Babaápolás

Babáknál: a hímvessző ápolása!

A fityma vagy előbőr (a hímvesszőt ta­karó bőr vége) születéskor a makkhoz (a hímvessző végéhez) van nőve. A fel­hám sejtjeinek a két összeérő felszínen végbemenő leválása következtében az előbőr idővel körülmetélés nélkül is leválik a makkról. A leváló (és az élet során folyamatosan cserélődő) sejtek fe­héres, túrószerű „gömböcskékbe” gyűl­nek, és az előbőr végén távoznak.

Tízből kilenc (körülmetéletlen) fiú­gyermek esetében az előbőr a második év végére végleg leválik, de néha 5-10 évet vagy még tovább várat magára. A fity­ma nyílása ekkor már elég tág ahhoz, hogy a makkról vissza lehessen húzni.

A hímvessző gondozása:

A korábbi vélekedéssel ellentétben a körülmetélet­len pénisz kisgyermekkorban egyáltalán nem igényel különösebb gondozást, víz­zel és szappannal ugyanúgy tisztán lehet tartani, mint a többi testrészt. Nemcsak szükségtelen, hanem kifejezetten árthat a gyereknek, ha hátra próbálják erősza­kolni a fitymát, vagy az előbőr alól vat­tával, vízsugárral, fertőtlenítővel próbál­ják megmosdatni a hímvesszőt.

A már teljesen levált előbőrt vissza kell húzni, hogy néha alatta is meg legyen mosva. Kamaszkorra szinte kivétel nélkül min­den fiú vissza tudja húzni az előbőrét, és alatta tisztán tudja tartani.

A körülmetélt hímvessző ápolása:

A seb begyógyulása után a körülmetélt hímvessző sem igényel semmi különö­sebb gondozást, csak vízzel és szappan­nal kell mosdatni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.