Babaápolás

Óvatosan a gyümölcslével a babák etetésekor!

Igaz-e, hogy semmi nem használ jobban egy baba egészségének, mint a gyümölcs­lé?

Nem igaz. Mint több kutatás is ki­mutatta, az olyan csecsemők, akik sok gyümölcslevet – főleg almalevet – kap­nak, könnyen alultáplálttá válhatnak. Ennek az az oka, hogy a (csekély tápér­tékű) gyümölcslé elveszi a kisbaba étvá­gyát az anyatejtől, illetve a tápszertől, holott élete első évében elsősorban azzal kellene táplálkoznia.

Ezenfelül a túlzott gyümölcsléfogyasztás hasmenést és egyéb krónikus emésztési zavarokat okozhat, továbbá árt a fogaknak (különösen gyak­ran romlik el a foguk az olyan kisgye­rekeknek, akik gyümölcsleves üveggel vagy csőrös bögrével mennek az ágyba, vagy egész nap azt szívogatják).

Mit mondanak az orvosok?

Az orvosok többsége féléves kor előtt egyáltalán nem ajánlja a gyümölcslevet! Lefekvés előtt ezután is kerülendő, de hat hónapostól hatéves korig napköz­ben kis adagokban lehet a gyerekeknek gyümölcslevet adni (egy nap összesen 1-1,5 decit). Fele-fele arányban vízzel ke­verve a gyerek kevésbé fog rászokni, és a gyomra, foga sincs kitéve akkora veszély­nek. (A babát kezdettől fogva érdemes rászoktatni a vizezett gyümölcslére, így később sem lesz ellene kifogása.)

Milyen gyümölcslé?

Az se mindegy, milyen gyümölcs­levet kap a baba. Általában, de különö­sen olyan gyerekek esetében, akik már voltak kólikások, a fehér szőlő leve igazoltan kevésbé árt, mint az alma­léből készült bébiital. Később is csak olyan gyümölcslevet érdemes megvenni, ami a kalórián kívül valami más értéket is tartalmaz, például kalciumot vagy C-vitamint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.