Orvosi tanácsok

Harc a köhögés és a tüsszögés ellen

A szaknyelven felső légúti fertőzésnek nevezett köhögéses, tüsszögéses megbetegedés a leggyakoribb fertőzéseink közé tartozik. Az alábbi tanácsok segítenek az influenza- és náthavírusok elleni védekezésben, illetve az általuk okozott betegségek leküzdésében.

Köszönjön franciásan!

A két arcra adott, franciás jellegű puszi kisebb valószínű­séggel adja át a náthát, mint a brit kézfogás. A náthás személy ujjai az önkéntelen orr- és szemdörgölés miatt nagy valószínűséggel ví­russal fertőzöttek, ezért kockázatosabb dolog kezet fogni egy ilyen emberrel, mint egy folyton szipogó személy közelében vagy akár egy kiadós tüsszentés útjában lenni – feltéve, hogy a cseppecskék nem kerülnek egyenesen a szemünkbe vagy az orrunkba. Az arcra adott puszi tehát lényegesen biztonságosabb üdvözlési forma, mint a távolságtartóbbnak tűnő kézfogás.

Legyen többet a szabadban…

A szer­vezetben a napfénnyel való érintkezés hatá­sára termelődő D-vitamin erősíti az immun­rendszert, továbbá segít a nátha és az influenza elleni védekezésben. Ámde az észa­ki félteke mérsékelt égövi részén csak április és szeptember között süt olyan erősen a nap, hogy elegendő mennyiségű D-vitamin termelődhessen. A hiány pótlására télen szedjen D-vitaminos táplálékkiegészítőt, s egész évben fogyasszon sok, D-vitaminban gazdag ételt – főként olajos húsú halat.

…de öltözzön melegen!

Ha téli időben a szabadban jár, viseljen kalapot és sálat, hogy melegebben tartsa a fejét és a nyakát. A télies időjárás amellett, hogy áthűt, előnyt is kínál a náthavírusoknak: a hideg levegő miatt az orrban lévő erek összehúzódnak, és ez gyengíti az ottani, meghűlés elleni védekezőrendszert. Védje magát egészséges életmóddal, kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag étrenddel, sok testmozgással és lehe­tőleg cukormentes forró italokkal.

Védekezzen tisztasággal!

A náthát ki­zárólag a náthavírussal való közvetlen érint­kezés útján lehet elkapni. A betegség azért terjed jobban télen, mert az emberek olyan­kor több időt töltenek zárt helyen, ami növe­li annak veszélyét, hogy fertőzött személlyel vagy általa megérintett tárggyal kerülnek kapcsolatba. Az alábbi tanácsok a vírussal va­ló érintkezés kockázatának csökkentésében segítenek.

 • Tisztítsa meg a kilincseket és a felüle­teket! Náthavírussal a szennyezett felületek, így a kilincsek, a közösen használt billentyű­zetek, csapok, telefonok megérintésekor ke­rülhet kapcsolatba a legkönnyebben. Az óvo­dás vagy kisiskolás gyerekek igen nagy valószínűséggel visznek haza náthavírusokat. Terjedésük megelőzésének az a leghatéko­nyabb módja, ha otthonában rendszeresen megtisztítja a gyakran érintett felületeket egy fertőtlenítő spray-vel.
 • Mosson kezet! A munkahelyén és a köz­lekedési eszközökön megérintett felületek szintén könnyen lehetnek fertőzöttek, ezért napközben rendszeresen mosson kezet.
 • Használjon kézfertőtlenítő szert! Ha nem áll rendelkezésre szappan és víz, hasz­náljon alkoholos antibakteriális kéztisztító készítményt a kórokozók kordában tartására.

A fertőtlenítőspray használatá­val akár a vírusok 99,9 száza­léka elpusztítható.

Hiszi, vagy sem! Az időskor előnye

A kutatók értetlenül álltak azon tény előtt, hogy a sertésinfluenza kisebb valószínű­séggel fertőzi meg az időseket, mint a húszas és harmincas éveikben járókat, miközben a közönséges influenza szinte kizárólag az idősebb korosztályok tagjait érinti súlyosan.

