Alvás javítás

Az antihisztaminok és hatásai

Több mint harmincféle antihisztamin van a piacon. Nem csak arra szol­gálnak, hogy a közönséges megfázással járó orrdugulást feloldják, de al­kalmazzák őket a legkülönfélébb egyéb problémára is, például tengeri betegségre, hányingerre, hányásra, allergiás reakciókra (például szénanát­hára vagy csalánkiütésre), no és persze a rossz alvásra. Ahhoz, hogy meg­értsük, hogy lehet képes ez a gyógyszercsoport ilyen széles körű alkalma­zásra, fontos a hisztamin természetének megértése.

Hisztaminok működése

A hisztamin része annak a „mentőládának”, amit a test használ, hogy megvédje és meggyógyítsa önmagát. Ez a szer parányi ereket nyit fel, hogy több vér folyhasson arra a területre, amelynek erre szüksége van, és azt is lehetővé teszi, hogy plazma szivároghasson ki belőlük (ami a vér alkotóeleme) a környező sejtekbe. Ez helyi gyulladást idéz elő, ami a test gyógyító mechanizmusának része.

Azokban azonban, akik allergiásak, a hisztamin instabillá válik az al­lergiarészecske jelenlétében, úgyhogy a kibocsátás abnormálissá válik. Például tételezzük fel, hogy ön parlagfűre allergiás. Amikor a parlagfű pollenje az orr nyálkahártyájára jut, az abnormális, rendkívüli mértékű hisztamin kiválasztását indítja el, mozgósítja az orrban tárolt tartalékokat, amitől plazmaszivárgás és gyulladás keletkezik. Az illető tüsszög és fúj­ja az orrát, a szeme viszketni kezd, és rosszul érzi magát.

Álmosság: egy mellékhatás piacra dobása

Az antihisztamin csökkenti a hisztamin hatását, és csakúgy, mint minden más gyógyszernek, ennek is vannak mellékhatásai, a legerőteljesebb kö­zülük a nyugtató hatás. Számos antihisztamin esetében ez az álmosító mellékhatás olyan erős, hogy úgy döntöttek, álmatlanság ellen is fogják javallani a gyógyszert.

Szabad forgalomban kapható antihisztaminok az alvás segítésére

Az antihisztamin difenhidramin az egyetlen összetevője a legtöbb sza­bad forgalmú altatónak. A dimenhidrinát, egy másik antihisztamin, amit általában a hányinger ellen alkalmaznak, elegendő nyugtató hatással bír ahhoz, hogy alvást elősegítő szerként alkalmazzák, úgy, mint a promethazint és a meklizint is.

Mindezek a gyógyszerek gyorsan felszívódnak a gyomorból és a gyo­mor-bél traktusból, és mintegy egy-két órán belül elérik a koncentráció csúcsát, s a véráram a test legtávolabbi pontjára is eljuttatja őket, ami azt jelenti, hogy kábító hatásukat gyorsan érezni lehet.

A hatás akkor szűnik meg, amikor a gyógyszer az anyagcsere során inaktív összetevőkre bom­lik, és bár elég nagyok az egyedi eltérések, a gyógyszer hatása általában hat-nyolc órán keresztül tart. Minthogy ezeket a gyógyszereket elsősor­ban a máj bontja le, hatásuk jócskán meghosszabbodhat azoknál, akiknek valami májproblémájuk van, valamint az időseknél.

Az antihisztaminok mellékhatásai

Sok beteg, aki ilyen gyógyszert szed, másnap fáradtnak érzi magát, bi­zonytalanná válik a járása, szédül, nehezen tudja a mozgását koordinálni, általában véve gyengének, elesettnek érzi magát. Egyesek kábának érzik magukat, koncentrálási nehézségről, esetleg homályos vagy kettős látás­ról panaszkodnak. Meglepő módon, ahelyett hogy nyugodtnak éreznék magukat, inkább izgatottságot tapasztalnak az antihisztamin szedése so­rán, ingerlékennyé válnak, és nem tudnak aludni.

  • Gyakoriak a gyomor-bél rendszert érintő mellékhatások, az étvágyta­lanság, hányinger, hányás és/vagy hasmenés, sőt székrekedés.
  • A szájszárazság, fejfájás, erős szívdobogás szintén gyakran elhangzó panasz, és meglepő módon nem ritka az allergiás reakció magára az antihisztaminra is.
  • Különösen az idősek esetében okozhatnak ezek a gyógyszerek nehéz­séget a vizeletürítésben, sőt esetenként teljesen meg is gátolhatják a húgyhólyag ürülését. Súlyosbíthatják a zöldhályog, a szívbetegség vagy a magas vérnyomás tüneteit.

Legveszélyesebb mellékhatások

Az antihisztaminok egyik legveszélyesebb mellékhatása azonban az agyi funkciók tompítása, amit még jelentősen ronthat, ha más gyógysze­rekkel, például más antihisztaminokkal, nyugtatókkal, alkohollal, esetleg alvást segítő szerekkel, szedatívumokkal, vagy nyugtató mellékhatású egyéb szerekkel együtt szedik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.