Orvosi tanácsok

Ha nem jön álom a szemére, mik a teendők?

Alvászavarok ősidők óta léteznek – szerencsére az orvostudomány egyre újabb kezeléseket fejleszt ki álmatlanság ellen, ráadásul mind több régi módszerről is kiderül, hogy tudományosan igazolható a hatásossága. Íme, néhány ötlet, amely hozzásegítheti a pihentetőbb alváshoz.

Hallgasson zajt – mármint fehérzajt!

A fehérzaj az emberi fül számára érzékelhető összes frekvenciát tartalmazza, s ezek együt­tesen megnyugtató zúgást alkotnak, amely a szél susogására vagy a hullámok tengerparti morajára emlékeztet. Ez nemcsak azért jó, mert elnyomja a külső zajokat, hanem azért is, mert kitölti az agynak azt a részét, amelyet egyébként szorongó gondolatok foglalnának el. A módszer kisbabák és gyermekek eseté­ben is hatásos. Töltsön le egy fehérzaj-alkal­mazást az okostelefonjára, vagy egyszerűen hangolja két állomás közé rádióját, tévéjét, és ezt hallgassa, amikor lefekszik.

Csak hűvösen!

Agyának lehűtése a jelek szerint segíthet, hogy jobban aludjon.

Kutatási eredmények! A Pittsburghi Egyetem kutatói fölfedezték, hogy az agy lehűtése alvást válthat ki, mivel lelassul az agysejtek működése. Azok az ön­kéntesek, akik éjszakára különleges, hideg víz áramoltatásával folyamatosan hűtött gumi­sapkát viseltek, a megszokottnál lényegesen jobb alvásról számoltak be.
Jegyezzük meg! Ön is nyugodtab­bá teheti álmát, ha ügyel arra, hogy a háló­szobában ne legyen 18 °C-nál melegebb.

Ringassa álomba magát!

A kisbabák elaltatására használt legbiztosabb módszer a felnőttek esetében is beválik. Svájci kutatók szunyókáló önkéntesek agyhullámait vizsgál­va megállapították, hogy amikor ringatták őket, négy perc alatt aludtak el – ez 30-40 százalékos javulást jelentett -, s az álmuk is mélyebb volt. a ringatás a belső fül receptorait ingerli, amelyek a hipothalamusba és az agykéregbe küldenek jelzéseket, s ez igen gyorsan összehangolja az alvással összefüggő agyhullámokat. Szerezzen be tehát egy hinta­széket a délutáni szunyókáláshoz!

Határozza meg alvási időszakát!

Ke­vesebb gondja lesz az alvással, ha megtanulja fölismerni, szervezete belső ritmusa mikor teszi késszé este az elalvásra, s ezentúl ebben az időben fekszik le. Az agy éjjel-nappal 90 per­ces ciklusokban működik, s az intenzív men­tális tevékenység nyugodtabb időszakokkal váltakozik – ilyenkor figyelmünk ellankad, és könnyebben el tudunk aludni. Próbálja felis­merni ezt a mintázatot, hogy pontosan meg­állapíthassa azt az időszakot, amikor a leg­inkább érdemes lefeküdnie.

Aludjon természetesen!

Annak érde­kében, hogy vényköteles gyógyszerek nélkül is jobban tudjon aludni, próbálja ki az alábbi gyógynövény készítmények valamelyikét – mindegyiket régóta és sikeresen használják alvászavarok ellen. Ha azonban valami más okból gyógyszert is szed, kérje előzőleg orvo­sa tanácsát!