Amerikai szakemberek szerint aki már elmúlt 55 éves, az nagy valószínűséggel szerzett legalább némi immunitást az 1957-es influenza-világjárvány idején, amelyet egy, a sertésinfluenzát előidéző H1 NI -hez hasonló vírus okozott. Az ilyen típusú, úgynevezett sejtes immunitással rendelkező személyeket ugyanakkora valószínűséggel fertőzi meg a sertésinflu­enza vírusa, mint bárki mást. A különbség az, hogy ők szinte mindig csak enyhe le­folyású betegséget tapasztalnak. Az sem kizárt, hogy a védettség örökölhető.

Dolgoztassa meg a tüdejét!

Amerikai kutatók megállapították, hogy amikor egyéb­ként ülő életmódú, túlsúlyos, a menopauzán túl lévő nők hetente ötször 45 perces fürge sétát tettek, az évente elkapott meghűléses fertőzéseik száma a harmadára csökkent. Ez az előny valószínűleg mindenkit megillet, aki efféle testmozgásprogramba kezd: min­den aktív mozgásos időszak serkenti egy kicsit az immunrendszert – ami idővel azt eredményezi, hogy jóval kevesebb napot kell a náthavírusoktól szenvedve tölteni. Próbál­jon rászokni a hetente többszöri fürge sétára.

Tartsa tisztán a fogát!

Az ínyfertőzé­sek és a légúti fertőzések közötti összefüggés bizonyított tény. A súlyos légúti fertőzéseket okozó baktériumok a jelek szerint remekül érzik magukat a száj meleg és nedves környe­zetében, s a duzzadt és vérző íny a tüdő­gyulladás fő okai közé tartozik – az ilyen íny miatt ugyanis könnyen lélegezhet be baktéri­umokat tartalmazó parányi cseppeket. Mell­kasa, valamint ínye és fogai védelme érdeké­ben rendszeresen ellenőriztesse fogait.

Jegyezzük meg! A rendszeres fogmosás és fog­orvosi ellenőrzés nemcsak a fogak és az íny egészségét segít megőrizni, hanem a légutakét is.

Ne hagyatkozzon a C-vitaminra!

No­ha létfontosságú tápanyagról van szó, a 30 vizsgálat eredményeit tartalmazó Cochrane-adatbázis egyik elemzése szerint hiába számí­tunk arra, hogy megvéd minket a náthától. A kutatók azt találták, hogy „a közönséges C-vitamin-fogyasztásnak nincs hatása a nát­ha gyakoriságára”. Ez még nagy adagok sze­dése esetén is igaz. A nátha lefolyásának időtartamában azonban kimutatható volt némi csökkenés.

A vizsgálatok tehát azt mu­tatták, hogy a C-vitamin-szedés nem véd a nátha ellen, és az sem segít, ha a tünetek megjelenésekor kapunk be gyorsan nagy adag C-vitamint. Ugyanakkor ha legalább napi 200 mg C-vitamint eszünk, bízhatunk benne, hogy náthánk hamarabb fog elmúlni.

Csirkehúslevessel a meghűlés ellen

A nagyi kedvenc orvossága nem gyógyítja ki ugyan a meghűlésből, ám a tudósok a házi csirkehúsleves több kedvező hatását is kimutatták. Egy vizsgálatban például meghatározták, pontosan milyen módon gátolja a leves a meghűléses tüneteket okozó gyulladást. A levesben lévő ciszteinből – ez az aminosav főként a fehérjedús ételekben fordul elő – N-acetil-cisztein lesz: olyan molekula, amely képes felhasítani a nyálkát alkotó hosszú fehérjeláncok kö­téseit. Emiatt a nyálka kevésbé lesz ragacsos, és könnyebb kiüríteni az orrjáratokból. De vigyázat: a boltban vásárolt csirkehúslevesporok nem biztosítják a házi változat kínálta előnyt!

Hiszi, vagy sem! Influenzaszűrő.

A vírus elleni védekezéshez kifejlesztett anyagnak egy garnélarák sejtekből kivont vegyület az egyik fő összetevője. A pekingi Mikrobiológiai Intézet tudósai által létrehozott anyagot olyan, jelenleg fejlesztés alatt álló légszűrőkben lehet majd használni, amelyek megfogják az influenzavíru­sokat, még mielőtt azok az emberek szervezetébe juthat­nának. A szűrőket arcmaszkokban, légkondicionáló beren­dezésekben és légtisztító készülékekben használják majd.

Ne terjessze – használjon papír zsebkendőt!

