Alvás javítás

Rendszeres alvás és szunyókálás hatásai

Lényeges, hogy az ébrenlét időszaka állandó legyen – még a hétvégén is. Próbáljunk meg valamiféle menetrendet kialakítani az alvás-ébrenléti ciklusban. Minél rendszeresebb és kiszámíthatóbb ez a beosztás, annál jobban lehet hozzá alkalmazkodni, annál jobban tud az ember aludni. Ha megpróbálunk egyes reggeleken tovább aludni, hogy behozzuk, amit esetleg korábban elmulasztottunk, azt tapasztaljuk, hogy aznap este egy­szerűen nehezebb elaludni, és másnap ugyanabban az időpontban ébre­dünk.

Cirkadián ritmus

Emlékezzünk csak, hogy a cirkadián ritmus csak huszonnégy órás, és minden egyes reggel újra be kell állítani. Ezért aztán nem tanácsos ki­tolni a lefekvés idejét vagy rendszertelen időkben lefeküdni. Ha feljegy­zést készítünk az alvásunkról, egy alvási naplót, gyakran előfordul, hogy határozott eltéréseket tapasztalunk – például éjszakába nyúló bulikat vagy más tevékenységeket, amelyek keverednek az ésszerűbb lefekvési időkkel.

Az ilyen változások felborítják az alvás-ébrenléti ciklust

A ki­számítható ritmus elősegíti az elalvást, mert a tudatunk is, a testünk is megérzi a csökkenő éberséget, ami köztudottan szükséges az alvás elkez­déséhez. Hasonlóképpen tartózkodni kell a koffein- és alkoholfogyasztás­tól, vagy legalábbis a lehető legkevesebbre kell csökkenteni.

Az álmatlanságban szenvedőknek a délutáni szunyókálás általában nem tesz jót

Ha a jól megérdemelt pihenés egy részét a délutáni szunyókálással intézzük el, akkor nagyobb az esélye, hogy éjjel nem alszunk olyan jól, különösen ha a szundikálás elég frissítő volt. Egyesek, különö­sen az idősebbek be tudnak iktatni életükbe egy rövid délutáni sziesztát (Winston Churchill például majdnem minden délután aludt egy kicsit), de a legtöbb álmatlanságban szenvedő azzal intézi el a problémát, hogy más időszakokban próbál meg aludni.

Álmatlanok ágyban töltött ideje

Akár hiszik, akár nem, az álmatlanok nagy többsége túl sok időt tölt ágyban. Nem ritka, hogy akár napi nyolc-tizenkét órát is ágyban töltenek, egyrészt, mert hosszú idő, míg sikerül elaludniuk, másrészt mert az alvá­suk nem pihentető. Sajnos ez a szokás állandósítja a hálószobához tarto­zó képzetet, a frusztráció és a düh érzetét.

Az álmatlanságban szenvedők azért töltenek ágyban ennyi időt, mert maga az elalvás is egy órájukba te­lik, mert éjjelente többször felébrednek, és általában, mert alvásuk nem regeneráló, ezért tehát többre van belőle szükség, hogy pihentek legye­nek.

Nyolc óra az ágyban!

Meg kell próbálni annyi időt tölteni ágyban, mint amennyit korábban, az álmatlanság megjelenése előtt – általában nyolc óra bőségesen elég. Ha valaki ettől több időt tölt ágyban, az még tetőzheti a problémákat, minthogy tudjuk, a mély, frissítő alvás a kifáradt alvóknál az éjszaka ele­jén következik be. Lehet, hogy ön a teljes alvásidőt a felszínes, szürküle­ti zónában tölti, a szokásos pihentető alvás helyett, mert egész egyszerű­en ez az, amit a teste megtanult.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.