Betegségek és megelőzésük

Zöldhályog (glaukóma) tünetei

Zöldhályog (glaukóma) esetén a látóideg azon a ponton sérül, ahol a szem hátulsó felén az ideg a retinából kilép. A károsodás általában a szem­golyó folyadékainak megemelkedett nyomásá­ból származik. Zöldhályog hirtelen is kialakul­hat (heveny glaukóma), de gyakoribb a lassan, fokozatosan létrejövő zavar (idült glaukóma). A kezeletlen zöldhályog vaksághoz vezet, de a ko­rán felismert és rendszeresen ellenőrzött beteg­ség jól kezelhető. A zöldhályogra gyanús embe­reknek nemcsak szemészeti, hanem bel- és ideg­orvosi vizsgálata is kívánatos.

Tünetek és jelek

A zöldhályog jellemző tünetei csak előre­haladott stádiumban mutatkoznak, ezért fontos a rendszeres szemészeti kontroll. Egy vizsgálat kiderítheti, hogy az illető egyik szemének látómezején „kieső részek” vannak, és ez korai glaukómát jelezhet. Az érintett azért nem veszi ezt észre, mert a két szem egymást átfedő látómezeje a hiányosságot elfedi. A zöldhályog mindkét szemet érinti, bár általában az egyik jobban károsodik, és hatására a látás lassan romlik.

Vigyázat! Némelyik gyógyszer, így az antidep­resszánsok és a Parkinson-kór elleniek súlyosbíthatják a meglévő zöldhályogot.

A kezeletlen zöldhályog vaksághoz vezet!

A nyuga­ti országokban 40 éves kor felett minden 50. embert érint a betegség. A fejlett or­szágokban a glaukómás esetek 90%-a kró­nikus forma.

A zöldhályog okai

A glaukóma leggyakoribb oka a fokozott szembelnyomás, ami a szemet elhagyó lá­tóideget mechanikusan „nyomja”, ezért a látóideg károsodik. A szemgolyón belül a csarnokvíz alakítja a megfelelő a nyomást; ez tartja fenn a szem alakját is. A folyadék termelődése és felszívódása egyensúlyban van, így a nyomás normális szinten marad. Ha az elvezető csatornák károsodnak, fo­kozódik a szem belnyomása.

A fő kockázati csoportok

Zöldhályog kialakulása főleg a követke­ző csoportokat érinti:

  • akiknél családi halmozódás hajlamot mutat;
  • 80 év feletti időskorúak: köztük minden 10. érintve van;
  • rövidlátók;
  • cukorbetegek;
  • pajzsmirigybetegségben szenvedők, ná­luk szövődményes betegség lehet.

A kockázati csoportba tartozóknak rendszeres szemészeti kontroll szükséges a szembelnyomás, a látóideg és a látóme­ző ellenőrzésére.

Kezelési lehetőségek

A kezelés a szembelnyomás csökkentésé­re irányul, ami szemcseppek segítségé­vel általában egyszerűen megoldható. A szemcseppek a szem keringésének javí­tásával megkönnyítik a csarnokvíz elfolyását, vagy csökkentik a csarnokvíz-terme­lést. Sebészi és lézeres beavatkozás is lehetséges a keringésjavítás előidézésére. A látóideg-károsodás kezelése ma még nincs megoldva.

Szem belnyomása (ábra)

Szembelnyomás

Heveny glaukóma

A zöldhályog akut fellépése azonnali orvosi beavatkozást igényel a látásvesz­tés miatt! Heveny glaukóma akkor alakul ki, ha a csarnokvíz elvezetése hirtelen abbamarad. Ez általában csak az egyik szemet érinti, ilyenkor a szem vörös, fájdalmas, a szivárványhártya feszes, elődomborodik. Látászavar lép fel, a pupilla merev és tág, a beteg közérzete rossz, és fényudvar-jelenségeket lát. Általában középkorúakon és távollátókon fordul elő, és négyszer annyi nőt érint, mint férfit.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.