A tüsszentés védi önt, mivel vírusokat és fölösleges sejttörmeléket lök ki a testből – a hangsebesség 85 százalékával. Csakhogy a szétrepülő akár 40 000 parányi csepp óhatatlanul terjeszti a vírust. Sokan csak tovább rontanak a helyzeten azzal, hogy a kezüket teszik a szájuk elé tüsszentéskor – így ezután minden egyes kézfogással és a fe­lületek megérintésével vírusokat adnak át. A fertőzés terjesztésének kockázatát minimá­lisra csökkentheti, ha papír zsebkendőbe tüsszent, utána pedig megmossa a kezét.

Jegyezzük meg! A papír zsebkendő használata az egyik leghatékonyabb meg­oldás, amellyel gátolhatja a meghűlés vírusainak terjedését.

Vegye komolyan az influenzát!

Ne bagatellizálja el az influenza kockázatát vagy a védőoltás hasznosságát – főleg ha szívbe­teg, vagy már elmúlt 65 éves. Az influenza és az azt okozó vírus kiváltotta gyulladásos re­akció növeli a szívroham és a szélütés rizikó­ját. A veszélyeztetett csoportok közé tartoznak még a légúti problémákkal (például asztmával) küszködők, a cukorbetegségben vagy súlyos vesebetegségben szenvedők, illet­ve azok, akiknek eltávolították a lépet.

Használja a régi gyógymódot!

Ha megfázik és köhög, tegye félre a köhögés el­leni szirupot, és kortyolgasson inkább forró mézes-citromos gyógyteát – a vény nélkül kapható szirup semmivel sem hatásosabb, viszont sokkal drágább. A lefekvéskor elnya­logatott néhány evőkanálnyi méz enyhíti az éjszakai köhögést és javítja az alvást.

A forró mézes-citro­mos ital ugyanolyan jól enyhíti a köhögést, mint a gyógyszertári szirup.

Teázzon köhögés és meghűlés ellen! A különféle, jól ismert növények szá­rított leveleiből, virágaiból vagy gyökereiből készített gyógyteákat évszázadok óta használ­ják a váladék fellazítására, a torokfájás enyhí­tésére és a köhögés csillapítására. Ráadásul a vizsgálatok szerint legalább olyan hatásosak, mint a vény nélkül kapható készítmények.

Száraz köhögés esetén próbálja ki az alábbi gyógy teák valamelyikét:

 • édesgyökér,
 • mályva.

Mindkettő megvehető a bioboltokban filteres kiszerelésben és hagyományos „teafű” for­májában is. Tegyen belőlük egy csésze forró vízbe, és hagyja állni tíz percig.

Egyen egy kis gyógycsokit!

Bűnös él­vezet – és nagyon jót tesz, állítják brit kuta­tók. Az eredeti étcsokoládé egyik összetevője, a teobromin jóval hatékonyabban szünteti meg a makacs köhögést, mint a vény nélkül kapható legnépszerűbb köhögéscsillapító szirupok. A vegyület (főleg a krónikus tüdő­betegségben szenvedők esetében) akadályoz­za a köhögés kiváltásában szerepet játszó érzőidegek működését, s ezzel gátolja a köhö­gési reflexet.

Amikor tehát legközelebb kö­högni kezd, egyen egy-két kocka étcsokoládét, hátha segít. Ehhez persze valódi kakaóbabból készült minőségi étcsokira van szükség, a tej csoki nem tartalmaz elegendő mennyiségű teobromint. A cukortartalom miatt azonban „rendszeres köhögéscsillapí­tásra” nem alkalmas a csokoládé!

Meglepően egyszerű - Duguláselhárítás

Az orrdugulás gyors megszüntetésére so­kaknak bevált az a módszer, hogy két uj­jukat az orrlyukak melletti „mélyedésre” teszik, és tízszer megnyomják. Segíthet a mélylégzés és a dugulás megszűnésének vizualizálása is.

Izzadja ki!

Bármilyen frissítő érzés is, ne kapcsolja be a légkondicionálót, ha meleg nyári időben kapta el a meghűlést vagy az influenzát. A verejtékezés segít megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, és fontos része a szervezet fertőzés elleni védekező­mechanizmusának. Ám ha nincs megfázva, akkor is óvakodjon a túl-légkondicionált helyektől, amelyek fogékonyabbá tehetik az összes felső légúti fertőzés iránt – főleg ha gyakran j ár-kel a kinti hőség és a lég­kondicionált iroda vagy üzlet hűvöse között. Maradjon melegen, hogy jól legyen!

