Házi gyógymódok

Másnaposság: 18 lehetőség a leküzdésére

Csodálatos reggelre ébredt, de nem tudja élvezni. Az ablakon át behallatszó madárcsicsergés úgy hangzik, mintha atom­meghajtású varjak kárognának hangosbeszélőbe, és a beszűrődő aranyos napsugár is vakító fénypászta, ami irritálja a szemét, úgy hogy legszívesebben ki se nyitná. Mi tagadás, ön bizony másnapos, ami – mondhatnánk – nem annyira elíté­lendő, mint amennyire elkerülendő.

A kérdés az, hogy mit lehet ilyenkor tenni. Sajnos nem sokat. A másnaposságot egy dolog mulasztja el, az idő. Van azonban néhány dolog, amivel enyhítheti a tüneteket, a fejfájást, a hányingert és a kimerültséget.

Igyon gyümölcslevet!

„A gyümölcslé fruktózt tartalmaz, ami a cukrok egyik fajtája. Ez segít a szervezetnek az alkohol minél gyorsabb lebon­tásában” – magyarázza dr. Seymour Diamond, a chicagói Diamond Fejfájáskli­nika igazgatója. Másként fogalmazva, egy nagy pohár narancs- vagy paradi­csomlé felgyorsítja a szervezetében maradt alkohol eltávozását.

Egyen kekszet és mézet!

A méz is nagy mennyiségben tartal­maz fruktózt, így segít a maradék alkohol eltávolításában.

Vegyen be fájdalomcsillapítót!

A fejfájás mindig együtt jár a másnapossággal. „Szedhet aszpirint, paracetamolt vagy ibuprofent, de ennél erősebb gyógyszereket ne vegyen be – int dr. Diamond. – Erősebb szerek sze­dése esetén fennáll a gyógyszerhez való hozzászokás veszélye. Ne akarja, hogy ez a probléma egy újabbat okozzon.”

Vissza a természethez!

A fűzfalevelű gyöngy vessző természe­tes alternatíva, állítja Kenneth Blum a Texasi Egyetemről. „a szalicilsav (az asz­pirin hatóanyaga) egy természetes formája található benne.”

Fogyasszon erőlevest!

A leveskockákból készített vagy házi húsleves segít pótolni azt a nátrium- és káliummennyiséget, melyet az alkohol­fogyasztáskor veszített a szervezete, mondja dr. Diamond.

Hogyan kerüljük el a másnaposságot?

Ha egyszer kipróbálta, milyen a másnaposság, nemigen vágyik az él­mény újrázására. Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen le kell monda­nia az alkoholfogyasztásról ahhoz, hogy egy-egy vidám este után másnap is jól érezze magát.

„Egyre meggyőzőbbek a bizonyítékok arra, hogy a másnaposság fő oka a hirtelen alkoholmegvonás – mondja dr. Mack Mitchell, a szeszes ita­lok egészségi hatásaival foglalkozó kutató. – Az agysejtek élettanilag megváltoznak az alkohol hatására. Amikor az alkohol eltűnik, mert a szervezet lebontotta, elvonási tünetek jelentkeznek mindaddig, míg a sejtek hozzá nem szoknak az alkohol nélküli működéshez.”

Ehhez még hozzájön az alkoholnak az agyi erekre gyakorolt hatása (je­lentősen kitágulnak, attól függően, hogy mennyit iszik), és az eredmény egy olyan nap, melyet legjobb gyorsan elfelejteni. Mi hát a teendő?

Igyon lassan! Minél lassabban iszik, annál kevesebb alkohol jut az agyába, bár így összességében többet iszik. Dr. Mitchell szerint ennek a magyarázata egyszerű matematika: a szervezet egy bizonyos állandó se­bességgel tudja az alkoholt lebontani, körülbelül 30 grammot óránként. En­gedjen több időt az alkohol lebontására, és kevesebb jut el az agyába.

Előbb egyen! „Az ivás csökkentése mellett valószínűleg ez a legjobb dolog, amit a másnaposság enyhítéséért tehet – jegyzi meg dr. Mitchell. -Az étel lelassítja az alkohol felszívódását, és minél lassabban szívódik fel, annál kevesebb jut el az agyba.” Az majdnem mindegy, hogy milyen ételt fogyaszt.

Igya a megfelelő italokat! Dr. Kenneth Blum szerint annak, hogy mit iszik, nagy szerepe lehet abban, hogy a következő reggel hogyan érzi ma­gát. A fő bűnösök a társalkoholok.

Igyon vizet!

„Az alkohol a sejtek kiszáradásához vezet – állítja John Brick, vezető kutató New Jerseyben a Rutgers Egyetem alkoholkutató köz­pontjában. – Nagy mennyiségű víz elfogyasztása lefekvés előtt és ébredés után enyhítheti a kiszáradás okozta rossz közérzetet.”

Szedjen összetett B-vitamin-készítményeket!

Az ivás kimeríti a szervezet ezen értékes vitaminjainak raktárait. Kutatók kimutat­ták, hogy a szervezet B-vitamint használ, ha stressz éri, és a túl sok ital – sör vagy bor – okozta túlzott igénybevétel stressznek számít, mondja dr. Blum. A szervezet B-vitamin-raktárainak feltöltése egy kapszula B-vitamin-komplexszel segíthet gyorsabban megszabadulni a másnaposságtól.

