Alvás javítás

Alvás – a kulcs a lazítás!

Ha a lazítás, a mindennapos gondokra való koncentrálás alóli felszabadu­lás fontos az elalváshoz, ugyan hogyan tudjuk ezt elérni?

Számolás

Nagyon sok módszer van a lazításra, a napi gondokból való kikapcso­lásra, ami elősegíti az elalvást. A bárányok számlálása például unalmas, ismétlődő, haszontalan feladat, és mint ilyen, csökkenti az éberséget. Számlálás közben az agy magukra a számokra koncentrál, miközben el­képzeljük ezt a céltalan és semmi fenyegetést nem hordozó jelenetet – azt ugyanis, ahogy a birkák szépen elsorjáznak előttünk.

Más, semleges ké­pekre is lehet koncentrálni ugyanilyen eredménnyel, például, hogy száz­tól elszámoljunk visszafelé egyig, és közben megjelenjenek előttünk a számok képei.

Idézzünk fel kellemes, nyugodt emlékeket

Az is jó hatású, ha valami nyugalmas jelenetet próbálunk felidézni, hogy az ahhoz társuló béke érzését elővarázsoljuk. Képzeljük bele ma­gunkat egy régebben átélt kellemes helyzetbe – például nyaraláskor a me­leg, napos, homokos tengerparton fekszünk. Koncentráljunk a lazításra, ahogy nincs feszültség az izmokban, miközben fekszünk, érezzük bőrün­kön a nap melegét, orrunkban a tenger szagát, s halljuk a lágyan csapódó hullámokat. Miközben egymás után ezekre az érzetekre koncentrálunk, megteremthetjük a lazítás általános békéjét.

Meditáció

A meditáció bármely formája ugyanilyen hatású. Elég könnyű elsajátí­tani, és nagyon jól ellazít. Mihelyt megtanultunk egy technikát, azt a nap bármely szakában fel lehet használni a stressz kezelésére. Különösen hasznos azoknak, akik nehezen tudnak elaludni, vagy akik gyakorta fel­ébrednek, és nehezen tudnak visszaaludni.

Meleg fürdő és kevés torna is segít!

Segít, ha a stresszel együtt járó fokozott izomfeszülés ellen dolgozunk. Az elalvás előtt vett forró fürdőben elernyednek a feszes izmok, de az egyszerű nyújtózkodás is hasznos. Ezek mind csökkentik a fokozott éberséggel együtt járó feszültséget, és önmagukban is nyugtatók.

Az elalvás előtt végzett tornagyakorlatok megakadályozhatják, hogy a lábunk éjjel begörcsöljön. A masszázs hasonlóképpen lazítja az izmokat. Egyik bete­gem másodperceken belül elalszik például, ha a kopasz fejét masszíroz­zák, de ide-oda forgolódik akár háromnegyed óráig is, ha nem.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.