A lakás tiszta levegőjének titkai

Az ártalmas beltéri levegő évente akár kétmillió ember halálát okoz­hatja – ez magasabb, mint a kültéri levegőszennyezés áldozatainak száma, állítja az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A tudósok számos ártalmas vegyületre bukkantak a korszerű otthonok anya­gaiban – de „zöld” megoldásokat is találtak a hatások enyhítésére.

Az 1960-as évek végén dr. Bili Wolverton környezetvédelmi tudós – aki az amerikai hadseregnél dolgozott a biológiai fegyverek kutatása során keletkezett méreganyagok felszámolásán – fölfedezte, hogy bizonyos mocsári növények semlegesíteni képesek a vízbe került, sok vitát kiváltott Agent Orange nevű gyomirtó szert. Ennek az eredményének köszönhetően alkalmazta a NASA, hogy folytassa a növények környezettisztító hatásainak kutatását.

Az 1973-as Skylab küldetés során a NASA tudósai 107 különböző, az egészségre ártalmas gázt (ún. illékony szerves vegyületet, angol rövidí­téssel VOC-t) azonosítottak az űrjármű belsejében – ezek a különféle berendezésekben használt műanyagokból szálltak fel. Ám ha a Skylabben VOC-ket találtak, akkor azoknak ott kellett lenniük a középületekben és az otthonokban is, hisz mindenütt egyre több szintetikus anyagot alkalmaztak.

Az 1980-as években dr. Wolverton a NASA által kifejlesztett BioHome-mal folytatta a munkát – ez egy kicsi, légmentesen záródó építmény volt, amelyhez kizárólag mesterséges anyagokat használtak. A BioHome különfé­le tüneteket – például szemirritációt vagy légzési nehézségeket – váltott ki mindenkiben, aki csak belépett oda. E tüneteket később együttesen „beteg-épület-szindrómaként” kezdték emlegetni. Dr. Wolverton rájött, hogy a BioHome VOC-koncentrációját jelentős mértékben csökkentik a benne elhe­lyezett szobanövények, amelyek légzésük és fotoszintézisük során eltávolít­ják a VOC-ket, így a tünetek elmaradnak.

A szennyező épületek terjedése

Az 1970-es években kirobbant energiaválság arra késztette az építőipari szakembereket, hogy tegyék energiahatékonyabbá az épületeket. Lényege­sen jobban kezdték szigetelni a házakat, ami viszont súlyosbította a VOC-problémát. Ma már igen sokféle, lakásokban, iskolákban, munkahelyeken és középületekben használt anyag (például szőnyeg, bútor, festék, kezelt faanyag, ragasztó, tisztítószer és légfrissítő) bocsát ki magából különböző VOC-ket, egyebek közt acetont, ammóniát, benzolt, formaldehidet, triklór-etilént és xilolt.

A kutatások számos egészségi problémával hozták összefüg­gésbe ezeket, köztük az asztmával, az orrdugulással, a fejfájással, a szemirritációval és az émelygéssel, sőt némelyiket a rákkal is, továbbá szerepet játszhatnak a máj, a vese és a központi idegrendszer károsodásában.

Kockázatcsökkentés

A frissen felújított vagy felépített és bebútorozott otthonokat általában tisz­tának és egészségesnek gondoljuk, pedig valójában ezekben lehet a leg­nagyobb mértékű a kipárolgás. Szerencsére ma már bőven kaphatók olyan festékek és egyéb termékek is, amelyek alacsony kockázatúak vagy VOC-mentesek. Különösen fontos, hogy a babaszoba biztonságos legyen. Bár­milyen termékeket használ is, a lakás újrafestése vagy a padlószőnyegek cseréje után tartsa olyan sokáig nyitva az ablakokat, ameddig csak lehet. A szobai légtisztító eszközök eltávolítják a szennyező anyagok nagy részét.

Levegőtisztító szobanövények

A NASA kutatási eredményeit ön is hasznosíthatja otthonában. A levegőt természetes módon tisztító növények különösen hasznosak a modern házakban és irodákban, ahol a hatékony szigetelés miatt jelentősen csökken a huzat okozta természetes szellőzés. Dr. Wolverton számos levegőtisztító növényt talált – az alábbiakban a legjobbak közül szemezgettünk.

