Alvás javítás

Ötletek a horkolóknak a jobb alvásért

Íme néhány tipp, hogy kezelhetjük a horkolásunkat:

 • Fogyjon le! Már néhány kilós fogyás után is lényeges változások áll­hatnak be a horkolási szokásokban.
 • Alkohol és gyógyszerek. Csökkenteni kell vagy teljesen abba kell hagyni az alkoholfogyasztást, az antihisztaminok, vényköteles altatók vagy más ilyen hatású gyógyszer szedését. Mindezek a gyógyszerek ugyanis az izmok ellazulásával járnak, és né­melyik (nevezetesen az alkohol) még a szövetek tényleges megduzzadását is okozhatja. Ezek a vegyszerek veszélyesek lehetnek: átalakít­hatják a horkolást alvás közbeni légszomjjá, a maga összes problémá­jával. Meg kell kérdezni az orvost, hogy a rendszeresen szedett gyógy­szerek között van-e olyan, amely a horkoláshoz hozzájárul.
 • Rendszeresen és eleget kell aludni ahhoz, hogy csökkenjen a mély al­vás fázisa. Minél fáradtabb valaki, annál hosszabb időt tölt mély alvás­ban. Az alvás rendszeressége és az alvásra szánt megfelelő idő segít megelőzni a problémát.
 • Aludjunk oldalt. Háton fekve a légutak jobban összeszűkülnek, mint oldalt fekve. Egyesek ruhacsipeszt erősítenek a pizsama hátoldalára, mások teniszlabdát varrnak a pizsama két lapocka közti részére, hogy az oldalt fekvést kényelmesebbnek érezzék.
 • Érdemes nedvesíteni az éjszaka belélegzett levegőt. A száraz levegő ir­ritálja az orrot és a felső légutakat, és obstrukciót okozhat.
 • Hagyjuk abba a dohányzást, kerüljük az ingert keltő anyagokat! A do­hányzás okozta krónikus nyálkahártya-duzzanat horkoláshoz vezethet.
 • Emeljük meg az ágy fej alatti részét. Ez az egyszerű mozdulat gyakran segít megnyitni a légutakat. Mindössze az ágy fejrészénél kell akár egy darab téglával alápolcolni az ágy lábát.
 • Fül-orr-gégészet. Aki jelentősebb mértékben horkol, az menjen el a fül-orr-gégészetre (hogy ki lehessen zárni a szűkület anatómiai vagy fertőzéstől szárma­zó okait), és méresse meg a vérnyomását.
 • Az allergiák okozhatnak az orrban és a torokban duzzadást – akár akut, akár krónikus formában. Ha azt gyanítja, hogy allergia állhat a háttér­ben, keresse fel az orvosát.
 • A gyermekkori krónikus horkolás feltétlenül orvosi kivizsgálást igé­nyel. Hozzájárulhat az iskolai teljesítmény romlásához, ingerültséghez, a koncentrálás romlásához, a személyiség megváltozásához, s mindez a napközbeni rendkívüli fáradtság következménye.
 • Több mint háromszáz egyszerű, horkolásgátló eszközre kértek szaba­dalmat. A legsikeresebbek között vannak az ortodonciás eszközök, amelyek nyitva tartják a légutakat. Ezek különösen az enyhén horko­lók számára lehetnek hasznosak, nem drágák, és nincsenek mellékha­tásaik vagy komplikációk.
 • Legvégső eszköz lehet a sebészi beavatkozás, melynek során eltávolít­ják az uvulát, a lágy szájpadlás szöveteinek egy részét, sőt a garat ol­dalfalának izomzatából is eltávolítanak egy részt. Ezt fül-, orr- gége­szakorvos végzi a hagyományos sebészi technikák, esetleg lézertechni­ka alkalmazásával eltávolítva ezeket a szöveteket. Ezek a sebészi be­avatkozások azok számára jelentenek segítséget, akiknek különösen nagy az uvulájuk vagy a lágy szájpadlásuk. A horkolás gyógyításában ez a beavatkozás 80%-ban sikerrel kecsegtet. Mint minden operáció esetében, e két technikánál is felléphetnek komplikációk, és persze nem mindenkinél jöhetnek számításba. Feltétlenül konzultálni kell a szakorvossal.
 • Ha az a gyanú merül fel, hogy alvás közben légszomj lép fel, és nem csupán horkolásról van szó, feltétlenül szükség van orvosi szakvéle­ményre, lehetőség szerint egy alvásvizsgálatra. A sebészeti beavatko­zás magában lehet, hogy nem elegendő ennek gyógyítására.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.