Alvás javítás

Meg tudják-e jósolni az álmok a jövőt?

Tudományos szempontból az álmok nem jósló jellegűek; nem tudják elő­re megmondani a jövőt. A terhes nőkkel végzett vizsgálatok alapján csak 50%-ban találták el helyesen a gyerek nemét azok, akik azt álmodták, hogy álmukban tudták, hogy milyen nemű a gyerekük – ez olyan arány, amilyen a véletlen találat szerint lett volna.

Jósló álmok?

A jóslónak tűnő álmok (és van ilyen) gyakran csak annak köszönhetők, hogy az ember agya végigpász­tázza a jövőt illető lehetőségeket, azokat is, amelyeket tudatos ébersé­günkben nem is mérlegelnénk – olyan irtóztató kilátásokat is például, mint a saját gyerekünk halálát, vagy hogy megerőszakolnak, hogy rákban betegszünk meg.

A valóságos világban az efféle eshetőségeket valószí­nűtlennek tartjuk, de alvás közben az ember agya nagyon gondosan meg­vizsgálja ezeket a lehetőségeket, különösen ezek érzelmi tartalmát. Ha például egyik barátunk a valóságban arról panaszkodik, hogy mondjuk, fáj a torka, akkor az ember józan, tudatos elméje biztos benne, hogy igen csekély annak az esélye, hogy valami komoly dolog történjen a barátunk­kal. Álmunkban azonban esetleg a barátunk temetésén vagyunk – látjuk a virágokat, a koporsót, halljuk a zenét, és mindent betöltő szomorúságot érzünk.

Az elménk az apró rendellenességtől, a torokfájástól nagy ugrás­sal ahhoz a felismeréshez jutott, hogy ez első tünete lehet valami sokkal komolyabbnak – mondjuk a leukémiának vagy a gégeráknak. Néhány héttel később, amikor kiderül, hogy a barátunknak a valóságban is gége­rákja van, akkor azt mondjuk, hogy az álom „valóra vált”. Az alvó tudat megvizsgálta a lehetetlen lehetőséget is, amit az éber tudat nem volt ké­pes vizsgálat alá venni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.