 • Areca pálma A nádhoz hasonló szárú, mutatós levelű növény, kiváló általános méregtelenítő hatással.
 • Bambuszpálma Erre a szobai pálmára a vékony szár és a kecses, legyezőszerű levelek jellemzők. Az egyik legjobb választás a mér­gező benzol, formaldehid és triklór-etilén eltávolításához.
 • Szobapáfrány Az egyik leghaté­konyabb növény a lakás levegőjé- ben lévő szennyező anyagok – kü­lönösen a formaldehid, valamint a xilol és a benzol – eltávolítására.
 • Sávos dracéna (Dracaena dere-mensis „Janet Craig”) Ez a rosszul megvilágított helyen is évtizedekig elélő növény főként a triklór-etilén eltávolításában jeleskedik.
 • Borostyán Igen hatékonyan távo­lítja el a formaldehidet. Meghálálja, ha tavasszal és nyáron egy ideig a szabadban lehet, és az alacso­nyabb hőmérséklet is jót tesz neki.
 • Vitorlavirág Ez a gyönyörű fehér szirommal ékeskedő virág hatéko­nyan távolítja el az acetont, a ben­zolt, a formaldehidet és a triklór-etilént.
 • Cserepes krizantém Az egész évben kapható, tartós krizantém az egyik legjobb szobai növény az ammónia, a benzol és a formalde­hid eltávolítására.
 • Fikusz Szívós növény nagy, vas­tag, tojásdad levelekkel; jól tűri a kevés fényt, és igen hatékonyan távolítja el a formaldehidet.

Allergiák kezelése

A légutakat érintő allergiás reakciók közé tartozik a szénanáthával járó orrfolyás és könnyezés, illetve az asztmával járó nehézlégzéses rohamok. Ma már az allergiás reakciók okaira, valamint az ezeknek az állapotoknak a megelőzésére és kezelésére vonatkozó pontosabb isme­retek eredményeként sokkal jobb közérzettel élhetnek az érintettek.

Öblögesse az orrát az allergiás tü­netek megszüntetése érdekében!

Az orröblögetés hagyományos, ázsiai módszere enyhítheti a szénanátha kellemetlen tünete­it. Az orrban és a melléküregekben lévő nyál­ka és sejttörmelék kimosását ma már az aller­giás állapot megelőzésére alkalmas elismert módszerként fogadják el. Ha ön szénanáthá­ban szenved, érdemes kipróbálnia, de sem­miképp se végezze, ha éppen orrmelléküreg-gyulladása van! Íme, néhány hasznos tanács a biztonságos orröblögetéshez.

 • Használjon neti csészét, amely apró öntözőkannára emlékeztet a leginkább. Ennek segítségével öntsön sós vizet az egyik orrlyukába, és engedje, hogy az a másikon át folyjon ki. Szájon át lélegezzen.
 • Válasszon a fém, az üveg, a kerámia és a műanyag neti csészék közül. Ezeket viszony­lag olcsón megrendelheti az interneten vagy megtalálhatja bioboltokban, drogériákban.
 • Kizárólag izotóniás vagy hipertóniás sós vizet használjon, amelyet gyógyszerészeti minőségű sóból készítenek.
 • Soha ne használjon csapvizet, mivel az irritálhatja az orr nyálkahártyáját!

Próbálja ki a pollen elleni krémet!

Lehet, hogy mérsékelni tudja a szénanáthás rohamok gyakoriságát és súlyosságát, ha orrlyukai körül pollen elleni krémet használ. A készítmény elegendő virágporszemet fog meg ahhoz, hogy jelentősen csökkentse az orrába és tüdejébe kerülő mennyiséget és ezzel nagymértékben enyhítse tüneteit.

Asztmás? Gondolja újra otthonát!

Ha ön vagy valamelyik családtagja asztmás – vagy ha kisgyermekei vannak -, az alábbi lépések segíthetnek az állapot enyhítésében, illetve csökkenthetik az allergiás rendellenes­ség kialakulásának kockázatát.

 • Cserélje padlóra a padlószőnyeget!
 • Porszívózza át rendszeresen a kanapét!
 • Tegye nejlonzacskóban mélyhűtőbe legalább hat órára asztmás gyermeke plüss já­tékait! Ezt hetente-kéthetente ismételje meg.
 • Húzzon a poratkák számára áthatolhatat­lan védőhuzatot az atkák kedvenc rejtek­helyeire, például a párnákra és a matracokra!