 • Komló Az ókori kínaiak és a korai euró­paiak is használták a szárított komlóvirágot álmatlanság ellen – párnahuzatba töltve. A komlót gyakran macskagyökérrel keverik, s ez a kombináció német kutatók vizsgálatai szerint ugyanolyan hatásosan kezeli az alvási rendellenességeket, mint a benzodiazepinek közé tartozó altatók. A szárított komlóvirág­ból tea is készíthető: 10 grammot kell egy li­ter forrásban lévő vízhez adni. Az is segítheti a jó alvásban, ha a teából egyliternyit a für­dővizéhez ad, és alaposan kiáztatja magát.
 • Levendula Az ókori rómaiak e kedvenc növénye a stressz csökkentése révén hat. Készítsen teát 2-3 gramm levendulavirágból forró vízzel, és lefekvés előtt igyon egy csé­szényit a lehűtött teából. Segíthet az is, ha lefekvés előtt öt csepp levendulaolajat tesz a párnájára vagy az éjjeliszekrényen egy dekoratív kavicsra.
 • Magnólia Ha álmatlanság gyötri – főleg, ha szorongásos eredetű -, próbálja ki az egyik hagyományos keleti orvosságot, a magnólia­kérget. Altató hatását feltehetőleg a magnolol és a honokiol nevű vegyület adja, ame­lyek csökkentik a stresszhormonok közé tartozó kortizol termelését. Keressen magnó­liakivonat-tartalmú terméket a bioboltokban.
 • Golgotavirág Segíthet az elalvásban egy csésze golgotavirág-tea is, amelynek elkészí­téséhez adjon 3 teáskanál szárított növényt egy csésze forrásban lévő vízhez, 15 perc állás után szűrje le, s lefekvés előtt igya meg. E Dél-Amerikában honos növény levelét és szárát régóta használják álmatlanság és szorongás ellen; hatásosságát valószínűleg a benne lévő, nyugtató tulajdonságú maltoloknak köszönheti.
 • Macskagyökér A macskagyökér (Valeri­ána) készítményeket már a neves görög orvos, Hippokratész is javasolta álmat­lanság ellen, és a Brazíliában végzett korszerű klinikai vizsgálatok tanúsága szerint valóban képes hosszabbá és pihentetőbbé tenni az al­vást. Fő hatóanyagai a nyugtató vegyületek, amelyek oldják az izmok görcseit, továbbá más anyagok, amelyek az ingerületek továb­bítását gátolják az agyban.
Jegyezzük meg! A magnóliakéreg kivonata hatásos lehet a szorongásos álmatlanság ellen.

Fogyasszon némi szénhidrátot!

Ha fogyni szeretne, keressen más megoldást a szénhidrátszegény étrendek helyett. Ezek a módszerek – például az Atkins-diéta – általá­ban álmatlanságot és rémálmokat okoznak. Ennek fő oka, hogy a magas szénhidráttartal­mú ételekben sok a szerotonin – egy idegi ingerületátvivő anyag -, amely egyéb hatásai mellett az alvást is segít jobbá tenni. A szén­hidrátszegény étrend azonban csökkentheti ennek a hangulatjavító vegyületnek a szint­jét. A megfelelő szerotoninbevitel melletti fogyásra az egyik legjobb megoldás az lehet, ha növeli a mozgásadagját.

Egyen, hogy aludjon!

Érdemes elgondolkozni azon a lehetősé­gen, hogy talán egyes fogyasztott (vagy nem fogyasztott) ételek okozzák alvási nehézségeit. Ügyeljen arra, hogy eleget egyen a következő tápanyagokból.

B-vitaminok, különösen a B6– és a B-­vitamin, valamint a niacin – ha bármelyik­ből hiány van a szervezetben, az álmat­lanságot okozhat. Egyen hántolatlan gabonakészítményeket, tengeri eredetű ételeket, baromfihúst, olajos magvakat és lencsét, hogy kellő mennyiséghez jusson ezekből a vitaminokból.

Vacsorázzon korán!

Lehetőleg ne egyen este 7 óra után. Ha teli hassal fekszik le, az nemcsak emésztési zavarokat okozhat, hanem azt is gátolja, hogy a szervezet el­lazult állapotba kerüljön, hiszen az emésztő­rendszer még javában dolgozik. A hagyomá­nyos kínai orvoslás tanai szerint az emésztés délelőtt a legerősebb és a nap végén a leg­gyengébb – ha tehát ilyenkor terheli meg, az óhatatlanul megzavarja az alvást. A nap folyamán egyen többször keveset, ha éjszaka jobban szeretne aludni.

Egyen bolognai spagettit!

Ez ideális esti étel az álmatlanságban szenvedők számá­ra – főleg ha nem ad hozzá sok húst. Éppen megfelelő egyensúlyban tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek növelik a triptofán szintjét – ez az agyi vegyület serkenti az al­vást kiváltó hormonnak, a melatoninnak az elválasztását. A triptofánszintet olyan étkezés emeli a leghatékonyabban, amelyben a sok szénhidrát mellett egy kevés fehérje is van.

