Babaápolás

Deformitások, mit jelent? (Babák esetén)

Mi ez?

A szervezet egy vagy több szer­vének vagy részének olyan abnormitása, amelyet a magzatra gyakorolt külső erő okozott, például helyszűke az anya­méhben.

Mennyire gyakori?

Körülbelül 100 ba­ba közül kettőnél jelentkezik ilyen de­formitás.

Ki hajlamos rá?

Előfordulásának okai: különösen nagy a magzat egy szűk anya­méhben, bármilyen magzat abnormális alakú vagy kis méhben vagy fibrómás méhben, vagy elégtelen a magzatvíz mennyisége, vagy rossz helyen tapadt le a méhlepény, vagy a magzat egy vagy több testvérrel kénytelen osztozni az anyaméhben. A deformációk a leggyakrabban kicsi és először szülő nők babái­nál fordulnak elő, vagy rendellenes po­zíciónál, például farfekvés esetén.

Mi okozza?

A méhben uralkodó állapo­tok, például az említettek, amelyek nyo­mást gyakorolhatnak a magzat egy vagy több fejlődő testrészére. Egyes esetekben öröklődés és környezeti tényezők, pél­dául fertőzés, gyógyszerek és betegség együttes hatása játszhat szerepet.

Társuló problémák

Deformitástól füg­gően lehetnek.

Kezelés

Többnyire nem szükséges, mi­vel a deformált rész fokozatosan vissza­nyeri eredeti alakját. Egyes állapotoknál azonban, amilyen a scoliosis (a gerinc abnormális oldalirányú görbülése), a don­galáb vagy a csípőficam, szükség van ke­zelésre.

Kilátások

A legtöbb esetben jók.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.