Házi gyógymódok

Gyomorégés: 23 lehetőség a tűzoltásra

Most fusson a hűtőhöz, készítsen két szalámis szendvi­cset, vastagon vajjal megkenve, a tetejére rakjon paradicsomot és piros papri­kát. Igyon egy-két pohár sört, majd vegye elő a péntek estéről megmaradt hi­deg pizzát. Ha mindezt felfalta, kínálja meg magát csokoládéöntettel gazdagon meglocsolt jégkrémmel. Ne felejtse el a kávét sem, extra tejszínhabbal. Kapja be az egészet olyan gyorsan, amennyire csak tudja. Aztán siessen vissza.

Kész van?

Rendben, most már itt az ideje, hogy a gyomorégésről beszélgessünk egy keveset.

Hogy mi a gyomorégés? Várjon pár percet és megtudja.

Mi okozza? Számos dolog, de leggyakrabban a savas reflux. Ilyenkor az emésztőnedvek (a gyomornedv, mely normális körülmények között a gyomor­ban található) egy része visszafolyik a szájat a gyomorral összekötő csőbe, a nyelőcsőbe. A gyomornedv tartalmaz sósavat. Ezt a maró anyagot az iparban a fémek tisztítására szokták használni. Amíg azonban a gyomor rendelkezik bel­ső védőborítással, addig a nyelőcsőben nincs ilyen. Ezért van az, hogy a felfe­lé jutó gyomornedv éget. Néha olyan erős a fájdalom, hogy azt hiszi, talán szív­infarktusa van.

Mi okozza a gyomornedv nyelőcsőbe kerülését? Kitalálta: a leggyakoribb, bár nem az egyedüli ok a hűtőszekrény ellen intézett huszárroham. Mindazon szenvedők kedvéért, akik szeretnének egy kicsit többet megtud­ni erről a betegségről, és arról, hogy hogyan kell a tüzet eloltani, a szakértők­höz fordulunk.

Ne vigye túlzásba!

A gyomorsav akkor jut vissza a nyelőcsőbe, ha túl sok étel van a gyomorban. Ha ráeszik, még több sav fog visszajutni. Bár egyéb oka is lehet a gyomorégésnek, az alkalmi áldozatoknál rendszerint a túl gyorsan elfogyasztott túl sok étel a bűnös, állítja dr. Sámuel Klein belgyógyász és táplálkozási szakember.

Ne feküdjön laposan!

Szörnyen érzi magát és szeretne lefeküd­ni. Ne tegye, mert akkor még a gravitáció is ön ellen dolgozik. Függőleges test­tartásban, a gyomrában lévő sav nagy valószínűséggel ott is marad. „A víz nem folyik visszafelé, és a sav sem” – figyelmeztet a fizika törvényére dr. Francis S. Kleckner gasztroenterológus.

Amikor végül lefekszik, emelje meg az ágy fejrészét 10-15 centiméterrel. Ezt meg lehet oldani az ágy lábai alá helyezett téglákkal, vagy ha ék alakú be­tétet csúsztat a matrac alá. (Az extra párnáktól azonban nem várható eredmény.) Ha így feltámasztva fekszik, nem tér vissza a gyomorégés.

A savkötők segítenek

A recept nélkül kapható savellenes szerek általában hatékonyak és biz­tonságosak. Még szép, hiszen az emberek rengeteg pénzt költenek éven­te ezekre a gyógyszerekre. A szakértőinktől a legjobb minősítést azok az ismertebb savkötők kapták, amelyek magnézium-hidroxidot és alumínium­-hidroxidot tartalmaznak. (Az egyik székrekedést okoz, a másik hasmenést, együtt használva őket kioltják egymás mellékhatásait.)

Noha ezek a szerek a mellékhatásoktól aránylag mentesek, nem aján­latos hosszú ideig szedni őket, mivel a hatékonyságuk miatt esetleg elfed­nek olyan súlyosabb panaszokat, melyek az orvos figyelmét felkelthetnék. A szakértőink egyetértenek abban, hogy a folyékony savkötők hatása ál­talában jobb, noha szedésük nem olyan praktikus, mint a tablettáké.

Vegyen be savkötőt!

„A recept nélkül kapható savkötők rendsze­rint gyors enyhülést hoznak” – mondja dr. Klein.