Ennek ismeretében már könnyen elkészíthet egy ideális, alvást segítő, esti csemegét – például egy mogyoróvajas szendvicset. Sok triptofánt tartalmaz a tej, a joghurt, a csoko­ládé, a sajt, a húsok, a tojás, a mogyoró, a szezámmag, a napraforgó- és a tökmag is. A bolognai spagetti megfelelő egyensúlyban tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek segítik a jobb alvást

Vizsgáltassa meg a pajzsmirigyét!

Lehet, hogy nem ártana elvégeztetnie egy pajzsmirigyfunkció-vizsgálatot. Pajzsmirigy túlműködés (hipertireózis) esetén a mirigy túlzottan aktív, amivel „felpörgeti” a szerve­zetet, így az agy kevésbé tudja megállapítani, mikor kell kikapcsolni és alvásba merülni. Sőt még ha sikerül is elszunnyadni, az alvás gyakran igen nyugtalan, s az éjszaka folya­mán tucatnál is többször felébred, ami aztán napközben fáradtságot okoz. A pajzsmirigy-túlműködés további tünete például a fogyás, a szorongás, az állandó feszültségérzés, a kézremegés, a hasmenés, a túlzott verej­tékezés, valamint a havi vérzés gyenge volta vagy elmaradása. Ha úgy gondol­ja, hogy ez lehet alvási problémáinak az oka, forduljon orvoshoz!

Tisztítsa ki az orrát!

A poratkákkal vagy különféle pollenekkel szembeni allergia közvetett módon befolyásolhatja álmát – az­által, hogy akadályozza a légzést. Az orrdugu­lás megszüntetése gyakran eredményez látvá­nyos javulást az alvás minőségében. Kérdezze meg orvosától, milyen gyógyszerekkel vagy más módszerekkel enyhítheti kellemetlen allergiás tüneteit.

Lefekvés előtt igyon tejet, amely kal­ciumot és triptofánt is tartalmaz. Ha túl ala­csony a kalciumszintje, az agy nem képes eljutni az alvás legmélyebb szakaszaiba, pél­dául a REM- (gyors szemmozgásos) alvásba, vagy ha el is jut, nem képes ott hosszabb ide­ig megmaradni. A triptofán nélkülözhetetlen az alvást kiváltó hormon, a melatonin terme­léséhez. A mély és zavartalan alváshoz szük­ség van ezenfelül magnéziumra is, amelynek legjobb forrásai a hüvelyesek, a zöld színű levélzöldségek, az olajos magvak, a mazsola, a banán, a brokkoli és a kakaó.

Legyenek barátai!

Igyekezzen kapcso­latot tartani másokkal, mivel a magányosság­érzés károsan hat az alvásra. Egy erősen összetartó dél-dakotai közösség vizsgálata alapján a kutatók megállapították, hogy szo­ros kapcsolat van a széttöredezett alvás és a magányosság érzése között. A magány sok esetben egy negatív gondolkozási ciklus része. Ha sikerül kitörnie a körből – például azzal, hogy módot talál új barátságok kiala­kítására -, könnyen lehet, hogy alvási prob­lémái is megoldódnak. Ne habozzon szak­ember segítségét kérni, ha úgy érzi, hogy magányossága depresszióval párosul!

Menjen terápiára!

A pszichoterápia hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban aludjon. A rövid, négyszemközti kognitív viselkedés­terápiás (KVT) foglalkozások rendkívül ered­ményesnek bizonyultak álmatlanság ellen, különösen a 65 év felettiek körében. A keze­lés azáltal hat, hogy segít megszüntetni az agy „ébrenléti rendszerének” túlzott izgalmi állapotát, megmutatja, miként kell a negatív gondolatokat („Olyan fáradt vagyok, nem tudom, hogy fogom bírni a holnapi napot”) pozitívakkal („Voltak már ilyen estéim, más­nap mégsem akadtak gondjaim”) helyettesí­teni. Keressen föl egy pszichiátert, aki segít­het alvászavar esetén.

Mozogjon kíméletesen!

Próbálja ki a Keletről származó mozgásterápiákat, például a tajcsit vagy a jógát, amelyek alvás előtt el­lazíthatják elméjét.

