Allergia és asztma

Rovarcsípések – allergiás reakciók 1

Ha allergiás a méh- vagy darázscsípésre – Magyarországon becslések szerint a né­pesség 1-3 százaléka az -, a nyár nagyobb kihívás önnek, mint bekötött szemmel végigmenni egy kerítésen, mert a csípés halálos kimenetelű is lehet. Ez azonban nagyon ritka. Ha azt hiszi, hogy ilyen allergiája van, konzultáljon orvosával.

Ha allergiás a méh- vagy darázscsípésre halálos is lehet.
Ha allergiás a méh- vagy darázscsípésre halálos is lehet.

Hogyan keressen kártevőirtót?

A szolgáltató kiválasztásakor kövesse az alábbi tanácsokat:

Járjon utána! Kérje meg a barátait, a szomszé­dait vagy a munkatársait, hogy javasoljanak olyan vállalkozót, akivel kedvező tapasztalataik voltak. Szerezzen be két-három írásos árajánlatot de döntését ne az ár, hanem inkább az ár/érték arány alapján hozza meg! Nem biztos, hogy a leg­olcsóbb ajánlat éri meg a legjobban, ha például a vállalkozó a biztonsági óvintézkedésekkel igyek­szik takarékoskodni.

Ha kártevőirtót keres, kérjen referenciát.
Ha kártevőirtót keres, kérjen referenciát.

Óvakodjon a „különleges” ajánlatoktól és az erőszakos értékesítőktől! Kerülje el az olyan cégeket amelyek azt állítják, hogy a kezeléshez „titkos” vegyszereket használnak, vagy azonnali megrendelés esetén különleges kedvezményt kínálnak.

Olyan céget válasszon, amely megfelel az igé­nyeinek! A valóban profi kártevőirtók először fel­mérést végeznek, majd írásos jelentésben közlik, pontosan milyen kártevőket találtak, milyen mér­tékű a fertőzöttség, milyen szereket kívánnak használni, és milyen lépéseket tehet az újabb fertőzés elkerülésére. Az is előfordulhat, hogy a kezdeti vizsgálat után kiderül, nincs szükség vegyszeres kezelésre.

Ellenőrizze az engedélyeket! Olyan céget válasszon, ami rendelkezik a szükséges engedé­lyekkel, az emberei pedig a megfelelő szakképesí­téssel, friss szakmai és műszaki ismeretekkel.

Kérjen referenciát! A vállalkozónak valamilyen módon tudnia kell igazolni, mekkora kártevőirtási tapasztalata van, és ha arra kérik, legalább hat olyan ügyfél nevét és címét meg kell tudnia adni, akiktől referencia kérhető.

Beszéljék meg az integrált kártevőirtás lehetőségeit is! Az integrált kártevőirtás során speciális vegyszereket, a rovarok fejlődését gátló anyagokat, higiéniai intézkedéseket és egyéb fizi­kai lépéseket alkalmaznak a problémák elkerülése, illetve csökkentése érdekében, valamint nyomon követik a folyamatot. A szakembernek el kell tud­nia magyarázni, pontosan mi is a gond, és hogyan oldható meg a leghatékonyabban.

 Méh- és darázscsípések általában nem tekinthetők súlyosnak.
Méh- és darázscsípések általában nem tekinthetők súlyosnak.

A méh- és darázscsípések mennyire veszélyesek?

Európa nagy részén szinte csak a méh- és darázscsípések okozhatnak súlyos, az egész szervezetre ki terjedő allergiás reakciót. Egyeseknél előfordul, hogy más ro­varok, pókok csípésének a helyén nagyméretű duzzanat alakul ki, de ezek általában nem súlyosak, és nem tekinthetők igazi allergiás reakcióknak, hacsak nem kísérik őket egyéb tünetek is.

A rovarcsípés-allergia tünetei: a csípést követően csalánkiütés jelenik meg a tes­tén, viszketést érez, duzzanat keletkezik a csípéstől távolabbi helyen, légzési nehéz­ségei támadnak, szédül, rekedtté válik a hangja, és/vagy a nyelve is feldagad. A leg­súlyosabb esetekben a megcsípett személy elveszítheti az eszméletét, és akár a szíve is leállhat, ahogy a szervezetén elhatalmasodik az anafilaxiás sokk.

Ilyen súlyos reak­ció általában csak méh- vagy darázscsípés esetén lép fel. Meglepő, de egyes esetek­ben csak órákkal a csípés után jelentkeznek az első tünetek, egy ideig fokozatosan rosszabbodnak, majd megszűnnek.

Ha egyszer már tapasztalt ilyen, az egész szervezetre kiterjedő reakciót, például csalánkiütést vagy duzzanatot egy rovarcsípés után, akkor elég valószínű (de nem biztos), hogy egy újabb csípés esetén ismét allergiás reakció fog fellépni. Ez az oka annak, hogy akik tudják magukról, hogy rovarcsípés-allergiájuk van, azoknak soha sehova nem lenne szabad adrenalint (epinefrin) is tartalmazó vészhelyzeti készlet nélkül menniük. Megnyugtató, hogy a súlyos reakció veszélye idővel csökkenhet. Emellett, még ha több csípést is kénytelen elszenvedni, a reakció általában attól sem lesz feltétlenül hevesebb, bár ez is előfordulhat.

Ön allergiás a csípésre? Valójában nincs mód annak kiderítésére, hogy ön allergiás-e egy rovar csípésére, amíg meg nem csípi az adott rovar, mivel ez a ritka allergiák közé tartozik, amelyek esetében nem mutatható ki egyértelműen örökletes hajlam.

Attól, hogy az édesanyja allergiás a méhcsípésre, még egyáltalán nem biztos, hogy ön is az lesz, és ez fordítva is igaz: ha a családja utolsó három nemzedékében senkinél nem fordult elő rovarcsí­pés-allergia, az nem jelenti azt, hogy önnél sem fog.

Csípés esetén a bőr borogatása javasolt.
Csípés esetén a bőr borogatása javasolt.

Csípés esetén mit tegyek?

Ha megcsípi egy rovar, tegyen rá hideg borogatást, és/vagy kenje be vény nélkül kapható hidrokortizonos krémmel, hogy csökkentse az égető érzést és a duzzanatot.

Figyelem! Amennyiben kiterjedtebb tüneteket tapasztal, menjen el az ügyeletre, később pedig beszéljen az orvosával, és feltétlenül keressen fel egy allergológust is!

Ez nemcsak azért fontos, mert orvosi recept nélkül nem kap adrenalint tartalmazó injekciós tol­lat, hanem azért is, mert érdemes megkérdeznie, nem kaphatna-e immunterápiás kezelést, amely megszüntetné a méh- és darázscsípésekkel szembeni érzékenységét.

Egyes vizsgálatok szerint az immunterápia 97 százalékos biztonsággal védi meg az allergiás személyeket a rovarcsípések nyomán fellépő, potenciálisan életveszélyes reakcióktól. Tudnia kell azonban, hogy ebben az esetben nagyobb az injekciók káros mellékhatásainak a kockázata, mint a szálló allergének elleni immunterápia esetén.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.