Alvás javítás

A nagy hidegség: a hibernációs alvás

Sokan nem szeretjük a hideg, sötét, téli éjszakákat, és a fagypont körüli hőmér­sékletek, meg a csökkent napfény napközben kifejezetten letargikussá tesz ben­nünket. Estéink sötétek, és sokkal kevésbé aktívak, mint nyáron, s meghosszab­bodik az alvásra fordított idő. Más állatoknál még kirívóbb az ezekre a környe­zeti változásokra adott válaszreakció, és gyakran megfigyelhető a  hibernáció je­lensége, azaz a csökkent fizikai aktivitás, a csökkent testhőmérséklet.

Mikor alakult ki?

A  hibernáció az evolúció során alakult ki, mint az alkalmazkodás egy formája, mely le­hetővé teszi ezeknek az állatoknak, hogy a rendkívül mostoha körülményeket si­keresen túlélhessék. Különösen gyakori a  hibernáció jelensége a hidegvérű ál­latok körében, amelyeknek nincs belső hőforrásuk, ilyenek például a hüllők. Ezek a teremtmények a saját testhőmérsékletükhöz külső hőforrásra vannak utalva – a napfényre, a meleg földre, levegőre és ahogy a külső hőmérséklet ősszel esni kezd, s ahogy a nap rövidül (úgy tűnik, mindkettő egyformán fontos), ezek az állatok élelmet kezdenek el raktározni, így készülve, várakozva a téli álomra.

Ahogy aztán a napok még inkább rövidülnek, védett rejteket keresnek, csökkentik a testhőmérsékletüket, és egyfajta felfüggesztett életformába kerül­nek – ennek része valami álmos, csökkent tudatállapot, amely nagyon hasonlít a mély alvásra. Ez teszi számukra lehetővé, hogy túléljenek rendkívüli téli hide­geket, hisz anyagcsere-szükségletük jelentős mértékben lecsökkent.

Hibernáció az állatoknál

Valójában nem fagynak meg – a szövetekben képződő jégkristályok megöl­nék őket, ellenben testhőmérsékletüket csak alig fél fokkal tartják a fagypont fö­lött. A békákat, szalamandrákat, teknősöket gyakran teljesen jég öleli körül, ami­kor hibernálódnak, az alaszkai fekete hal pedig az egész hosszú alaszkai tél so­rán teljes egészében jégbe van ágyazódva. Sok ízeltlábú is hasonló  hibernációban tölti a telet, sokszor lárva vagy báb alakban, a molyok és pillangók pedig begubózva várják a kikeletet. Még a szemtelen szúnyog is hibernálódik, miután utoljára még jóllakott, s az elraktározódott élelemből gazdálkodik.

A melegvérű állatoknál is előfordul

Bár a hidegvérű állatoknál nagyon gyakori a hibernálódás, a melegvérűeknél is sokszor előfordul, sőt még az emlősöknél is megfigyelhető. A denevérek a tél egy részét úgy élik túl, ha vagy kevés az élelem, vagy a megszerzése nagyon nehézkes, hogy összekapaszkodnak a barlangok tetején vagy valamilyen védett környezetben.

Lecsökken a hőmérsékletük, és sokszor hetekig meg sem moz­dulnak. A  hibernáció lehetővé teszi az állatoknak, hogy energiát konzerváljanak – ez csökkenti az anyagcsere sebességét, méghozzá a kellemes hőmérsékle­ten pihenő állat anyagcsereszintjének egyharmincad részére – ami óriási ener­giatakarékosság!

Van egy olyan elmélet, miszerint az emberiségnél a mély alvás azért alakult ki, hogy minden éjjel huzamosabb ideig energiatakarékos üzemmódban lehes­sen a test. Lehet tehát, hogy kialakítottuk az evolúció során a mindennapos hibernálódás ritmusát.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.