Alvás javítás

Tippek azoknak, akik horkolókkal alszanak

Íme, néhány tipp:

  • A horkolók többnyire nincsenek tudatában éjszakai viselkedésüknek, és hogy milyen hangokat adnak ki. Minthogy alszanak (még akkor is, ha csak a szürkületi zónában vannak), nem képesek hallani önmagukat, tehát a hálótársukra vannak utalva, hogy megkülönböztessék, vajon enyhe horkolásról vagy alvás közbeni obstrukciós légszomjról van-e szó. Néha hasznos lehet egy magnófelvétel. Ne feledjük, hogy az alvás közbeni légszomj miatt orvoshoz fordulók felénél az információ a hor­kolók partnerétől származik. Bátran lehet kezdeményezni a horkolás kivizsgálását, ha az jelentős, vagy ha bizonyíthatóan légzésmegállással jár együtt.
  • A horkolás mechanizmusának megértése gyakran vezet az életmód megváltoztatásához, ami viszont segít a probléma megoldásában. A fo­gyás, az alkoholfogyasztás és a dohányzás abbahagyása, a rendszeres alvás biztosítása, mind olyan módszer, amely csökkentheti a horkolást, és általánosságban a partnerünk egészségesebb életmódjához vezet. Feltétlenül ragaszkodni kell ezeknek a változtatásoknak a bevezetésé­hez.
  • Mindenkinek joga van a kiadós alváshoz. Ha valaki kénytelen olyan valakivel aludni, aki horkol, olyan normális reakciók mutatkozhatnak, mint a düh, a bűntudat, a csalódottság, a magányosság és frusztráció. Gyakran előfordul krónikus alváshiány és kimerültség. Teljesen jogos tehát azt javasolni, hogy az alvási szokásokban valamiféle változtatást vezessenek be, ha a hálótárs horkolása olyan mérvű, hogy az a saját al­vásunkat lényegesen befolyásolja. A horkolók zavarban vannak, és meglehetősen szégyenkeznek a horkolásuk miatt, és sokkal inkább megkerülnék a dolgot, mintsem hogy szembenézzenek vele. A horko­lás nem a személyiség zavara, hanem olyan gond, amely mindkét felet érinti. Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy a problémával foglalkozni kell, azzal jelentős orvosi komplikációkat előzhetünk meg.
  • Elsőként elaludni. Amint az ember maga is a szürkületi zónából a mély alvási szakasz fe­lé halad, a környezet egyre inkább eltűnik a tudatából. Ha a partnere horkolása nagyon zavaró, próbáljon meg elsőként elaludni – még ak­kor is, ha ez azt jelenti, hogy hamarabb kell ágyba bújnia. Sok férfi és no, aki megszokta, hogy együtt alszik a partnerével, azt tapasztalja, hogy nem tud olyan jól aludni, ha egyedül alszik. Ha azonban a horko­ló partner semmiféleképpen nem tudja horkolását az ön megelégedésé­re szabályozni, a külön szobában való alvás, még ha csak időnként is, kellőképpen enyhítheti a krónikus kimerültséget és ingerlékenységet, amit a kialvatlanság okoz.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.