Általános egészségi állapot

Mi a teendő gombás fertőzés esetén?

Ha úgy gondolja, hogy napjaink két gyorsan terjedő betegsége az érelmeszesedés és a cukorbetegség, meg­feledkezett valamiről – legalább ennyi embert érint a kevésbé veszélyes, ám igen kellemetlen baj: a bőr-és körömgomba. Sokakat szinte az őrületbe kerget a bőrükön és a körmeiken elhatalmasodó fertőzés.

Hatásosak a recept nélkül kapható sze­rek a viszketést oko­zó lábgomba ellen?

IGEN A vény nélkül kapható szerek éppoly hatékonynak bi­zonyultak a tesztelések során, mint a receptre fölírtak.

Nem kell edzőterembe járni ahhoz, hogy valaki lábgombát kapjon, bár a fertőzést okozó gombák meleg, nedves környe­zetben szaporodnak el a leg­inkább, például a tornatermek öltözőiben és az uszodákban. A verejték és a dörzsölődés (például a ruházat pántjai miatt) is elősegíti a fertőzés kialakulását.

A bőr gombás fertőzését kü­lönféle gombák okozzák. Bár a tünetek különbözők aszerint, hogy melyik testtájon jön létre a fertőzés, a gombák általában a bőr kipirosodását, viszketé­sét és hámlását okozzák. A lábgomba a lábujjak között a leggyakoribb, de ráterjedhet a lábkörmökre is. Viszkető gombafertőzés alakulhat ki a testhajlatokban, különösen a lágyéktájon.

A vény nélkül kapható kré­mek, zselék és spray-k, például a klotrimazol, a mikonazol és a terbinafin, hatékonyan eny­hítik e panaszok egy részét, de nem mindet. Van olyan adat, hogy a gombaellenes szerek a tünetek 80-90 százalékát megszüntették, más kutatások szerint azonban csak az esetek felében bizonyultak hatékony­nak. A lábgomba ellen a leg­hatékonyabb.

Elmulasztják a vény nélkül kapható sze­rek a körömgombát?

NEM Ezek a szerek nem hatolnak be a körömlemez alá, ezért igen kevéssé vagy egyáltalán nem hatásosak.

Ugyanaz a gomba, amely a lábujjak bőrén okoz viszketést, megfertőzheti a körmöket is. A körmök megvastagszanak, elsárgulnak és törékennyé vál­nak. Ésszerűnek tűnik, hogy azok a szerek, amelyekkel el lehet mulasztani a lábgombát, a körömgombát is meggyógyít­ják. Ám ez sajnos nem így van.

A gomba a köröm felszíne alá hatolva okoz fertőzést, ott, ahová a krémek nem jutnak el. A legtöbb bőrgyógyász szerint a körömgombát nem lehet kenőcsökkel gyógyítani. A ciklopirox gombaellenes szert tartalmazó körömlakk, úgy tűnik, képes behatolni a körömlemezbe, és hozhat ja­vulást. Kitartóan kell azonban kenegetni vele a körmöket, mert a hatás csak hónapok múlva mutatkozik. Nem aka­dályozza meg viszont a fertő­zés kiújulását, így az gyakran megtörténik.

A vényre kapható gomba­ellenes tabletták hatékonyab­bak – általában az esetek felében elmulasztják a köröm­gombát -, ám mellékhatásaik is lehetnek, például fejfájás, hányinger, álmatlanság, sőt májkárosodás. Kölcsönhatásba léphetnek más gyógyszerekkel, többek között alvadásgátlókkal és fogamzásgátlókkal. A körömgomba-fertőzést úgy lehet a legjobban kivédeni, ha a kezünket és a lábunkat tisz­tán és szárazon tartjuk, illetve a cipő belsejét gombaellenes spray-vel befújjuk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.