Alvás javítás

Pszichológiai probléma-e az álmatlanság?

Az álmatlanság nem betegség; egyszerűen tünet, olyan panasz, amit va­lami megváltozott testfunkció okoz. Amint minden tünetre jellemző, meg kell keresni a kiváltó okát. Néha az álmatlanság lelki vagy érzelmi prob­léma tünete, különösen a depresszióé vagy a nagymérvű szorongásé, és a tünet megszüntetésére a mögötte meghúzódó problémát kell kezelni.

Az alvásvizsgáló laboratóriumokba érkező, krónikus álmatlanságról panaszkodók (azaz akik legalább három hónapja tapasztalnak ilyen tünetet) majdnem 50%-ának valamilyen érzelmi vagy lelki probléma áll a rossz alvás hátterében.

Van-e önnek depressziója?

A súlyos klinikai depressziót többnyire valamilyen alvászavar kíséri. Ez az összefüggés olyan erős, hogy ritkán állapítanak meg depressziót, ha a beteg alvása változatlan. Klasszikus esetben a depresszióban előforduló leggyakoribb változás a kora reggeli ébredés – azaz, az alvás jelentősen korábban fejeződik be az addig megszokottól, talán négy-öt órakor, hat-­hét helyett -, és az illető képtelen visszaaludni. Más jellemző alvászavar depresszióban az elalvási nehézség, és az éjszakánkénti gyakori ébredés.

Ön depressziós?

A krónikus álmatlanság oka gyakran a depresszió, s az ilyen álmatlanság nem reagál az egyszerű kezelésre.

Íme a depresszió általános tüneteinek és jeleinek listája:

  • Depressziós hangulat – szomorúság vagy melankólia érzése, hajlam ar­ra, hogy negatív módon ítélje meg valaki a dolgokat, az értéktelenség, a lehangoltság érzése majdnem egész nap, a hét csaknem minden nap­ján.
  • A nap minden tevékenysége iránt jelentősen csökkent érdeklődés, csök­kent öröm, mely napról napra megmutatkozik.
  • A táplálkozás változtatásához nem kötődő jelentős fogyás vagy hízás.
  • Jelentős változás az alvási szokásokban – vagy álmatlanság (kora reg­geli ébredés, elalvási nehézség vagy többszöri felébredés), vagy rend­kívül sok alvás.
  • Fáradtság vagy enerváltság – kimerültnek érzi magát, nincs ereje foly­tatni.
  • Majd minden nap nagy vagy indokolatlan bűntudatot érez, értéktelennek tartja magát.
  • Gondolkodási, koncentrációs képessége beszűkül – döntésképtelen, nehezen képes elszánni magát valamire, vagy egyáltalán nehezen ké­pes odafigyelni bármire.
  • Gyakran gondol a halálra vagy hogy milyen volna az élet ön nélkül.

A depresszió nem az ön hibája!

Ezt nem ön okozta, és nem jellemgyenge­séget tükröz. Többnyire kezelhető orvosi probléma, és a megfelelő ellátás lényegesen gazdagabbá teszi a beteg életét. Forduljon orvoshoz.

Nem minden depresszióst érint az álmatlanság

Nem minden depressziós emberre jellemző a megrövidült, nem pihente­tő alvás, mintegy 15% rendkívüli álmosságról panaszkodik, és túl sokat alszik. Az alvásvizsgáló laboratóriumban a depressziósok első REM fázi­sára hamarabb kerül sor, a mély alvás szakasz rövidebb, az éberség meg­nő, az alvás felszínesebb, rövidebb és nyugtalanabb.

A depresszió lényegében a közérzetben bekövetkező változás, és ez mindig szomorúságot, valami reménytelenségérzést, fáradtságot hoz magával, a beteg nem élvezi az életet. Nagyon gyakori a testsúly változása (többnyire fogyás) és az étvágytalanság, továbbá az ilyen ember inkább visszahúzódik a társadalmi érintkezéstől. Szintén sokszor előfordul, hogy az ilyen beteg nem élvezi azokat a dolgokat, amiben korábban örömét lel­te, nyomasztó céltalanság, sőt reménytelenség gyötri, az öngyilkosság gondolata gyakran felmerül.

Mennyi embert érint?

Életük során a férfiak tíz, a nők húsz százaléka szenved egy ideig de­presszióban vagy bipoláris hangulati rendellenesség (rendkívül szélsősé­ges hangulatváltások) vagy főként unipoláris (egyformán mélyponton le­vő) depresszió formájában.

Ha valaki depressziós, az nem azt jelenti, hogy elmebeteg vagy őrült. A depresszió egyszerűen csak az emberi válaszreakciók tartománya, amely enyhe melankóliától és elégedetlenségtől a súlyos, mindent elsöp­rő feketeségig terjedhet. A lényeg az, hogy ha a depresszió álmatlanságot okoz, akkor a depresszió gyógyítása javítja az alvást és az ember egész életét is.

Depresszió felismerése

A depressziósok többsége nem ismeri be, hogy valami probléma van, a bajt valamiféle gyengeségnek tekintik, éveken keresztül küzdenek, anélkül hogy érzelmeiknek hangot adnának. Ez az úgynevezett rejtett de­presszió az oka az alvási nehézségeknek, valamint annak, hogy egész éle­tüket áthatja a teljes Örömtelenség.

Bár a depresszió kezelése a legritkább esetben egyszerű, a betegek többnyire úgy érzik, hogy már maga a problémájukra való odafigyelés is drámai változást eredményez a közérzetük­ben, a barátaikkal és családjukkal való kapcsolataikban, az önbecsülésük­ben, a tüneteikben, beleértve az álmatlanságot is. A kezelés ezeknél az embereknél évek hosszú sora után ismét lehetővé teszi, hogy élvezzék az életet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.