Bőrápolás

A csecsemő bőrének jellemzői

A csecsemőkorban a testápolás és az egészségvédelem közé egyen­lőségjelet lehet tenni.

A mindennapi fürdő elengedhetetlen!

A csecsemő érzékeny, könnyen izzadó, a különböző váladékokkal érintkező bőre megköveteli a fürdőt. Nagyon sokan abba a hibába esnek, hogy ha a csecsemő bőrén valami apróságot, egy-egy pattanást, a fejen kis, korpaszerű felrakodást látnak, nem merik fürdetni. Ha valóban bőrfertőzésről van szó, a fürdő elhagyása következtében bizonyosan elterjed.

Előfordul, hogy a kisgyermek bőre a hajlatokban kipirul, ned­vedzővé válik. Ez az esetek legnagyobb részében gombás fertőzés következménye. A felgyülemlett nedvedzést, piszkot ekkor is el kell távolítani, de a bőrjelenséget orvosi utasítás alapján kell ke­zelni. A gombás fertőzés leküzdésére ugyanis nem elég a púderezés.

Korpa a csecsemőn

Gyakori a korpázással kezdődő, szélsőséges megjelenésében ótvarnak nevezett elváltozás. A hajas fejbőrön vastag rétegben sárgás­-zsíros felrakodás jelenik meg. A korpázást kezdeti állapotban olajjal puhítsuk meg és a szokásos fürdővel mossuk le.

Mindennapos lágyítás: az olajozás esetleg teljesen meg­akadályozza a bőrtünetek kifejlődését. Ez fontos, mert a sokáig fenn­álló vastag ótvaros réteg a későbbi haj növést akadályozhatja, eset­leg kopasz foltok is maradhatnak vissza.

Fényvédelem

A napfény ártalmaira, a túlmelegedésre, a leégésre sokkal jobban kell vigyázni, mint a felnőtteknél. Sose engedjük hajadonfővel napra, hiszen a csecsemő koponya­csontjai még nem forrottak össze, és a kutacsokon keresztül az agy­nak könnyen ártalmára lehet a napsugárzás.

Hideghatás

Éppígy óvjuk a hideghatástól is. A kisbaba gyakorlatlan, nem edzett erecskéi könnyen kitágulhatnak és ellazulhatnak. Ez piros archoz vezet.

Csecsemőkori ekcéma

Gyakoriak a kicsi arcán a piros foltok, amelyek eleinte nagyon tetszenek a mamának, hiszen „majd kicsattan az arca az egészség­től”, ám a kivörösödött terület felhólyagosodik, a hólyagok nedvedzhetnek, majd terjedhetnek. Ez a csecsemőkori ekcéma.

Anyajegyek

Az anyajegyek rendszerint együtt nőnek a csecsemővel, a kezdetben mákszemnyi pontocska helyett később esetleg forint nagyságú szépséghibát kell eltávolítani. Minden szemölcs, anyajegy szakorvos elé való.

Köröm

A körmök alakját, simaságát tönkretehetik a gyermekkori rossz szokások. Az ujjszopás feláztatja a körömágyat, gyakori körömágy­gyulladást okoz, melyek véglegesen deformálhatják a körmöt. Ugyan­ezt okozhatja a körömrágás is.

Hajnövekedés

A csecsemő hajnövése néha nagyon gyér, ám csak idő kérdése, mi­kor indul meg a rendes hajnövés. Semmi értelme annak az elterjedt szokásnak, hogy nyírják a baba haját, csak azért, hogy jobban nőjön. Ha a baba haja nagyon száraz, időnként vékonyan be lehet olajozni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.