spórákra. Szoros a kapcsolat a penész­gombák és az asztma között is.

Penészgomba veszély a zuhanyfüggönyön!
Penészgomba veszély a zuhanyfüggönyön!

A penészgombák a lakásban szinte egész évben jelen vannak. Remekül érzik magukat nyirkos környezetben, mint a fürdőszobák vagy a zuhanyozók, illetve az ablakpárkányok, főleg, amikor az üvegen pára csapódik le. Igen gyakran elszaporodnak a párátlanítók víztartályában, valamint a hűtőszekrény ajtajának szigetelésén. A spóráik meglapulhatnak a tapéta alatt és a szobanövények földjében is. Az ellene folytatott harc azonban nem is olyan nehéz.

A penész a hűtőben is megtalálható, ha nem figyelünk oda!
A penész a hűtőben is megtalálható, ha nem figyelünk oda!

Mi a helyzet a hűtőben megbújt ételmaradékokat belepő penésszel?

Igyekezzen rendszeresen ellenőrizni a hűtőszekrényt, és könyörtelenül dobjon ki mindent, ami már nem tűnik ehetőnek. Ha allergiás a penészre, akár a sajt is kivált­hatja a rohamot, mivel az lényegében penészes tej. A nemes penészt tartalmazó saj­tok, például a márványsajt, a brie és a camembert különösen kerülendők.

Harcoljon a páralecsapódás ellen!
Harcoljon a páralecsapódás ellen!

Az alábbi egyszerű lépések segítenek a beltéri penészesség csökkentésében:

  • Javítsa a szellőzést! Főzés, zuhanyozás vagy fürdés közben nyissa ki az abla­kokat, és csukja be a konyha, illetve a fürdőszoba ajtaját, hogy a pára ne jusson el a lakás többi részébe. Alapos takarítás után mindig jól szellőztesse ki a konyhát, a fürdőszobát és a mosókonyhát. Néha hagyja nyitva egy időre a szekrények ajtaját is, hogy kiszellőzhessenek, és ügyeljen arra, hogy a bennük lévő ruhák ne legyenek túl szorosan összezsúfolva.
  • Figyeljen az ételekre! Ne engedje megromlani az ételeket (a kenyérfélék, a zöldségek és a gyümölcsök különösen könnyen penészednek)!
  • Rendszeresen tisz­títsa és törölje szárazra a hűtőszekrényt, különös gondot fordítva az ajtó tömítések környékére.
  • Szüntesse meg a tenyészhelyeket! Dobja el a régi, műanyag habból készült matracokat és párnákat, az újságpapírkötegeket pedig vigye el a szelektív hulladék­gyűjtőbe. Tartson minél kevesebb szobanövényt; az elhalt, haldokló vagy beteg leve­leket mielőbb távolítsa el, a talajt rendszeresen cserélje frissre, a felszínét pedig fedje le apró szemcsés kaviccsal.
  • A nedves falakról szedje le a tapétát! Ha párátlanítót használ, naponta ürítse annak vízgyűjtő tartályát, és a penészedés megakadályozása érdekében legalább havonta egyszer öblítse át fehérítőoldattal. Ne használjon leve­gőpárásítókat, és ne vigyen be a lakásba nedves fát vagy olyat, amit nyirkos fészer­ben tároltak.
  • Harcoljon a páralecsapódás ellen! Törölgesse le az ablakokon megjelenő páralecsapódást, és tisztítsa le a látható penészfoltokat az ablakkeretekről és a párká­nyokról.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.