A szomszédasszony jó tanácsa

Lehet, hogy már számos jó tanácsot kapott, például hogy a tej vagy a menta jó hatással van a gyomor­égésre. Legyen óvatos, nehogy az az ember, aki ezt a tanácsot adta, megpróbáljon egy hidat is eladni önnek. Mi a baj a tejjel és a mentával? A menta az egyike azok­nak az anyagoknak, melyek ellazítják a nyelőcső alsó záróizomgyűrűjét, pedig ennek a kis szelepnek az a feladata, hogy a savat bent tartsa a gyomorban.

Mi a baj a tejjel?

Az, hogy a tejben lévő zsírok, fehérjék és a kal­cium serkentik a gyomor savtermelését. Más ételek és italok is képesek ellazítani a nyelőcső záróizomgyűrűjét, ezért ezektől tartózkodni kell gyomorégés esetén. Ilyenek a sör, a bor és az egyéb sze­szes italok, valamint a paradicsom.

A koffein is lazítja a záróizomgyűrűt

a koffeintartalmú italok, mint a kávé, a tea és a kóla, ezenkívül ingerelhetik a már egyébként is gyulladt nyelőcsövet.

Orvosi segítség

Fekély is lehet

Amennyiben rendszeresen jelentkeznek önnél gyomorégéses pana­szok egyéb indok nélkül, itt az ideje, hogy felhívja az orvosát, figyelmeztet dr. Sámuel Klein.

Milyen rendszeresen? „Legalább négy héten keresztül, kétszer-há­romszor hetente” – pontosít dr. Francis S. Kleckner. Noha a gyomorégést leggyakrabban az egyszerű savas reflux okozza, arra is figyelmeztet, hogy ez fekélynek is lehet a jele.

Azt a gyomorégést, amelyhez a következőkben felsorolt tünetek közül bármelyik is társul, int dr. Klein, belgyógyásznak is sürgősen meg kell vizs­gálnia, mert akár szívinfarktus is lehet.

  • Nyeléskor jelentkező kellemetlen érzés vagy fájdalom,
  • Vérhányás,
  • Véres vagy fekete széklet,
  • Légszomj,
  • Szédülés vagy bizonytalan érzés,
  • Nyakba vagy vállba sugárzó fájdalom.
Tudnia kell, hogy az egyszerű reflux okozta gyomorégés rendszerint étkezések után rosszabbodik. Amennyiben a gyomorégés étkezések előtt súlyosbodik, ez fekély jele is lehet.

A fő bűnös a csokoládé

Mi az első számú étel, melyet kerülni kell, ha gyomorégéstől szenved? A csokoládé. Az édes csemege duplán káros, mivel csupa zsír, és még koffeint is tartalmaz. (A csokoládéfüggők számára azonban van egy jó hír: a fehér csokoládé, noha ugyanolyan zsíros, kevés kof­feint tartalmaz.)

Tiszta levegőt!

„Teljesen mindegy, hogy az ön dohányfüstje vagy másé – kerülje” – figyelmeztet dr. Kleckner, mivel ellazítja a záróizomgyűrűt és fokozza a savtermelést.

Szokjon le a szénsavas italokról!

Az üdítők kis buborékai tágítják a gyomrot, és ez úgy hat a záróizomgyűrűre, mintha túl sokat evett vol­na, mondja dr. Larry I. Good gasztroenterológus.

A hamburgert adja a kutyának!

Ha épp az előbb kebelezett be egy tripla hamburgert sült krumplival és dupla tejes turmixszal, akkor elég világos a panasz oka. Az olajban kisütött, zsíros ételek hosszú időre megülik a gyomrot, és elősegítik a túlzott savtermelést. A zsíros húsok és a tej mellőzé­se az étrendből majdnem biztosan megelőzi a visszatérő rohamokat.

A természetgyógyász közbeszól

Orvosságok a kertből

Ha besétál a kedvenc bioboltjába, számos olyan gyógynövényt talál, melyet a gyomorégés ellen ajánlanak. Dániel B. Mowrey pszichológus és pszichofarmakológus 15 éve foglalkozik a gyógynövények kutatásával. Alaposan átnézte a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és arra a következ­tetésre jutott, hogy egyes gyógynövények enyhítik és megelőzik a gyomor­égést.

