Babaápolás

A helyes büfiztetés titka!

Szopás közben a csecsemő nem csak anyatejet kortyol. A tápláló nektár mel­lé kísérőként levegőt is leereszt a torkán, ami táplálék helyett csak a jóllakottság érzésével tölti el már akkor, amikor va­lójában még nem lakott jól.

Miért kell büfiztetni?

Azért kell büfiztetni, hogy megszabaduljon a gyom­rába gyűlő fölös levegőtől, ez a művelet tehát az etetés nagyon fontos részét ké­pezi. Az üvegből etetett babákat néhány köbcentinként, a szoptatott babákat mellcsere közben kell megbüfiztetni. Ennek három szokásos módszere van: a vállunkra vesszük, arccal lefelé az ölünkbe fektetjük vagy fölültetjük, asze­rint hogy melyik válik be a legjobban. A gyerekek többségének elég közben fi­noman megveregetni vagy simogatni a hátát, de van, aki erőteljesebb segítséget igényel.

Büfiztetés:

Vállra borítva: egyik kézzel a popsiját tartva szorosan a vállunkra borítjuk, má­sik kezünkkel a hátát paskoljuk-simogatjuk.

Ölben hasra fektetve: a babát az ölünk­be fektetjük úgy, hogy a hasa az egyik combunkon, a feje a másikon nyugod­jon. Egy kézzel tartjuk, a másikkal pas­koljuk-simogatjuk.

Felültetve: a babát az ölünkbe ültetjük, fejjel kissé előredöntve egyik kezünkkel az állánál, karunkkal a mellkasánál tart­juk. A másik kezünkkel paskoljuk-simo­gatjuk, a fejére vigyázni kell, nehogy elő­reessen.

Tipp! A csecsemők többségét vállon a legkönnyebb megbüfiztetni, természetesen a ruhánkat le kell takarni.

Büfiztetéshez az újszülött csecsemőt is föl lehet ültetni, de a fejét meg kell tartani!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.