Fájdalom enyhítése

Gyomorégés, reflux tünetei, gyógyítása és megelőzése

A gyomorégés fájdalmas. Alaposan jóllakik, majd aznap éjjel heves, égető fájdalmat érez a mellkasa alsó részén, a nyelőcsövében. Ezt a sav okozza, amely a nyelőcső és a gyomor közti nyíláson át visszaszivárog. Evés közben a nyelőcső alján egy gyűrű alakú izomcsoport, a nyelőcső alsó záróizma elernyed, hogy átengedje a szilárd és folyékony táplálékot, aztán újra megfeszül és zárja a nyílást. Ha azonban az izom meggyengül vagy túl gyakran ernyed el, a gyomorsav visszakerülhet a nyelőcsőbe. A fájdalom rosszabbodhat, ha előrehajol, ha lefekszik vagy ha eszik.

Tünetek

  • Kevésbé gyakori az állandó, enyhe hasi fájdalom.
  • Böfögés, a gyomortartalom visszajutása és keserű íz megjelenése a szájüregben.
  • Előfordulhat nyelési nehézség és hányás.
  • Égő fájdalom a mellkas felső részében. Ez kisugározhat a torokba és az állkapocsba is. Általában étkezés után alakul ki.
  • Égő mellkasi fájdalom, mely éjszaka felébreszti az embert.

Veszélyeztetett csoportok

Az emberek több mint tizede szenved több-kevesebb ideig gyomorégéstől. Bármely életkorban megjelenhet, de a leggyakoribb a középkorú felnőttek között. A betegség kialakulásának valószínűségét fokozza az elhízás, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nagy mennyiségű kávé vagy más koffeintartalmú ital fogyasztása, a magas zsírtartalmú étrend és a közvetlenül lefekvés előtti kiadós evés.

Kialakulása

A gyomorégés oka leggyakrabban a nyelőcsői refluxbetegség (GORB), amikor a gyomornedv és egyéb gyomortartalom visszafolyik a nyelőcsőbe. Ez rendszerint a nyelőcső alsó izomgyűrűjének a meggyengülése miatt jön létre, amely ha elernyed, lehetővé teszi az étel és a folyadék számára a gyomorba jutást, míg összehúzódva megakadályozza a gyomorsav visszaáramlását. A refluxot (visszaáramlást) okozhatja még a rekeszsérv is, mely egy olyan betegség, amelyben a gyomor felső része felnyomódik a rekeszizmon lévő nyíláson a mellkasba.

A rekeszizom választja el a mellkast a hasüregtől. A kiváltó októl függetlenül az eredmény ugyanaz: az emésztőenzimek ingerlik a nyelőcső falát, és ez idővel fekélyeket, felmaródásokat, hegesedést és szűkületet okoz. Nő a nyelőcsővérzés, a nyelőcsőrepedés és akár a rák kialakulásának a veszélye is. Az idült gyulladás átterjedhet a közeli tüdőszövetre, és légzési problémákat okozhat.

Mit tegyünk?

Ha ismétlődő gyomorégéstől szenvedünk, keressünk fel egy orvost. Átmenetileg recept nélkül kapható savkötő gyógyszerek is hozhatnak enyhülést. Fontos, hogy ne próbáljuk meg magunk kezelni a visszatérő gyomorégést. A tünetek ugyanis sokkal komolyabb betegség tünetei is lehetnek.

Kezelés

Gyógyszerelés

A szövődménymentes nyelőcsői reflux betegség (GORB) és a gyomorégés rendszerint életmódváltoztatással és recept nélkül kapható savkötőkkel is meggyógyítható. Ha receptre kapható gyógyszer is szükséges, az orvosok rendszerint hisztamin-(H2)-blokkolóval kezdik a kezelést, mint például a cimetidinnel, rantidinnel vagy famotidinnel. Ezek együtt adhatók a metoclopramiddal vagy egyéb gyógyszerekkel is. Ez utóbbiak helyreállítják a záróizom tónusát, és elősegítik a gyomor ürülését a vékonybél felé. A savtermelést közvetlenül gátló gyógyszereket írnak fel, ha a reflux nyelőcsőgyulladást és felmaródást okozott. Ezek közé tartozik az omeprazol és a lanzoprazol.