E módszerek eredményeként jóval kevesebb lesz otthonában az asztmás rohamok kiváltá­sára képes poratka. Egyetlen gramm háziporban mintegy 19 000 ilyen apró ízeltlábú található. A felnőtteknek nagyjából tíz, a gyermekeknek viszont akár a nyolcvan száza­léka allergiás lehet a poratkák ürülékére.

Igyon kevesebb szénsavas italt!

Egy ausztrál tanulmány kimutatta, hogy az ilyen italok fogyasztása növeli az asztma és a kró­nikus obstruktiv légúti betegség (copd) kialakulásának kockázatát, méghozzá a fo­gyasztás mennyiségével arányosan. A szén­savas üdítőknek semmiféle kedvező hatásuk nincs az egészségre, ezért jobb, ha csak kü­lönleges alkalmakra tartogatja őket.

Alkalmazza a Buteyko-légzéstechnikát!

Az orosz dr. k. p. Buteyko által kifejlesztett program a „csökkentettlégzés”- gyakorlatokon alapul, amelyek segítenek mélyebben, nyugodtabban és ritkábban lélegezni. A Buteyko-tréning eredményeként csökken az asztmá­sok rohamainak száma és tüneteik súlyossága – átlagosan 300 százalékkal nő a fizikai tevé­kenységre való képességük, és ritkábban kell belélegzett hörgtágító gyógyszereket használ­niuk. Ha asztmás, keressen az interneten Buteyko-tanfolyamot!

Hiszi, vagy sem! Poratkakúra babáknak?

A brit Southamptonban ar­ra biztatják a szülőket, hogy vigyék el kisbabáju­kat a helyi klinikára, ahol poratkákat nyeleinek le velük – ezek a mikrosz­kopikus ízeltlábúak külön­féle allergiás problémákat okoznak, pl. szénanáthát, asztmát és ekcémát. A kutatók úgy vélik, hogy a mai csecsemők jóval kevesebb poratkát nyelnek, mivel szüleik gyakran nem engedik, hogy puha játékokat rágcsáljanak.

A kicsikkel azért etetnek poratkát, hogy ellenőrizzenek egy elméletet, amely szerint ha éle­tüknek abban a szakaszában érintkeznek az atkákkal, ami­kor az immunrendszer megtanulja, mi ártalmas a szerve­zetre, és mi nem, akkor „testük megtanulja elfogadni ezeket az anyagokat, és idősebb korukban nem válnak érzékennyé rájuk”, mondja Graham Roberts, a Southamptoni Közkórház gyermekpulmonológiával és allergia­gyógyászattal foglalkozó professzora.

Ha a vizsgálatok később kimutatják majd, hogy a porat­kát nyelt babák nagyobb korukban ritkábban lesznek aller­giásak rájuk, akkor a kutatók szerint a potenciális allergének fogyasztása egy nap széles körben alkalmazott megelőző módszerré válhat.

Sózza a levegőt!

A sós levegő belégzése segíthet az asztmás tünetek kezelésében – állítja az Asthma UK nevű szervezet. Kelet-Európa lakói már 150 éve járnak sóbarlangokba tüdejük egészségének javításáért. Egy litván vizsgálat most igazolta, hogy napi egyórás sókezelés tíz asztmás közül kilencnek javítja a légzését. Az eredmények alapján ki­fejlesztettek egy inhalátort is, amely gomb­nyomásra igen apró sószemcséket juttat a tüdőbe (sópipa). Ha légzési problémái van­nak, keressen föl egy „sóbarlangot”.

Ellenőrizze gyógyszereit!

Ha az utób­bi időben gyakoribbá váltak asztmás roha­mai, nézéssé át vényköteles gyógyszereit or­vosával. Friss bizonyítékok alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a koleszterinszint csökkenté­sére használt sztatinok ronthatják az asztmá­sok állapotát. Amerikai kutatók azt találták, hogy a sztatinokat szedő asztmások légutaiban több a gyulladás okozta szűkület, és sú­lyosabb tüneteket tapasztaltak. Az eddigi vizsgálatok túl kis léptékűek voltak ahhoz, hogy általános következtetéseket lehessen le­vonni belőlük, de ha úgy érzi, hogy a sztati­nok szedésének elkezdése óta romlott az aszt­mája, mindenképpen kérje orvosa tanácsát.

Használjon fűszereket a főzéshez!

