Allergia és asztma

Pollen által kiváltott asztmás roham – Megelőzhető?

Ébredt már fel az éjszaka közepén pollen kiváltotta asztmás rohamra? Tudja, hogy ennek mi a magyarázata? Az, hogy nyári napokon a talajról felszálló meleg levegő rengeteg virágport visz magával a légkör felsőbb rétegeibe, s amikor napnyugta után a levegő lehűl, a pollenek lassan visszahullanak a földre – láthatatlan „polleneső” formájában.

Ez a pollenvisszahullás vidéken elég gyors, este 8 és 10 óra között éri el a földfelszínt, míg a nagyobb városokban a napközben felmelegedett aszfalt és az épületek hőkisugárzása keltette felfelé irányuló légáramlás a virágporszemcséket hosszabb ideig a levegőben tartja – a városokban a pollenek zöme éjfél és éjjel 2 óra között hullik vissza.

Tény, hogy a virágpor messze a legnehezebben kivédhető allergén, azonban szó sincs arról, amit azok hangoztatnak, akik szerint „a pollenek ellen semmit sem lehet tenni”.

Pollenszámlálás és prognózis

A pollenszámlálás alapja az a pollenmennyiség, amit bizonyos helyeken a nap meghatározott részében gyűjtenek be. A pollenprognózis sajnos nem több becslésnél, mely az ak­tuális pollenmennyiséget, az évszakot, a hőmérsékletet, az elő­ző napok csapadékmennyiségét, valamint a rövid távú időjá­rás-előrejelzést veszi alapul. A pollenprognózis legjobb esetben is csak annyira pontos, mint az időjárás-előrejelzés.

A pollenprognózis annak eldöntésében lehet hasznos segít­ség, hogy mikor kezdjünk antihisztaminokat szedni szénanát­hánkra, vagy mikor növeljük az asztmamegelőző gyógyszerek (szteroid- vagy kromoglikát-tartalmú inhalátorok) adagját. A fűpollen idény kezdetét ma már elég nagy pontossággal előre tudják jelezni.

A pollenek elkerülése a szabadban

Nagy segítséget jelent, ha a kocsinkban van légkondicionáló. Ha nincs, az ablakokat tartsuk csukva (és esetleg a légbeszívó nyílásokra szereltessünk szűrőt), de nyáron a hőség így alig ki­bírható. Egy jó kerékpárosmaszkkal pollenidényben hatéko­nyan kiszűrhetők a virágporszemcsék; némi védelmet az is nyújt, ha a szánk és az orrunk elé sálat terítünk.

Az allergénrészecskék mérete

Ezek körülbelül a macskaallergénnel egyező méretűek, így kivédésükhöz sokkal jobb szűrő kell. Az e részecskék elleni hatékony küzdelemhez ajánlatos beszerezni HEPA-levegőszűrőt és egy jó minőségű porszívót.

További lehetőség, hogy orrlyukainkba egy kevés vazelint teszünk, és csak az orrunkon keresztül lélegzünk – így az or­runkba kerülő pollenek zöme beleragad a vazelinba.

A különféle növények pollenkibocsátása nem ugyanarra a napszakra esik

A fűfélék virágporukat kb. reggel fél 8-tól jut­tatják a levegőbe, de ha a talaj nedves, a felszáradásig „vár­nak”. Sajnos, bizonyos fűfajok pollenszórásukat délutánra idő­zítik, így a fűpollenekből egész napra jut valamennyi.

A nyírfa pl. délután szórja a virágporát a levegőbe pollen­termelése dél és este 6 óra között tetőzik. Más növények pol­lenszórásáról egyelőre nem áll rendelkezésre ilyen adat, az vi­szont minden növényre egyformán igaz, hogy virágporuk kiszórását meleg, verőfényes napokra időzítik, míg esős időben erre nem kerül sor. Felhős napokon a pollen felgyülemlik a vi­rágokban, így ha a következő napon kiderül az ég, igen nagy tömegű virágport bocsátanak a levegőbe.

A pollenek elkerülése a lakásban

A virágporszemcsék mentségére egyetlen tulajdonságuk szol­gál más allergén részecskékhez viszonyítva nagyok és súlyosak, vagyis a levegőből gyorsabban ülepszenek ki. Egy 3 méter bel­magasságú szobában négy percen belül az összes pollen leszáll – feltéve, hogy a levegő teljesen mozdulatlan. Vagyis, ha min­den ajtót, ablakot becsukunk, a huzat összes lehetséges forrását kizárjuk és nyugton ülünk, négy percen belül pollenmentes le­vegőt lélegezhetünk.

Mikor múlnak el tüneteink?

Ez persze nem jelenti azt, hogy tüneteink is rögtön elmúlnak, mert a késői típusú túlérzékenységi reak­ció akár 24 órán át is tarthat. De azért jobban le­szünk, és hacsak időközben újabb allergiás reakció nem lép fel, a következő napokban további javulás várható. Hosszabb tá­von az is általános javulást hoz, ha mindennap el tudjuk kerül­ni néhány órára a polleneket, mert ezáltal mérséklődik az orr és a légutak nyálkahártyáinak gyulladása.

