Babaápolás

A baba szopáskor harapja a mellbimbót?

“A lányomnak már két foga van, és úgy gondolhatja, mókás dolog megharapni a mellbimbómat szopás közben. Hogyan szoktat­hatnám őt le erről a fájdalmas szokásáról?”

Semmi szükség arra, hogy engedje az ön rovására szórakozni

Mivel a baba, ha ténylegesen szopik (a nyelve a foga és a mell között van), nem tud harapni, a ha­rapás rendszerint annak a jele, hogy már elég tejet kapott, és most játszik. Lehet, hogy a mókázás akkor kezdődött, ami­kor véletlenül ráharapott a mellbimbóra, a mama önkéntelenül felsikoltott, ő kun­cogott, a mama nem állta meg nevetés nélkül, ő folytatta a játékot: harap, figye­li a reakciókat, vigyorog a hamiskás tilta­kozáson, és átlát a gyenge próbálkozáson, hogy a mama fapofát vágjon.

Tehát ahelyett, hogy kacagással bá­torítaná a gyerek szórakozását (vagy túlreagálással, amely szintén az „előadás” ismétlését válthatja ki), tudassa vele, hogy a harapás tilos, mégpedig egy határozott NEM kimondásával.

Azonnal vegye őt le a melléről, magyarázza el, hogy „a ha­rapás fáj anyának, jaj”. Ha megpróbál a mellbimbóba kapaszkodni, ujjai segít­ségével lazítson a szorításon. Néhány ilyen epizód után meg fogja érteni, és feladja.

Fontos, hogy most akadályozzuk meg a harapás szokásának kialakulását, hogy későbbi, komolyabb problémákat kerüljünk el. Itt az ideje, hogy megtanul­ja, bizonyos dolgok azért vannak, hogy rájuk harapjunk (rágógyűrű, egy darab kenyér vagy banán), mások pedig nem ezért vannak (anya mellbimbója, a báty­ja ujja, apa válla).
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.