Műtéti kezelés

A súlyos nyelőcsővérzés vagy a nagyobb rekeszsérv sebészeti helyreállítást igényelhet. Az idült reflux egyéb szövődményei, mint például a nyelőcsőszűkület (strictura), ugyancsak műtétet igényelhetnek. A legtöbb operációt endoszkópos technikával végzik. A nyelőcsőbe juttatott optikai és operációs eszközök segítségével vehetnek szövettani mintát, illetve távolíthatják el az elváltozást.

Megelőzés

A gyomorégés megelőzésében a recept nélkül kapható savkötő gyógyszerek segíthetnek, melyeket evés előtt kell bevenni. Együnk gyakran keveset, ne hajolgassunk, és lefekvés előtt két órával már ne együnk. A zsíros ételek és a csokoládé gyomorégést és emésztési zavart válthatnak ki. Ugyanez érvényes a koffeinre, az alkoholra és a nikotinra. Ne dohányozzunk, és mérsékeljük az alkohol, a koffein és a csokoládé fogyasztását. Törekedjünk az ideális testsúly elérésére, mivel a kövérség is refluxhoz vezethet. Az éjszakai rohamok megelőzésére emeljük meg az ágy feji részét 15 centiméterrel, például úgy, hogy vastag könyvet vagy téglákat teszünk az ágy lába alá. Kerüljük a szoros öv és egyéb szűk ruhadarabok viselését.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövények: A keserű gyógynövények, amelyek stimulálják a gyomornedv továbbjutását, enyhíthetik a tüneteket. Ilyen például a tárnicsgyökérből, aranypecsétből, fehér ürömből készített tea, valamint a gyermekláncfű gyökeréből készült kivonat. Ezek a szerek akkor a leghatékonyabbak, ha evés előtt 15-30 perccel fogyasztják el őket.
  • Homeopátia: A gyomorégés ellen ajánlott szerek egyike a Nátrium phosphoricum. Harmincpercenként kell szedni, az evést követő két órában.
  • Természetgyógyászat: A természetgyógyász szakemberek a gyomorégést és az emésztési rendellenességeket gyakran természetes eredetű, emésztőenzimeket tartalmazó készítményekkel; például Pankreatin- vagy papaja tablettával kezelik
Figyelem! A gyomorégés tünetei, melyek több, mint tizenöt percig tartanak, és ülés vagy állás sem enyhíti őket, szívinfarktust is jelezhetnek. Azonnal hívjuk a 104-et vagy a helyi ügyeletet. A késlekedés végzetes is lehet. Közben rágjunk el két tabletta aszpirint.

Forradalmi újdonságok

A hatékony, új, savtermelést gátló gyógyszerek forradalmasították az idült reflux okozta nyelőcsőfekélyek és felmaródások kezelését. A legtöbb betegnél meggyógyítja a felmaródásokat a négy-hat hétig tartó napi gyógyszeres kezelés.

Kockázatnövelő tényezők

Nagyobb a gyomorégés kockázata, ha ön túlsúlyos, valamint ha egyéb állapotok is fennállnak, például rekeszizomsérv (amikor a gyomor egy része a mellüregbe tolul át), terhesség, asztma, cukorbetegség, gyomorelzá­ródás és kötőszöveti rendellenességek, mint például a szkleroderma. Bizo­nyos gyógyszerek, például az opioidok, valamint egyes antidepresszánsok és antihisztaminok szintén lassíthatják a gyomor ürülését, s ez savvisszafolyást okozhat.

Jegyezzük meg! Szerencsére azonban a gyomorégés az esetek többségében csak enyhe, és könnyen kezelhető akár vény nélkül kapható gyógyszerekkel és néhány étrendbeli változtatással. Azoknak viszont, akik heti több alkalommal is gyomorégéstől szenvednek, vényköteles gyógyszerekre lehet szükségük.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.