Babaápolás

Mi alapján válasszunk cumisüveget?

A cumisüveg kiválasztása

A cumisüveg a baba mesterséges táplálásához szükséges. Részei az üveg, a cumi, a cumit az üvegre szorító gyűrű és a védőkupak. A cumisüveg szétszedhető alkotódarabjaira, így jól tisztítható (sterilizálható). Néhány cumisüvegnek az alját is le lehet tekerni, így biztosan nem marad benne tejmaradék, ezért még higiénikusabb.

A szopás mozdulatai

A kereskedelemben űrtartalmuk, alakjuk, anyaguk alapján többféle típusú cumisüveg kapható. Célszerű otthon több cumisüveget is tartani, az igények szerint.

Az űrtartalom

A mindennapi tápláláshoz szükséges mennyiséghez a 250 ml-es cumisüveg kell, a 150 ml-es kis cumisüveg víz, gyümölcslé és tea tárolására, az extra nagy, 350 ml-es üveg pedig az első kekszes pépekhez a legalkalmasabb.

A design

A cumi formája legyen praktikus, könnyen kézbe fogható, a nyaka széles, hogy egyszerű legyen megtölteni. Mindegyiken van szellőző szelep, ami a folyamatos folyadékáramlást teszi lehetővé. A cumisüveg anatómiai formája garantálja, hogy a cumi állandóan megteljen, az üveg megfogható része pedig a már önállóan inni tudó gyerekeknek hasznos. A helyes cumi megpróbálja tökéletesen utánozni az anyai mellbimbó formáját, és a baba szájpadlásának alakját követi, még a működésében is a szopást utánozza.

Figyelni kell, hogy a cumi végén lévő lyuk megfelelő méretű legyen. Ha a lyuk túl nagy, a baba sok levegőt nyelhet evés közben, ha viszont kicsi, akkor a csecsemőnek túl nagy erőt kell kifejtenie, és hamar elfárad. Ilyenkor is sok levegőt nyelhet, ha hamarabb abbahagyja a szívást. A cumin lehet egy lyuk a tápszerhez, három lyuk, ha bővebben kell folynia, egy nagy lyuk, ha tejet és kekszet is teszünk, és csillag formájú lyuk, a sűrűbb, például magos pépekhez.

Anyaga

A cumisüveg lehet üveg vagy műanyag. Az üveg nem szívja be a szagokat, és az ételek színét nem veszi fel, jobban elviseli a hőingadozásokat, hidegen és melegen is sterilizálható. A műanyagot is lehet sterilizálni hidegen és melegen egyaránt, lehet melegíteni, és eltűri a hőmérséklet ingadozásokat. Az üveggel ellentétben azonban könnyebb, és törhetetlen.

A cumi lehet kaucsukból vagy szilikonból. A kaucsuk természetes gumi, ellenálló, lágy, rugalmas, sárga színű, ami idővel matt lesz és megtartja a szagokat. A szilikon szintetikus anyag, nem toxikus, elég lágy és rugalmas, ami formáját változatlanul megtartja, de könnyebben elszakad, vagyis az olyan babáknál, akiknek már kijött a foguk, lehetőleg ne használjuk.

A cumisüveg előkészítése

Ha már elkészített tejet vagy anyatejet töltünk a cumisüvegbe, elég csak megmelegíteni. Ha viszont tápszert készítünk, miután betettük az üvegbe a megfelelő mennyiséget és hozzáöntöttük a szükséges vizet, fel kell rázni az üveget, amíg a por tökéletesen fel nem oldódik. Az elektromos cumisüveg-melegítő nagyon hasznos, mert a kívánt hőmérsék­letűre melegíti az italt, és melegen is tartja. A tápszer hőmérsékletének a test hőmérsékletével megegyezőnek kell lennie, vagyis kb. 37 fokosnak. Mielőtt a babának adjuk, ellenőrzésképpen csöppentsünk belőle a csuklónkra.

A cumisüveg tisztítása és fertőtlenítése

Nem kell túlzásokba esni a cumisüveg sterilizálásakor, hiszen a kórokozók mindenütt jelen vannak: a baba játékain, a lepedőjén, a felnőttek kezén, a ruháin. Része a környezetének, és immunrendszerének meg kell tanulnia védekezni ellene.

Alaposan, meleg vízzel, speciális üvegmosó kefével mosogassuk el a cumis­üveget. Folyóvíz alatt többször öblítsük el. Ezután következhet a sterilizálás. A sterilizálásra az első hat hónapban van szükség, ezután – figyelembe véve, hogy a baba elkezd minden tárgyat a szájába bevenni – értelmetlenné válik, és elegendő a kézzel való elmosás is.

Ügyeljünk arra, hogy a cumisüveg és/vagy a cumi ne szoktassa le a csecsemőt a szo­pásról, és a baba fél éves kora után is folytassuk a mellből való táplálást. Természetesen, ha súlyos problémáink vannak a szoptatással, segítségül hívhatjuk a cumisüveget.

Sterilizálás melegen

A forrásban lévő víz, fertőtlenítő hatásán alapul Előnye, hogy gyors és praktikus, nem szükséges hozzá speciális készülék, elég egy tűzhely és egy fazék.

Sterilizálás hidegen

Kémiai folyamat, fertőtlenítő folyadékok vagy pezsgőtabletta használatát igényli, ezek egyáltalán nem mérgezőek. Hideg vízben feloldjuk, és ebbe merítjük bele a sterilizálandó tárgyakat. Drágább megoldás (ezek a fertőtlenítő szerek nem olcsók), de egyszerű, és nem szükséges hozzá semmilyen készülék.

Sterilizálás gőzben

Speciális készüléket igényel, ami vízgőzben megöli a kórokozókat. Két fajtája van: az elektromos és a mikrohullámú. Előnye, hogy gyorsan kész van: az elektromossal 10-15 perc, a mikrohullámúval 4-8 perc alatt fertőtleníthetjük a dolgokat.

Ügyeljünk a fogakra! Ha a gyerek már nagyobbacska, ne adjunk állandóan a keze ügyébe cukros gyümölcslét vagy cumisüvegben teát, mert könnyen fogszuvasodást okoz. Ha szomjas, kiválóan, megfelel a víz is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.