„A társalkoholok egyéb típusú alkoholok (az etanoltól részegedik le az ember), melyek megtalálhatók minden szeszesitalban – állítja dr. Blum. -Nem ismert, hogy hogyan hatnak, de mennyiségük arányos az italozás után észlelt fájdalommal.”

A legveszélytelenebb készítmény a vodka

A legveszélyesebbek a ko­nyak, a whisky és a pezsgő minden fajtája. A vörösbor szintén bűnös, de más okból: tiramint, egy hisztaminszerű anyagot tartalmaz, ami gyilkos fej­fájást tud okozni. Bárki, aki egy üveg vörösbor társaságában szórakozott át egy éjszakát, tudja, miről van szó.

Kerülje a pezsgő szeszes italokat!

És ez nem csak a pezsgőre ma­gára vonatkozik. Bármi, amiben buborék van (a rumos kóla éppolyan ár­talmas, mint a pezsgő), különösen veszélyes. A buborékok felgyorsítják az alkohol felszívódását. A máj próbálja megoldani a helyzetet, de nem ké­pes rá, és az alkoholáradat beomlik a vérbe.

Kis ember ne igyon nagy adagot

Kevés kivételtől eltekintve nem lé­tezik olyan, hogy egy 50 kilós ivó lépést tudna tartani egy 120 kilóssal. Hogy egyenlő esélyük legyen, az 50 kilósnak körülbelül a fele mennyiségét sza­bad elfogyasztani, mint a 120 kilósnak.

Igyon egy Alka-Seltzer-koktélt lefekvés előtt!

„Nincs meggyőző tu­dományos bizonyíték rá, de a személyes klinikai tapasztalatom szerint, melyet sokan mások is megerősítenek, víz és lefekvés előtt egy Alka-Seltzer pezsgőtabletta elfogyasztása jelentősen csökkenti a másnaposság okoz­ta panaszokat”, állítja dr. Brick. Mások állítása szerint két tabletta aszpirin (mely valójában Alka-Seltzer pezsgés nélkül) szintén hasznos lehet.

Fogyasszon aminosavakat!

Az aminosavak a fehérjék épí­tőelemei. Az alkoholfogyasztás csökkenti ezek szintjét is csakúgy, mint a vitaminokét és az ásványi anyagokét. Dr. Blum szerint az aminosavak pótlása szerepet játszhat a másnaposság enyhítésében. Egy kevés szénhidrát elfogyasztása pedig segíti az aminosavak gyors felszívódását.

Igyon két csésze kávét

„A kávé érösszehúzóként hat, így a fej­fájást okozó értágulatot csökkenti – mondja dr. Diamond. – Egy dupla kávé igen hatékony lehet a másnapossághoz társuló fejfájás csökkentésében.” Azonban ne igyon túl sokat, nehogy az alkohol helyett most a kávé betegítse meg.

Az ivás hatással van a másnapi teljesítőképességre

Egészséges, bulizós pasi, nem probléma – mindegy, mennyit iszik, másnap reggelre kutya baja. Ha ezt állítja magáról, legyen óvatos. A Stanford Egyetemen az Egye­sült Államok haditengerészetének közreműködésével végzett tanulmány szerint az, hogy jól érzi magát, még nem jelenti, hogy minden teljesen rendben van.

A stanfordi kutatócsoport közelebbről megvizsgálta a P-3 vadászre­pülőkkel repülő pilótákat. Repülőgép-szimulátorokat használva elemezték a pilóták vezetési képességét színjózan állapotban és 14 órával azt köve­tően, hogy parancsra lerészegedtek. Az eredmény: „Azok a pilóták, akik azt állították magukról, hogy telje­sen jól érzik magukat, és akikben nyomokban sem tudtunk kimutatni al­koholt, még mindig nem teljesítettek úgy, mint akkor, amikor teljesen men­tesek voltak az alkohol hatásától” – mondja dr. Von Lierer, a kutatás irányítója.

Milyen általános következtetést lehet levonni?

A porszem a gépezet­ben még akkor is porszem, ha nem tudja, hogy ott van. „Én nem innék az ön helyében este, ha másnap fontos üzleti találko­zóm van, előadást kell tartani, vagy bárhol a legjobb oldalamról kell bemu­tatkozni” – int mértékletességre dr. Lierer.

Azonban nemcsak a pilótáknál veszélyes a másnaposság, a földi jár­művezetőknél éppúgy megfigyelhető a teljesítőképesség csökkenése. Er­ről egy svéd tanulmány számolt be a híres orvosi újság, a Journal of American Medical Association lapjain. Svéd kutatók 22 önként jelentkező személy teljesítményét vizsgálták egy szlalompályán – mi mással, mint egy Volvo kombival. Váratlan időkö­zönként jelzést kaptak, hogy jobbra vagy balra kanyarodjanak a kocsival a bóják között. A fékezési idő és az elütött bóják száma alapján következ­tettek a vezetési teljesítményre.

A 22 önkéntes közül tizenkilenc jelentősen rosszabbul teljesített más­naposan.

Egyen egy jót!

Természetesen csak ha kívánja. Egy kiegyensúlyo­zottan összeállított étkezés pótolhatja az elvesztett tápanyagokat, magyarázza dr. Blum. De az étel legyen könnyű, ne zsíros.

Hagyjon időt a gyógyulásra!

A legjobb, talán az egyedüli Bombabiztos orvosság a másnaposság ellen: 24 óra. Kezelje magát a legjobb belátása szerint. Aludjon egy jót, és a következő

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.