Masszázs fajták

Masszázs csecsemő- és kisgyermekkorban

A kicsik sokféle gyakori, nem súlyos betegségen esnek át. Gyógyulásukat masszázzsal, esetleg pár csepp illóolaj alkal­mazásával segíthetjük. Kezelés előtt mindig konzultáljunk a gyerekorvossal.

Csecsemő masszázs

Kólika

Nem tudják, mi okozza; általában emésztési problémaként kezelik. Oldjunk fel pár csepp mandarin­illóolajat három evőkanál hordo­zóolajban, és gyengéden, óvatosan masszírozzuk vele a baba hasát, lassú, körkörös, az óramutató já­rásával megegyező mozdulatokat végezve.

Feszültség

Az újszülött gyakran válik feszült­té, és könnyen kimerül, hiszen hozzá kell szoknia a méhen kívüli élethez. Nyugtató fürdőhöz keverjünk két csepp levendula-illóolajat három evőkanál mandula- vagy sárgabarackmag-olajhoz, önts ük a baba fürdővizébe, majd mossuk meg a testét.

Alvás

Segíthetjük a kicsi alvását, ha néhány csepp levendula-, neroli- vagy mandarin-illóolajat teszünk párologtatóba. Ha a kisbaba meg­fázott vagy légcsőhurutban szen­ved, párologtassunk öt csepp eu­kaliptusz-illóolajat napközben, illetve megfelelő készülék esetén éjszaka is.

Kiütések

A kisbabáknál sokszor tapasztalható allergiás reakció különféle ételekre, illetve a környezetben található bizonyos anyagokra, mely általában bőrkiütés formájában jelentkezik. Mindig mutassuk meg a kicsit gyerekorvosnak.

Száraz, kiütéses bór esetén adjunk két-két csepp kamilla-, körömvirág­ vagy levendula-illóolajat három evőkanál hordozóolajhoz, és kenjük be az érintett bőrfelületet. Mindig kis adaggal kezdjük, és csak akkor használjunk többet, ha szükségesnek látjuk.

Kötődés, kapcsolatteremtés

A klasszikus svédmasszázs tökéle­tesen alkalmas a kisbabával való kapcsolatteremtésre, a kicsi megnyugtatására, ellazítására. Adjunk néhány csepp levendula-illóolajat három evőkanál mandula- vagy sárgabarackmag-olajhoz, és masszírozzuk át a baba testét. Igyekez­zünk gyengéd, de egyenletes nyomást kifejteni, mert a változó erősség irritálhatja a kicsit. Ha nem tetszik neki a masszázs, ne erőltessük.

Nátha

Ha a baba megfázott, oldjunk fel hordozóolajban egy csepp leven­dula-, neroli- vagy mandarin-illó­olajat, és masszírozzuk meg a talpát. Az olaj felszívódik, és a vér­árammal eljut a tüdőbe. A mell­kasát is masszírozhatjuk, apró, körkörös mozdulatokat végezve.

Figyelem! Néhány szakember ellenzi az illóolajok alkalmazását 12 hónapos kor alatt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.