Allergia és asztma

Asztmás? Figyeljen a súlyára!

Az elhízás és a túlsúlyosság igen sokféle egészségügyi problémával függ össze, a szív­betegségtől a rák megnövekedett gyakoriságáig. Az asztma is felírható erre a listára. A túlsúlyosság – amit a 25 vagy afeletti testtömegindex (BMI, body mass index) jelez – növelheti az asztma kialakulásának a kockázatát, emellett nagyon sokat ronthat a meg­lévő asztma súlyosságán is.

BM Index18, 5 alatt18,5-24,925-29,930-34,935-39,940 felett
KategóriaSoványNormál testsúlyTúlsúlyMérsékelten elhízottSúlyosan elhízottNagyon súlyosan elhízott
Kutatás: a londoni King’s College kutatói 15 000, négy és tizenegy év közötti gyermek vizsgálata alapján megállapították, hogy a körükben 17 százalék az asztmások ará­nya, és hogy a legsúlyosabb gyerekeknél fordult elő a legnagyobb valószínűséggel a betegség. Hasonló vizsgálatok azt találták, hogy a túlsúlyosság növeli az asztma felnőttkori kialakulásának a veszélyét is.
A túlsúly az asztma előszobája!
A túlsúly az asztma előszobája!

Noha a kutatók sem teljesen értik ennek az okait, vannak elképzelések

A gyer­mekek esetében arra gyanakszanak, hogy a jelenség a mozgáshiánnyal függhet össze: a túlsúlyos gyerekek általában kevesebbet vannak a szabadban, a focipályán, és na­gyobb valószínűséggel ülnek a tévé vagy a számítógép előtt. A lakásban töltött sok idő pedig növeli az asztmára való hajlamot, mivel a beltéri levegő jóval szennyezettebb a kintinél. Az allergia pedig, mint tudjuk, könnyen válthat ki asztmás rohamot.

A túlsúlyosság élettani változásokat is okoz

Például minél több zsírsejt van a szer­vezetben, annál több lesz a gyulladás is, mivel ezek a sejtek fontos forrásai a gyulla­dáskeltő anyagoknak. Van bizonyíték arra is, hogy a túlsúlyosság elősegíti a hörgők túlérzékenységét – ez az asztma egyik jellegzetessége, ami abban mutatkozik meg, hogy a légutak már minimális ingerlés hatására is görcsösen összehúzódnak.

A gyer­mekek esetében az asztma a mozgáshiánnyal függhet össze!
A gyer­mekek esetében az asztma a mozgáshiánnyal függhet össze!

A túlsúly a már kialakult asztmára is hatással van. 1971 asztmás felnőtt adatait összehasonlítva ausztrál kutatók megállapították, hogy közülük a súlyosan elhízottak (40 feletti BMI-vel, ami a férfiaknál mintegy 45 kg, a nőknél 3 5 kg súlyfelesleget jelentett) esetében sokkal gyakrabban for­dult elő fizikai terhelés hatására fellépő nehézlégzés és légszomj, és sokkal több gyógyszert kellett használniuk az asztmá­juk kezelésére, mint az alacsonyabb testtömegindexű betegeknek.

Fogyni szeretne? Kattintson ide, íme 10 hasznos tipp!

A jelenségnek több oka is van

A has körül lerakódott sok zsír légzéskor nem engedi teljesen kitágulni a tüdőt és lefelé mozdulni a rekeszizmot. Az ilyen ember egyszerűen nem tud igazán mélyeket lé­legezni. Emellett, ha nagyobb a tömege, mint amennyi a testalkata és a magassága alapján normális lenne, akkor folyama­tosan több oxigénre van szüksége.

Jegyezzük meg: Ha az ember asztmás, normális testtömeggel sem könnyű elegendő oxigénhez jutni, a többletkilók pedig sokat rontanak a helyzeten.

A túlsúlyosság tehát fokozhatja az asztma kockázatát, illetve súlyosbíthatja azt, és egyértelmű adatok igazolják, hogy a fogyás javíthat a helyzeten.

Kutatás: finn kutatók két csoportba osztottak 38 túlsúlyos, illetve elhízott asztmás felnőttet: az egyik csoport tagjai 14 hetes fogyókúrás programban vettek részt, a másik csoportba tartozók semmit sem tettek. A fogyókúrázó csoport tagjai átlagosan 14,5 kg-ot adtak le, míg a másik csoport tagjainak – amint az várható volt – nem csökkent a testtömege, sőt, néhányan még híztak is. A lefogyottak tüdőfunkció-értékei sokat javultak a kontroll­csoporthoz képest.

Ennél is jobb eredmény, hogy a csökkenés egész évben kitartott, amelynek eredményeként a legkisebb tömegű résztvevők mérsékelni tudták a szteroidos gyógyszerek használatát, és az asztmájuk sokkal kevesebbszer lobbant fel.

Figyeljünk oda! A túlsúlyosság tehát fokozhatja az asztma kockázatát!
Figyeljünk oda! A túlsúlyosság tehát fokozhatja az asztma kockázatát!

Mi tehát a kapcsolat? A kutatók elképzelései szerint talán az, hogy a fogyás miatt csökken a légutak korai záródásának a valószínűsége, különösen fekvő testhelyzetben. Könnyebbé válik a testmozgás, és csökken a terhelés hatására fellépő asztmás tünetek valószínűsége. Az is valószínű, hogy a has körüli zsírpárnák zsugorodása nyomán ritkábban jelentkeznek a reflux betegség tünetei

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.