Az asztma tüneteinek enyhítésében önnek is segítségére lehetnek azok a gyógyhatású fűszerek, amelyeknek simaizomgörcs-oldó hatásuk van, hurutoldók vagy gyulladás­csökkentő és antioxidáns hatóanyagokat tar­talmaznak. A kakukkfű, a rozmaring és a kö­ménymag gátolja a légutak simaizmainak összehúzódását. A kamilla, a fahéj, a szegfű­szeg, a rozmaring, a fodormenta és a kakukk­fű antioxidánsokban gazdag gyógynövények.

A vöröshagymát már régóta használják mind a hörghurut, mind az asztma kezelésére. Ha­tóanyaga blokkolja a gyulladás kialakulásá­ban szerepet játszó enzimek működését és akadályozza az allergének okozta válaszreak­ciókat is. A kurkumából származó kurkumin gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatású. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a fűszerek hatásosan blokkolják az allergéneket is.

Fogyjon le!

Ha ön túlsúlyos és asztmás, lehetséges, hogy pusztán némi fogyással is javíthatja tüdőfunkcióját. Több vizsgálat is kimutatta, hogy fogyás után az asztmások körében ritkábbá váltak a rohamok, és keve­sebb gyógyszerrel is eredményesen kontrol­lálhatták állapotukat. A fogyás megkönnyíti a testmozgást, emellett gátolja, hogy a lég­utak beszűküljenek és nehezítsék a kilégzést.

Szellőztessen, ne illatosítson!

Vannak arra vonatkozó adatok, hogy a lakások levegőjének illatosítására használt termékek rohamokat válthatnak ki az asztmára hajla­mos személyekben. E termékek gyártása so­rán több olyan vegyületet is felhasználnak, amely irritálhatja a tüdőt, és bár csak kis mennyiségben vannak jelen, légzési nehézsé­get okozhatnak – különösen a kisgyermekek, illetve azok esetében, akiknek már eleve tüdőproblémáik vannak. Szellőztessen rend­szeresen, vagy használjon természetes illatosítókat ahelyett, hogy különféle spray-kkel próbálná elfedni a kellemetlen szagokat!

Mozogjon eleget!

Az asztmások gyak­ran tartanak attól, hogy a testmozgás lég­szomjrohamot okozhat. Ha azonban megfelelő gyógyszereket szed, és megtesz bi­zonyos ésszerű óvintézkedéseket, akkor nincs ok arra, hogy megfossza magát a testmozgás­tól és az abból fakadó edzettséggel járó szá­mos előnytől. Íme, néhány, az asztmások biz­tonságos testmozgására vonatkozó tanács.

 • Az úszás kiváló mozgásforma, ám a me­dencék vizében használt klór egyesekben asztmás rohamot válthat ki. Érdemes utána­járni, hogy a környékbeli uszodákban milyen fertőtlenítési módszert alkalmaznak.
 • Ne feledkezzen meg az inhalátoráról, amikor testmozgást végez! Szüksége lehet az azonnal ható rohamoldó hörgtágítóra köz­vetlenül mozgás előtt vagy roham esetén is.

Kerülje a szennyezett levegőt!

A belélegzett levegőben lévő szennyező anya­gok asztmás rohamot válthatnak ki. Különö­sen gyakori „bűnösök” a következő anyagok.

 • Lebegő részecskék E parányi szemcsék a dízelmotoros járművek kipufogójából, illet­ve ipari folyamatokból származhatnak.
 • Ózon Ez az irritáló hatású anyag napfény hatására képződik a légkörben.

Ha asztmás, vagy más hasonló betegségben szenved, érdemes lehet csökkenteni az ilyen szennyező anyagokkal való érintkezést, pél­dául úgy, hogy magas ózonszint esetén a la­kásban marad, és az ablakokat sem nyitja ki.

Asztma és depresszió

Ha asztmás, figyeljen oda a depresszió jeleire, mivel az az átlagnál nagyobb valószínűséggel érintheti önt. Előfordul az is, hogy az asztma csak az élet későbbi szakaszaiban alakul ki. A kutatók meg­győző bizonyítékokat találtak arra vonat­kozóan, hogy a depresszió csökkentheti az asztmások kezelésre való reagálását – emellett dohányzáshoz, mozgásszegény életmódhoz és alváshiányhoz is vezethet.

Az egészségügyi szakembereknek, vala­mint az asztmában szenvedők családtag­jainak és barátainak is azt javasolják, hogy különösen figyeljenek oda a depresszió jeleire, mivel így korábban felismerhető és kezelhető az állapot.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.