Veszélyes vagy biztonságos

Mi váltja ki a horkolás? Mit tudunk tenni ellene?

Ez a probléma a feleségeket gyakrabban zavarja, mint a férjeket, s bármilyen meglepő, tény, hogy az embereknek csaknem a fele horkol legalább alkalmanként, míg a felnőttek negyede rendszeres horkoló. E csoportba főként férfiak, 50 év feletti túlsúlyos személyek tartoznak. A horkolás komoly kellemetlen­ig: egyes házaspárok külön háló­szobába költöznek miatta. A jelenség egyben „vészjelzés” is lehet. A hangos horkolás az alvási apnoé, azaz lég­zésszünet jele lehet: a légzés ilyenkor két horkolás között leáll 10 másodperctől akár két percig is terjedő időre.

Mi váltja ki?

A horkolást az okozza, hogy a száj- és orr­üreg hátsó részében – ahol a nyelv és a torok felső része találkozik a lágy szájpaddal és a nyelvcsappal (a szájüreg hátsó részében lelógó lágy szövettel) – valami megzavarja a levegő szabad áramlását. Ennek különböző okai lehetnek. Elképzelhető, hogy a torok felső részének izmai nem elég erősek, ezért a nyelv, a lágy szájpad és a nyelvcsap meg­ereszkednek és elzárják a légutakat, majd rezegni kezdenek, ahogy a levegő átpréselő­dik közöttük. Az alkohol, a kábítószerek és a mély álom tovább lazíthatják az izmokat, amelyek így még jobban elernyednek.

Bármi, ami beszűkíti a légutakat, tovább ronthatja a helyzetet. Ilyen kiváltó ok lehet, ha dohányzunk, ha allergiásak vagy túlsúlyo­sak vagyunk, ha nagyok a garatmanduláink, ha hosszú a lágy szájpadunk vagy a nyelvcsa­punk, ha eldugul az orrunk, vagy orrsövény­ferdülésünk van.

Ha nem csak bosszantó

Azoknak, akik olyan hangosan horkolnak, hogy mások nem tudnak tőlük aludni, vagy akik még az oldalukon fekve is folytatják a „fűrészelést”, alvásszakértőhöz kell fordul­niuk, hogy kizárják az alvási apnoé lehető­ségét. Ez a szindróma rövid távon csupán kimerültséget okoz, hosszú távon viszont olyan szövődményekkel járhat, mint a magas vérnyomás vagy szívnagyobbodás. Egyéb mellékhatásai az erőtlenség, a vezetés közbeni álmosság, az emlékezetzavar, az ingerlékeny­ség, a depresszió, a libidó csökkenése, a reg­geli fejfájás és az elhízás.

Csendesedjen a vihar

A horkolás orvosi kezelése történhet a garat­ vagy az orrmandulák kivételével, a torok szöveteinek lézeres feszesítésével, illetve a felesleges szövetek kimetszésével.

Ha alvási apnoét állapítanak meg, éjsza­kánként a torokban uralkodó légnyomást megnövelő orrmaszkot lehet használni. Amennyiben ez nem segít, gyógyszeres kezelésre lehet szükség. Végső megoldásként a légutak műtéttel való szabaddá tétele is szóba jöhet. De ha valaki túlsúlyos, először is fogyással és rendszeres testmozgással próbál­jon megszabadulni a horkolástól, mivel ez néha a súlycsökkenés hatására is javul.

Egy csepp megelőzés

A horkolás elcsendesítése

  • Lefekvés előtt legalább három órával fogyasszunk könnyű vacsorát.
  • lefekvés előtt legalább négy órán át ne fogyasszunk alkoholt.
  • Mindennap ugyanabban az Idő­ben feküdjünk le és keljünk fel.
  • Emeljük meg az ágyunk feji részét 8-10 centiméterrel.
  • Ha túlsúlyosak vagyunk,dohány­zunk, térjünk át egészségesebb életmódra: sportoljunk, fogyjunk le és szokjunk le a dohányzásról.
  • Próbáljuk ki az erre való különle­ges ragasztószalagot. Ez kitá­gítja az orrlyukakat, es javítja a levegő áramlását a légutakban.
  • Kerüljünk más horkolásgátló eszközöket. Ezek általában úgy működnek, hogy ébren tartják használójukat.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.