Általános egészségi állapot

Érdemes vigyázni a gyomorégés elleni szerekkel!

Abból kiindulva, hogy hány reklám hirdet a tévében gyomorégés elleni gyógyszereket, úgy tűnik, rengeteg embernek ég a gyomra. Korábban csak kellemetlen, de ártalmatlan emésztési zavarnak tartották, ma azonban az orvosok már úgy vélik, hogy károsíthatja a nyelőcsövet (bár lehet, hogy ez enyhe túlzás, és csak a gyógyszergyártók igyekeznek felnagyítani a veszélyeket). Az utóbbi időben még szép új nevet is kapott a gyomorégés: reflux betegségnek hívják, és mindenféle új gyógyszert ajánlanak ellene.

Veszélytelenek a gyomorégés elleni szerek?

NEM Lehetnek mellékhatá­saik, különösen, ha valaki nem tartja be a szedésükkel kapcsolatos utasításokat.

Az enyhe mellékhatások közé tartozik a fejfájás, a hányinger és a hasmenés, de súlyos mel­lékhatások is előfordulhatnak, különösen nagy adagok hosszan tartó szedése esetén.

  • Elbutulás Hatvanöt év fölöt­ti személyeken végzett, nagy esetszámú vizsgálatok szerint azok, akik H2-receptor-blok-kolókat (gyakran használt sze­rek gyomorégés ellen) szedtek huzamosabb ideig, 2,4-szer na­gyobb valószínűséggel mutat­ták a dementia vagy más jellegű mentális hanyatlás jele­it, mint azok, akik egyáltalán nem szedtek ilyen orvosságot. A H2-receptor-blokkolók közé tartozik a nizatidin, a famoti-din, a Cimetidin és a ranitidin. Az említett vizsgálatok ered­ménye ellentétes a korábban közölt adatokkal. A H2-recep-tor-blokkolók azáltal hatnak, hogy gátolják a hisztamin ha­tását, amely egyébként az agyi funkciókban is szerepet játszik.
  • Erekciós zavar Leírtak olyan eseteket, amikor bizonyos, gyomorégés és gyomorfekély elleni gyógyszerek, különösen a Cimetidin, a nizatidin és a ranitidin, erekciós zavart és libidócsökkenést okoztak. Ez a mellékhatás azonban rit­ka, és a kezelés befejezése után a tünetek elmúlnak.
  • Gynaecomastia A Cimetidin férfiak esetében kellemetlen emlőmegnagyobbodást okoz­hat. A British Medical Journal folyóirat egyik cikke szerint a hosszabb ideig naponta 1000 mg-ot vagy ennél többet szedő férfiak körében legalább 40 százalékkal megnő annak valószínűsége, hogy gyarapo­dik az emlő mirigyes állomá­nya. Mivel azonban ez ritka állapot, a cimetidint szedő fér­fiaknak csak kevesebb mint 1 százaléka lehet érintett.
  • Csontlágyulás, vesekő Egyes, gyomorégés elleni gyógyszerek alumíniumot vagy magnéziu­mot tartalmaznak, mert mind­kettő semlegesíti a gyomorsa­vat. Ezek az ásványi anyagok a vizelettel kiürített kalcium mennyiségét is növelik. Az or­vosi irodalomban sok olyan esetet írtak le, amelyben a gyo­morégés elleni, alumíniumtartalmú gyógyszerek nagy adag­ban való szedése csontlágyu­láshoz (osteomalaciához) veze­tett, illetve vesekőképződést vagy egyéb, a kalcium-anyag­cserével kapcsolatos betegséget okozott. Az alumínium nagy adagokban más fontos ásványi anyagoknak, például a fluor­nak és a foszfornak a szintjét is csökkenti.
  • B12-vitamin-hiány Egy 2004-ben folytatott vizsgálat szerint azoknak a 65 év fölöttieknek, akik tartósan szednek gyomor­égés elleni orvosságot, négy és félszer nagyobb valószínűség­gel van B12-vitamin-hiányuk, mint azoknak, akik nem szed­nek ilyen orvosságot. A sav­csökkentés azért okozhat problémát egyes idősebb em­berek körében, mert a B-­vitamin felszívódásához a szer­vezetnek feltétlenül szüksége van a gyomorsavra. A vitamin­hiány következtében csökken a vörösvérsejtszám, és vészes vérszegénység alakulhat ki, amely kimerültséggel, gyenge­séggel, szapora szívveréssel, valamint idegrendszeri tüne­tekkel járhat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.