Gyömbérgyökér. Dr. Mowrey szerint ez a leghatékonyabb. „Nem tud­juk biztosan, hogy hogyan hat – mondja -, de úgy tűnik, hogy felszívja a gyo­morsavat, és másodlagos hatása révén nyugtatja az idegeket.” Kapszulá­ban vegye be közvetlenül étkezés után. Kezdetben vegyen be két kapszulát, majd emelje az adagokat addig, amíg szükséges. Onnan tudja, hogy már eleget vett be, hogy érzi a gyömbér ízét a torkában.

Gyomorkeserűk. Ez az Európa sok részén használatos gyógynövény­csoport ugyancsak jó hatású, mondja dr. Mowrey. A legismertebb gyomor­keserűk közé tartozik a tárnicsgyökér, az üröm és az aranygyökér. „Garan­táltan használnak” – ígéri dr. Mowrey. A gyomorkeserűket kapszula vagy ki­vonat formájában fogyaszthatja közvetlenül étkezés előtt.

Aromás gyógynövények. Az olyan aromás gyógynövények, mint a gyöngymenta és az édeskömény, ugyancsak hatékonyak a gyomorégés kezelésében. „Azonban ezekről még csak elvétve jelentek meg tanulmá­nyok” – mondja dr. Mowrey.

Amiket bátran elfelejthet. „Az izlandi moha nevű moszat, az útifű és a síkos szil is azok közé a gyógynövények közé tartozik, amelyet gyakran ajánlanak, de én ezekben nemigen bízom” – árulja el.

Almaecet. A gyógynövényeken kívül gyakran emlegetett orvosság a gyomorégés ellen egy kávéskanálnyi almaecet fél pohár vízben, melyet étkezés közben kell meginni. „Sokszor kipróbáltam – használ” – igazolja dr. Betty Shaver, a gyógynövények és házi készítésű szerek kiváló ismerője. Kicsit meglepően hangzik, hogy savas anyagot kell bevenni éppen akkor, mikor a gyomorsav kínozza, ismeri el, „dehát vannak jó és rossz savak”.

Ha baj van a derékbőséggel

a gyomor olyan, mint egy tu­bus fogkrém, mondja dr. Kleckner. Ha összenyomja a tubust középen, felül ki­jön a fogkrém. A has körüli zsírpárnák éppúgy szorítják össze a gyomrot, mint a kéz a fogkrémes tubust. Ebben az esetben azonban gyomorsav préselődik ki belőle.

Lazítsa meg az övét!

Gondoljon megint a fogkrémes tubusra! So­kaknál enyhül a gyomorégés, ha nadrágtartót használnak öv helyett.

Behajlított térddel emelgessen!

Ha derékból hajlik előre, akkor összenyomja a gyomrát és felerőlteti a gyomorsavat. „A térdeit hajlítsa be – javasolja dr. Kleckner -, ez nemcsak a gyomorégés ellen hasznos, hanem jót tesz a hátnak is.”

Ellenőrizze a házipatikát!

Lehet, hogy megtalálhatja benne a bűnöst. Számos receptre kapható gyógyszer, például a depresszió elleni sze­rek és a nyugtatók fokozzák a gyomorégést. Amennyiben gyomorégéstől szen­ved és szed ilyen orvosságot, beszélje ezt meg orvosával, tanácsolja dr. Kleckner.

Mi a helyzet a fűszeres ételekkel?

Ügy tűnhet, hogy a csípős paprika és társai a leggyakoribb okozói a gyomorégésnek, de ez koránt sincs így. Sokan, akik hajlamosak a gyomorégésre, ehetnek bármilyen fűszeres ételt anélkül, hogy fájdalmat okozna, mondja dr. Kleckner. Vannak azonban mások, akik nem ilyen szerencsések.

Legyen óvatos velük, de ne féljen a citrusféléktől

Úgy tűnik, hogy a savas ételek, mint a narancs vagy a citrom, gondot okozhat­nak, de a bennük lévő sav elenyésző a gyomor által termelt mennyiséghez ké­pest, mondja dr. Kleckner. Legjobb, ha ezekről az ételekről a gyomra dönt.

Vacsorázzon korán!

„Sohasee gyen már két és fél órával a lefek­vés előtt” – int dr. Kleckner. A teli gyomor és a gravitáció együtt biztos, hogy felnyomja a gyomorsavat a nyelőcsőbe.

Ne aggodalmaskodjon!

„A stressz – mondja dr. Klein – fokoz­hatja a savtermelést a gyomorban. Néhány relaxációs gyakorlattal csökkenteni lehet a feszültséget, és így helyreáll a felborult kémiai egyensúly.”

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.