Anyagcsere

Jóga – Profi segítséggel könnyebb a tanulás

Ha tetszenek a gyakorlatok, és szeretnénk jógázni, érdemes bérletet vál­tani egy jógastúdióba, vagy beiratkozni egy alaptanfolyamra. A gyakor­lott hiteles jógaoktató kincset ér: nem csupán új gyakorlatokra tanít de a pozíciók helyes végrehajtására is ügyel, korrigál, javít Egyébként az el­lazuláshoz kell némi kedélyesség is, és hasonszőrűek körében valószínűleg jobban élvezzük a testgyakorlást. Rengeteg jógastúdió létezik. Az első órák általában ingyenesek, így eldönthetjük, hogy szimpatikus-e az oktató, tetszik-e az ottani tanítási módszer.

Egészségesebb élet, jobb élet

Az egészséges élet előfeltétele a kiegyensúlyozott élet­mód. Nem is olyan nehéz ezt elérni, ha lépésről lépésre haladunk, és nem vállalunk túl sokat egyszerre.

Kinek nem ismerős az alábbi forgatókönyv? Újévkor nagyratörő célokat tűzünk magunk elé, és januárban buzgón neki is látunk: megváltoztatjuk étkezési szokásainkat, elkezelünk sportolni, sőt még a dohányzásról is meg­próbálunk leszokni. Februárban aztán szép lassan ismét feltűnnek a régi ételek a tányéron, visszatérünk régi rossz szokásainkhoz, egyre több edzés marad el, és legalább evés után megengedünk ma­gunknak egy-egy cigarettát. Legkésőbb hús­vétra teljes egészében visszaáll a régi rend, minden visszazökken a megszokott kerékvá­gásba.

Miért van az, hogy a legjobb szándék dacára oly nehéz változtatni az életmódon?

A válasz kézenfekvő: mert sokkal kényelme­sebb-a kitaposott úton járni. Rögzült napi­rend szerint élünk – szeretünk dzsemes ke­nyeret reggelizni, néhány ételt recept nélkül is össze tudunk ütni, és olyan jó a chips meg a sör után nyúlni, amikor este a kényelmes karosszékből bámuljuk a tévét…

Ne akarjunk mindent egyszerre! Inkább lépésről lépésre változtassunk szokásainkon, és tűzzünk ki apróbb részcélokat. Készít­sünk listát: nehezebben feledkezünk meg arról, amit fehéren-feketén leírva látunk ma­gunk előtt. Jutalmazzuk meg magunkat, ha teljesítettünk egy-egy célkitűzést. Mindenekelőtt pedig: legyünk magabizto­sak, és ne azon keseregjünk, mit veszítettünk, hanem örüljünk annak, amit nyertünk. Nem feszülnek rajtunk a ruhák, könnyebb a mozgás, életerősek vagyunk, és megszabadultunk egy állandó kísérőtől: a rossz lelkiismerettől.

Gondolkozzunk pozitívan!

Semmi értelme olyan célokat kitűzni, amelyeket csupán súlyos nélkülözé­sek árán, minden szokásunkat megváltoztatva érhetünk el. Kis lépésekre van szükség. Tanulmányozzuk át az alábbi táblázatot! Biztosan találunk olyan ötleteket, amelyek nálunk is beválnak.

Csináljuk így!

  • Hetente megeszem egy tábla csokoládét, és minden egyes kockáját külön élvezem.
  • A kenyér, amit megeszem, legalább felerész­ben teljes kiőrlésű lesz.
  • Minden második nap megengedek magamnak egy pohár üdítőt
  • Hétvégén szívesen megiszom egy pohár bort.
  • Ha nincs csomagom, lépcsőn megyek fel.
  • Hetente kétszer erősítek, választok valami­lyen kitartást igénylő sportot.

 

Ha rosszul fogalmazzuk meg céljainkat, könnyen kudarcba fulladunk! Alkalmazzuk a fent felsorolt formákat, ezek helyett: Soha többé csokoládé! Csak teljes kiőrlésű kenyeret fogyasztok. Soha többé nem iszom üdítőt. Lemondok az alkoholról. Soha többé nem járok lifttel. Minden áldott nap sportolni fogok.

Egyre több mozgás, közösség húzóereje

Felkelés után érdemes megnyújtani, kicsit átmozgatni a testet: jólesik, és kíméletesen felkészíti az ízületeket a napi igénybevételre. A jógázásra is ez a napszak a legalkalmasabb.

Határozzuk el, hogy mindennap járunk egyet a szabad levegőn. Kezelhet­jük öt vagy tíz perccel, majd hétről hétre lassanként növeljük az időtartamot. Az az út is számít, amit a postáig vagy a pékig megteszünk – feltéve persze, ha otthon hagyjuk az autót, és gyalog vágunk neki.

Növeljük a tempót: szaporázzuk meg a lépteinket, és ügyeljünk az egyenes testtartásra. Idővel mind többet bírunk: fokozatosan járjuk be a környéket, s eközben a lakókörnyezetünket is egyre jobban megismerjük. Az időjárás ne ri­asszon el: inkább élvezzük az évszakok váltakozását, no meg azt is, hogy újab­ban milyen fittek vagyunk.

Napok óta tervezzük, hogy sétálunk egy nagyot, vagy elmegyünk végre edzésre, de egyre csak halogatjuk, mondván: majd hol­nap? Végül aztán nem történik semmi? Beszéljünk össze egy szomszéddal vagy egy baráttal (akár többel is), és egyezzünk meg egy időpontban. Ha valaki lemondja, cser­benhagyja a többieket, és magyarázkodásra kényszerül. Különben is: ki szeretné azt hal­lani, hogy megfutamodott?

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.