Magasvérnyomás kezelése

Az alkohol és a magas vérnyomás kapcsolata

Ha magas a vérnyomásunk, és szeretünk inni, valószínűleg nem kell végleg letennünk a poharat, csak mértéket kell tartani. Még az is lehet, hogy némi alkohol védelmet nyújt a szív- és érrendszeri betegségek ellen. De a mértékletesség rendkívül fontos.

Mértékletesen igyunk!

Ez azt jelenti, hogy naponta legfeljebb egy (nők) vagy két (férfiak) egység italt engedhetünk meg magunknak. (Kis termetű férfiak és nagy termetű nők, figyelem! Ez az ajánlás a testtömegtől, nem pedig a nemtől függ.) Ha ennél többet iszunk, a vérnyomásunk és vele a szív- és érrendszeri betegségek veszélye várhatóan nőni fog. Természetesen annak, aki korábban alkoholista volt, egyáltalán nem szabad innia.

Azt azonban ne gondoljuk, hogy ezeket a napi italadagokat összegyűjtve, szombat este egyszerre fogyaszthatjuk el egy buliban vagy egy bárban. Az egyszeri lerészegedésnek nincsenek egészségügyi előnyei, csupán az idő előtti elhalálozás kockázatát növeli, például szívroham által. Ha sokat iszunk egyszerre (a nők több mint három, a férfiak több mint négy egység italt), a szívritmusunk szabálytalanná válhat, a vérnyomásunk pedig hirtelen a magasba szökhet, s ez szívrohamot válthat ki.

No és mi a helyzet akkor, ha egyáltalán nem iszunk?

Ezen kár lenne változtatni. A szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének vannak hatékonyabb (és kevésbé kockázatos) módjai is, például a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás. Ami azt illeti, az absztinens emberek általában egészségesek. Semmi okunk sincs tehát arra, hogy feladjuk szokásainkat.

VIGYÁZAT! Ha csökkenteni szeretnénk alkoholfogyasztásunkat, azt fokozatosan tegyük, egy-két hét alatt. Az alkoholbevitel hirtelen, nagymértékű csökkentése nagy mennyiségű adrenalin felszabadulását válthatja ki, aminek hatására jelentősen – akár veszélyes mértékben is – megugorhat a vérnyomás, és több napon át ezen a magas szinten maradhat.

Figyelem! Alkohol és gyógyszerek

Gyógyszerre ne igyunk!

Az alkohol megzavarhatja a magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek hatását, s fokozhatja azok mellékhatásait, különösen a szédülést és a levertséget. Figyeljünk oda a jelekre. Ha magas vérnyomás elleni gyógyszert szedünk, és az alkoholfogyasztás hatására szédülünk vagy levertnek érezzük magunkat, kérjük orvosunk tanácsát. Ó meg tudja mondani, mikor és mennyi alkoholt fogyaszthatunk baj nélkül.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.