A probléma az, hogy némely növény olyan allergizáló ré­szecskéket bocsát ki, amelyek sokkal kisebbek maguknál a pol­lenszemcséknél. Ilyen pl. a perje, a parlagfű, a japán vöröscéd­rus és az ausztrál fehér ciprusfenyő, de gyaníthatóan sok más fajjal is ez a helyzet. Ezek a parányi részecskék sokkal lassab­ban – olykor 6 óra alatt – ülepednek le.

Jegyezzük meg! Némelyik növény ráadásul illóolajokat is kibocsát, amelyek ugyancsak előidézhetik a tüneteket. A nyírfának pl. kora ta­vasszal a rügyei árasztanak ilyen vegyületeket, hetekkel azt megelőzően, hogy maga a pollentermelődés beindulna, és na­gyon sok embert érintenek, olyanokat is, akik a nyír virágpo­rára egyébként nem allergiásak. Az illóolajokat csak aktívsze­nes maszkkal vagy levegőszűrővel lehet hatékonyan távol tartani.

Az otthoni pollenmennyiség csökkentésére:

  • Pollenidényben az összes kimosott ruhaneműt a lakásban szárítsuk, nehogy odakint virágporral telítődjenek.
  • Mivel a kutya, macska a bundájában virágport hurcolhat be a lakásba, pollenidőszakban háziállatainkat tartsuk lakáson kívül, ne simogassuk és ne is engedjük őket magunkhoz túl közel. Az is lehetőség, hogy mielőtt been­gednénk, alaposan kikeféljük a bundájukat – ám ezt a műveletet ne az allergiás személy végezze.
  • Csukjuk be az ablakokat, amikor a problematikus virág­por a levegőbe kerül, valamint az esti „polleneső” idején.
  • Hazaérve váltsunk ruhát, mossuk meg vagy öblítsük ki a hajunkat. Legyenek olyan ruháink, amelyeket csak a lakáson belül használunk.
  • Ügyeljünk arra, hogy abban a szobában, ahol az allergiás családtag tanul, dolgozik, pihen vagy alszik, minél kisebb legyen a légmozgás – ne legyen benne huzat, ne üzemel­jen ventilátor, ne tegyünk heves mozdulatokat, mert mindezek felkavarhatják a polleneket a padlóról és a bú­torokról. (A huzatmentesítés miatt persze elégtelen lesz a szellőzés, amit a pollenidény után be kell pótolnunk, különben poratkák és penészgombák telepedhetnek meg a lakásban.)
  • Ha a légmozgás csillapítása nem lehetséges a kívánt mér­tékben, ajánlatos jó minőségű levegőszűrő vagy légkondi­cionáló berendezést felszereltetni.
  • Foteleinket, ágyunkat nappalra takarjuk le porvédő hu­zattal, amit este nagyon óvatosan leszedünk róluk, majd ki­mossuk. Ezzel a módszerrel csapdába ejthető és eltá­volítható a napközben a bútorokra lerakódott virágpor, anélkül, hogy a felkavart levegővel a légútjainkba kerül­ne. Akik íróasztal mellett dolgoznak, tanulnak, asztalukat és könyveiket munka után ugyancsak takarják le.

Biztonságos és kerülendő helyek

  • A fűpollenérzékenyek számára a nyírt gyep nem jelent veszélyt. A búza, az árpa és a zab kevés pollent termel és ezért ritkán okoz problémát. A rozs sok pollent bocsát ki, a kukorica pollenjei viszont nehezek, ezért nem jutnak messzire.
  • A városokban és a vidéken mért pollenkoncentráció kö­zött rendszerint nem sok különbség van. Sőt egy-egy ma­gas városi épület ilyen szempontból az egyik legrosszabb hely, mert felső emeletei többet kapnak a meleg levegővel felszálló pollenekből.
  • A tengerpartok, a part felé fújó szeleknek köszönhetően, általában pollenmentesek. Egészséges helyek a hegycsú­csok, hegygerincek is, a mély völgyek azonban igazi „pollencsapdák” lehetnek.

A rózsáktól nem kell félni

Az allergiás reakciókat kiváltó polleneket csupa olyan növény bocsátja ki, amelyeknek jelentéktelen, apró, zöldes virágai vannak. Ezek a növények szélmegporzásúak – ez magyarázza, miért van a levegőben olyan sok a porukból. A színes, illatos virágok viszont mind rovarmegporzásúak; pollenjeik nagyok, ragadósak, melyek nemigen terjednek a széllel, s allergiát is csak ritkán okoznak. Illatuk azonban irritálhatja a széna­náthások orrnyálkahártyáját, s ez tüneteik súlyosbodásához vezethet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.