Babaápolás

A baba rosszalkodik, de csak a mama jelenlétében?

„A bébiszitter azt mondja, hogy a babám egy angyal, amikor vele van, azonban hisztizni kezd abban a pillanatban, amikor belépek az ajtón munka után. Úgy érzem, ret­tenetes szülő lehetek.”

Ne csüggedjünk – legyünk inkább büsz­kék!

Az a tény, hogy a legtöbb baba és totyogó gyerek, még az idősebbek is, nagyobb valószínűséggel rosszalkodnak a szüleik jelenlétében, mint más fel­ügyelőkkel, annak a jele, hogy szüleik mellett nyugodtabbak és nagyobb bizton­ságban érzik magukat. Ilyen szempont­ból nézve: olyan jól tesszük a dolgunkat mint szülő, hogy a babánk biztos ab­ban, hogy szeretetünk feltétel nélküli. Kimutathatja a foga fehérjét a szeretet elvesztésének veszélye nélkül.

Az esti válságot időzítéssel kezelhet­jük

A hazaérkezés valószínűleg egybe­esik a baba napjának tipikusan legnyűgösebb időszakával – a kora estével -, amikor a kimerültség, az izgatottság és az éhség még a legderűsebb angyalból is a legrosszabbat hozza ki. A munkában töltött nehéz nap és valószínűleg egy hosszadalmas utazás után hazatérve ki­merültek lehetünk mi is – amit a baba érzékeny hangulati radarja biztosan ér­zékel. A mi idegességünk őt is felizgatja – és hamarosan mindkettőnk hangula­ta pocsék lesz.

Ha eléggé hajszoltak va­gyunk az ajtón belépve (át kell öltözni, a leveleket át kell nézni, a vacsorát oda kell tenni), a baba rosszalkodása lehet kiáltás is a sóvárgott figyelemért, amely­ből ebben a napszakban kevés jut neki. Az olyan babáknál, akik a változást rosszul viselik (és az első születésnapjuk közeledtével még többen fogják rosszul viselni), a felügyelő személyzet cserélő­dése önmagában is felzaklató lehet, düh­kitörést kiváltva.

Az esti hazaérkezéskor az átmenet megkönnyítésére próbáljuk ki a követ­kező ötleteket:

  • Hazaérkezéskor ne éhes, izgatott ba­ba fogadjon bennünket. A bébiszitter etesse meg a babát szilárd étellel az ér­kezésünk órájában. (Ha otthon hama­rosan szoptatni akarunk, biztosítsuk, hogy ne előtte kapja a cumisüveget.) Egy késő délutáni alvás szintén segíthet a nyűgösség leküzdésében; biztosítsuk azonban, hogy a baba ne szundikáljon olyan sokáig, hogy ne tudjon idejében lefeküdni. Javasoljuk, hogy a gyerek­vigyázó a megérkezésünk előtti időt csendes elfoglaltságokra tartogassa úgy, hogy a kicsi ne legyen túl izgatott, ami­kor belépünk.
  • Nyugodjunk meg, mielőtt hazaérünk! Ha egy órát vesztegeltünk egy közleke­dési dugóban, akkor üljünk még egy ki­csit az autóban, és végezzünk el néhány pihentető gyakorlatot, mielőtt beme­gyünk. A buszon vagy a metrón utazva ne az íróasztalon hagyott munka járjon a fejünkben, hanem használjuk fel az időt arra, hogy kiűzzük a fejünkből az aggasz­tó gondolatokat, és megnyugodjunk.
  • Megérkezéskor pihenjünk egy kicsit! Ne rohanjunk feltenni a vacsorát vagy átnézni az e-maileket vagy szennyest vá­logatni, amint letettük a táskát. Ehelyett szánjunk tizenöt percet arra, hogy lazít­sunk a babával, teljes és osztatlan figyel­münket neki szentelve, ha ez lehetséges. Ha a babánk utálja a változást, a bébi­szitter ne rohanjon ki az ajtón. Illeszked­jünk be újra a baba napirendjébe foko­zatosan, úgy, hogy hozzászokhasson a gondolathoz: váltás közeleg, s ha már na­gyobb biztonságban érzi magát, a bébi­szitter akkor távozhat.
  • Vonjuk be a babát a házimunkába! Ha már mindketten megnyugodtunk, a házimunka után nézhetünk, azonban vonjuk be őt is a folyamatokba. Tegyük le az ágy közepére (felügyelet mellett) vagy a padlóra, miközben átöltözünk. Tartsuk ölünkben, miközben átnézzük az e-maileket. Ültessük az etetőszékébe néhány játékával, míg a vacsorát feltesszük, beszéljünk hozzá, miközben zöld­séget aprítunk.
  • Ne vegyük a szívünkre! Szinte minden dolgozó szülő szembesül a hazaérkezési válsággal. A bölcsődés vagy óvodás gye­rekek szülei akkor tapasztalhatják ezt, amikor felveszik a babát, hazafelé viszik vagy belépnek vele a lakásba.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.