 • Tajcsi Amikor egy csoport idősebb ember 24 héten át napi egy órában gyakorolta a tajcsit – ez egyfajta „mozgó meditáció” -, az javította alvásuk mennyiségét és minősé­gét is, és lerövidítette az elalváshoz szükséges időt. Az önkéntes alanyok emellett arról is beszámoltak, hogy szellemi képességeik jelentősen javultak.
 • Jóga Lefekvés előtt relaxáljon az úgyne­vezett „hullapózban”. Feküdjön a hátára, he­lyezze maga mellé a karját tenyérrel fölfelé, lábát pedig tartsa csípőszélességű terpeszben. Lélegezzen mélyen, csukja be a szemét, aztán fordítsa oldalra a fejét úgy, hogy előbb az egyik, aztán a másik füle érintse a padlót. Feküdjön mozdulatlanul és összpontosítson a légzésére 10 percen át. Meglátja, nehezére fog esni, hogy ne aludjon el azonnal.
Jegyezzük meg! A rendszeres tajcsizás javíthatja az alvás mennyiségét és minőségét

Nyomja meg!

Lefekvés előtt próbálja akupresszúrával elősegíteni a jobb alvást.

Francia kutatók szerint a Szív-7 pontra gyakorolt nyomás jelentősen növelte az alvás hosszát és javí­totta annak minőségét. Ez a nyomáspont a csukló belső oldalán a kisujj felőli olda­lon, a bőrredőben van. Keresse meg bal csuklóján a kisujj felőli oldalon lévő cson­tos bütyköt – a Szív-7 pont éppen mellet te van, egy sekély mélyedésben.

Ahhoz, hogy egész éjszaka nyomást tudjon gya­korolni erre a pontra, helyezzen rá puha akupresszúrás gumikúpot, és rögzítse csuklószalaggal.

Lássa a fényt!

Ha időzónákat átszelve utazik, fölhasználhatja a fényt szervezete biológiai órájának átállítására és a melatonintermelés napszakokhoz igazítására – így elkerülheti a jetlag néven ismert jelenséget. Ha nyugatról utazik kelet felé, és még sötét van, tegye ki magát erős mesterséges fény­nek, lehetőleg hajnali 4 óra körül. Ha a má­sik irányba repül, este 6-kor tegyen így.

Segít­het az is, ha megváltoztatja alvási szokásait

Hogy azok jobban megfeleljenek a célállomás időzónájának; fölszállás után azonnal átállít­ja az óráját; a repülőgépen használja a szem­maszkot, hogy összhangba kerüljön a célállomás sötétség-világosság ciklusával; és egészen a lefekvési időig ébren marad.

A tabletták ronthatnak az alvászavarokon

Az altatók átmenetileg enyhülést nyújthatnak az álmatlan­ságban szenvedőknek, ám amerikai vizsgálatok arra derí­tettek fényt, hogy még a legkorszerűbb készítmények – mint a zolpidem vagy a zopiklon – is átlagosan csupán 12 perccel hosszabbítják meg az alvás időtartamát, viszont számos mellékhatásuk lehet, például alvajárás és emléke­zetkiesés.

Az altató veszélyei

Mi több, sok altató jelentősen csökkenti a mély, lassú agyhullámokkal jellemzett nem-REM-alvás hosszát, pedig az nélkülözhetetlen ahhoz, hogy másnap felfrissül­ten ébredjünk. Ha négy hétnél hosszabb időre írnak föl ilyen gyógyszereket, a szervezet toleránssá válhat velük szemben, és szedésük abbahagyásakor könnyen lehet, hogy újult erővel jelentkezik az álmatlanság. A lényeg te­hát, hogy kerülje az altatókat, vagy csak a lehető legrövi­debb ideig szedje őket.

Ne egyen, miközben több időzónát át­szelve utazik!

A vizsgálatok kimutatták, hogy ha a szervezetet nagyjából 16 órára megfoszt­ják a tápláléktól, az kikapcsolja a napi ritmus beépített óráját – azt a rendszert, amely fenn­tartja az alvás és az ébrenlét 24 órás ciklusát. Ám az óra azonnal újra elindul, amint eszik valamit, és gyorsan hozzáigazodik a helyi na­pi ciklushoz. Ha az éhezés nem megfelelő megoldás, próbálja előre úgy időzíteni étke­zéseit, mintha már úti céljánál volna.

Jegyezzük meg! Az éhezés segít biológiai órájának alkalmazkodni az új időzónához.

Zárja ki!

