Általános egészségi állapot

Valóban csodaszer a halolaj?

A halvacsora sok ember számára nem élvezet, hanem kényszerű kötelesség, olyan, mint az esőcsatorna kitisztítása vagy a reluxa portalanítása. Pedig a kutatók szerint a halhús­ban található ómega-3 zsírsavaknak kifejezett egészségvédő hatásuk van. Ezért a koráb­ban szkeptikus orvosok is egyre gyakrabban ajánlják a szív- és érrendszeri vagy más betegségek kockázatának kitett betegeiknek, hogy szedjenek halolajkészítményeket.

Aki nem szereti a halat, szedjen halolajat?

IGEN A halolajat tartalmazó étrend-kiegészítők majdnem olyan egészségesek, mint a halhús.

Kutatási eredmények támaszt­ják alá, hogy a halolajkészít­ményeket szedők körében csökken a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Amikor kutatók áttekintették 11 324, szívinfarktuson nemrég átesett beteg adatait, kiderült, hogy azok esetében, akik naponta megettek 1 g halolajat, 45 szá­zalékkal kisebb valószínűség­gel fordult elő hirtelen szívha­lál (az infarktus egy formája). A halolaj – akár ételekből, akár kiegészítőkből származ­zon – stabilizálja a szívritmust, csökkenti az érelmeszesedést okozó vérzsírok, a trigliceridek szintjét, valamint a vérrögkép-ződési hajlamot és az érfal-gyulladást, sőt a vérnyomást is lejjebb szoríthatja.

Jó tanács

A halolajtartalmú étrend­kiegészítőket a hűtőszekrény­ben kell tartani, mert külön­ben megromolhatnak. Egyesek szerint a hűtés abból a szem­pontból is előnyös, hogy a hi­deg halolaj nem okoz böfö-gést, előkelőbb néven eructatiót – amely igen kelle­metlen mellékhatás.

A halolajkapszulák egy te­kintetben még felül is múlják a halhúst. Bár a halfogyasztás­nak nagyobb a haszna, mint az a veszély, amelyet a halakban lévő mérgező anyagok jelente­nek – a halak nagy része tartal­maz, legalábbis nyomokban, higanyt, poliklór-bifenilt és más szennyeződéseket. Egyes fajokban a toxinok szintje veszedelmesen magas lehet. Ebből a szempontból a halolaj-kapszulák sokkal biztonságo­sabbak. Fogyasztóvédők meg­vizsgáltak 43 különböző halolajkészítményt, és egyet­lenegy, szennyeződést tartal­mazó kapszulát sem találtak.

A kutatás vezetője, dr. Tod Cooperman szerint a kapszu­lákban lévő olaj azért tisztább, mint a tányérunkra kerülő ton­hal vagy lazac, mert a legveszé­lyesebb méreganyagok, köztük a higany, a hal húsában hal­mozódnak fel, nem az olajban. Egy másik ok az, hogy a ki­egészítőkhöz az olajat kisebb testű halakból, például men-haden heringből nyerik, ame­lyek sokkal kisebb valószínű­séggel szennyezettek, mint a nagy halak, például a kardhal vagy a cápa. Végül, a kiegészí­tők készítése során alkalma­zott desztillációs eljárás eltávo­lítja a méreganyagokat.

Érdemes a drágább, „gyógyszer minősé­gű” halolajat venni?

NEM Először is, a legtöbb halolajkészítmény mentes a szennyeződésektől, vagy csak igen kevés szennyező anyagot tartalmaz.

Valószínűleg akkor sem kap mást, ha drágább, „gyógyszer minőségű” készít­ményt választ, mert e mögött a kifejezés mögött nincs semmi kötelezettség. Ha egészen biz­tos akar lenni a dolgában, kérje meg orvosát, hogy írjon fel olyan, receptköteles készít­ményt, amelynek gyártója garantálja a szer tisztaságát. Az egyik ilyen készítmény gyártója azt állítja, hogy a termékből kivonják a telített zsírsavakat és az oxidált lipideket.

Jobb elkerülni a csukamáj olajat?

TALÁN A nagymamáink idejéből származó orvosság, a csukamájolaj tartalmaz ugyan egészséges halolajat, de talán egy kicsit túl sok A-vitamint is.

Az idősebbek bizonyára emlé­keznek arra, hogy régen a gyerekeknek naponta nem multivitamin-tablettákat ad­tak, hanem csukamájolajat, amelyet napjainkban újra fölfedeznek. Különösen egyes internetes oldalak hatására az emberek újra fogyasztják a rossz ízű folyadékot (bár most már kapszulába zárva), hogy védjék a szívüket, meg­meneküljenek a ráktól, erősít­sék csontjaikat, csökkentsék az ízületi fájdalmakat, elő­segítsék az egészséges emész­tést és javítsák hangulatukat.

Míg a kutatási adatok egyre inkább alátámasztják, hogy a halolajnak számtalan jótékony hatása van, semmi sem bizo­nyítja, hogy a csukamáj olaj­nak kiemelkedően jó tulajdon­ságai lennének. Nem kétséges viszont, hogy az utóbbi sok értékes tápanyagot tartalmaz, köztük A-vitamint. Egyetlen kiskanálnyiban több van, mint a napi ajánlott adag. (A többi halolaj készítmény kevesebb A-vitamint tartalmaz, de még mindig elegendő van bennük ebből a tápanyagból.) Az állati eredetű táplálékokban lévő A-vitamin különösen jó hatás­fokkal tud felszívódni a szerve­zetbe. Napjainkra viszont az is kiderült, hogy az A-vitamin már olyan mennyiségben is toxikus, amely alacsonyabb a korábban mérgezőnek tartott szintnél.

Összefüggést mutat­tak ki például a csontritkulás és a combnyaktörés, valamint a napi ajánlott adag kétszere­sének megfelelő A-vitamin be­vitele között. Egyes fejlődési rendellenességek és máj beteg­ségek tekintetében is kockázati tényező a magas A-vitamin­szint. Ha úgy határoz, hogy csukamáj olaj-tartalmú étrend­kiegészítőt szed, olyat válasz-szon, amely kiskanalanként 2000 NE-nél kevesebb A-vita­mint tartalmaz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.