Allergia és asztma

Kellemetlen hálótársak: az ágyi poloskák!

Ágyi poloska: az ágyi poloska (Cimex lectularius) apró, szárnyatlan, ovális testű rovar, amely az ágynemű közt és a matracban él, de megbújhat a bútorok repedéseiben, valamint az ágy körüli padló- és falrésekben is.
Az ágyi poloska ami akár 6 hónapig is elél élelem nélkül.
Az ágyi poloska ami akár 6 hónapig is elél élelem nélkül.

Csak éjszaka bújik elő, hogy táplálkozzon -azaz vért szívjon az emberből, illetve a hálószobában lévő háziállatokból. Az ágyi poloska nem terjeszt betegségeket, csípése – mely után kis vörös dudor marad hátra – nem fáj, csak viszket. Aki allergiás a csípésére, annál súlyos reakciót válthat ki.

Poloska fejlodese

Újra terjedőben az ágyi poloska!

Az 1990-es évek vége óta nem csupán Európában, de Amerikában és Ausztráliá­ban is újra terjedőben van az ágyi poloska. A kártevőirtó vállalkozásokhoz egyre több hívás érkezik e rovarok miatt, és valószínű, hogy az állatok száma tovább fog nőni. A poloskák elképesztő stratégiákat fejlesztettek ki, hogy meghiúsítsák a kiirtásukra tett kísérleteket. Akár egy évig is kibírják táplálkozás nélkül, s arra is képesek, hogy táplálékot adjanak át egymásnak. Gyorsan szaporodnak, és egyértelmű bizo­nyítékok mutatnak arra, hogy képesek immúnissá válni egyes gyakran alkalmazott rovarirtó szerekkel szemben. Ezért mindenképpen jól teszi, ha a kiirtásukat szakem­berre bízza.

Az ágyi poloska csípése

Mivel a poloskacsípés ellen egyelőre nincs immunterápiás kezelés, az elkerülés a legjobb módszer. A tiszta otthon az ágyi poloskák számára nem akadály – sok más rovarral ellentétben ezeket a rovarokat ugyanis nem a piszok vonzza, a tisztaság pedig nem taszítja őket. Nekik vér kell.

Figyelem!  A tisztaság nagyon fontos! Tisztítsuk meg csomagjainkat!
Figyelem! A tisztaság nagyon fontos! Tisztítsuk meg csomagjainkat!

Hogyan védekezzünk ellenük? 7 bevált tanács az ágyi poloskák ellen:

  1. Tisztítsa meg a ruháját és a csomagjait! Az ágyi poloskák gyakran a ruhákkal vagy a csomagokkal érkeznek a lakásba. Ha utazásról tér haza, otthon azonnal por­szívózza át a csomagjait, a magával vitt ruhákat pedig mossa ki forró vízben – azokat is, amelyeket nem vett fel.
  2. Figyeljen a szennyesre! Használat után ne várjon sokat a ruhák kimosásával, és ne tartson szennyest az ágya közelében. Ez az egész családra érvényes, különös tekintettel a gyerekekre, akik az iskolában, más gyerekekkel érintkezve könnyen összeszedhetnek néhány poloskát.
  3. Ismerje meg az ellenséget! A poloska leginkább egy apró lencseszemhez ha­sonlít: lapos, tojásdad, barnás színű, alig 5 mm átmérőjű rovar. Éjszaka bújik elő, és alvó embert keres, mivel kizárólag vérrel táplálkozik. Általában a matrac varra­taiban bújik meg, a nappalt pedig a matrac belsejében tölti. A fertőzött területen enyhe uborkaszag érezhető.
  4. Cselekedjen gyorsan! Ha ágyi poloskát észlel, el kell távolítani a matracot, s másikat kell beszerezni. Mossa ki az ágyneműt és a ruháit forró, szappanos vízben, majd hívjon kártevőirtót. Az ágyi poloskát egyedül szinte semmi esélye sincs kiirtani – mindenképpen szakemberre van szükség.
  5. Tegyen rendet a hálószobában! Vigye ki a fölösleges tárgyakat. Ezzel csökkenti a lehetséges rejtekhelyek számát.
  6. Ne engedjen háziállatokat aludni a hálószobában! Az ágyi poloskának az ő vérük is megfelel; ráadásul jobb, ha ebben a helyiségben nincsenek állati hámsejtek.
  7. Aludjon hosszú ujjú, hosszú szárú pizsamában és zokniban! Mivel a po­loskák csak a csupasz bőrt csípik meg, minél kevesebbet hagy belőle szabadon, annál kisebb lesz a csípés valószínűsége.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.