Ha éjszaka dolgozik, nehéznek találhatja a nappali órákban való alvást. Könnyebben elhitetheti szervezetével, hogy éjszaka van, ha a fényt kizáró sötétítőfüggö­nyök vagy redőnyök segítségével teljes sötétséget teremt a hálószobában. Emellett az alábbi trükkök is segíthetnek.

 • Viseljen napszemüveget hazafelé me­net, hogy kizárja a fényt és segítse a melatonintermelés serkentését.
 • Feküdjön le, amint hazaért.
 • Tartsa be ugyanezt a napirendet a sza­badnapjain és a hétvégéken is.
 • Kapcsolja ki a telefont, hogy ne zavarják meg az álmát.

Vegyen be időtablettát?

Lehetséges, hogy a jövőben elég lesz bevenni egy tablet­tát a jetlag kezelésére. A jelenség orvoslásának módját kereső brit tudósok fölfedezték, hogy a kazeinkináz nevű enzim nélkülöz­hetetlen a biológiai óránk pontos behangolásához. E tudás birtokában most olyan gyógy­szert próbálnak kifejleszteni, amely gátolja az enzim termelését, s ezzel hatékonyan megszüntetheti a jetlaget.

Aludjon kevesebbet!

Talán meglepő, de az álmatlanság legjobb ellenszere az lehet, ha kevesebbet akar aludni. Vezessen alvás­naplót néhány héten át, hogy kiderüljön, hány órát alszik átlagosan éjjelente. Utána ezt az értéket – legyen mondjuk 5 óra – tűzze ki ágyban töltendő időként. Reggelente je­gyezze föl, hogy ennek az időnek mekkora hányadában aludt ténylegesen, és ha az érték meghaladja a 85 százalékot (esetünkben a 3 óra 25 percet), akkor adjon magának plusz 15 percet az ágyban. Ezt folytassa, amíg el nem éri, hogy éjjelente legalább 6 órát alszik.

Rejtse el az órát!

Ügyeljen arra, hogy a hálószobában egyetlen időjelző se legyen szem előtt. Ez azért segít, mert valahányszor éjszaka fölébred és az órára pillant, csak még többet aggódik, mennyi alvást elmulaszt, és milyen kevés ideje maradt az éjszaká­ból. Vegye le a karóráját, rejtse el a vekkert, ragassza le szigetelőszalaggal a rádió, a tévé vagy a DVD-lejátszó órakijelzőjét, és ne fe­lejtse el kikapcsolni a számítógépet sem.

Ne feküdjön ébren!

Ha lefekvés után 20-30 perccel sem sikerül elaludnia, akkor ahelyett, hogy nyugtalanul forgolódna, in­kább keljen föl, s üljön le egy nyugodt he­lyen, mondjuk egy könyvvel és egy csésze koffeinmentes gyógynövény teával. Amikor aztán elálmosodik, feküdjön vissza az ágyba, ám ha újabb 20-30 perc alatt sem alszik el, keljen föl megint. Ezt addig ismételgesse, amíg el nem nyomja az álom.

Kerülje a kék fényt!

Növelheti az agyában termelődő melatonin mennyiségét, ha lefekvés előtt néhány órán át borostyán­színű szemüveget visel. Ez segít abban, hogy a melatonin termelését gátló kék színű fény ne juthasson el az agyba. Alternatív megol­dásként az is megfelel, ha olyan fényforráso­kat szerel föl, amelyek egyáltalán nem bocsáttanak ki kék fényt. Lefekvés előtt ne felejtse el kikapcsolni a számítógépet és a hasonló eszközöket.

Szabaduljon meg a tévétől!

Hozzon létre alvásbarát környezetet úgy, hogy amennyire csak lehet, fölszámolja a rendet­lenséget a hálószobában. Az elektronikus be­rendezések, például a tévé és a számítógép, különösen megnehezíthetik az elalvást – ta­lán azért, mert gondolataiban a munkához, illetve a stimulációhoz kötődnek.

Íme még néhány ötlet, amelynek segítségével alvást segítő környezetté teheti hálószobáját:

 • Szereljen föl a fényt kizáró sötétítő­függönyt vagy redőnyt.
 • Fesse a falakat megnyugtató színűre.
 • Csukjon be minden szekrényt és fiókot.
 • Állítsa a hőmérsékletet 18 °C körülire, és gondoskodjon a megfelelő szellőzésről.
Jegyezzük meg! Hamarabb sikerül elaludnia, ha fölkel, és iszik egy gyógynövényteát!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.